Ketogeeninen ruokavalio - haastattelussa Elviira Krebber

Ketogeeninen ruokavalio lukuisine terveyshyötyineen on viimeisen vuoden aikana kohonnut suosituksi terveystietoisten keskuudessa. Eikä ihme: moni on huomannut liiallisten hiilarien välttelemisen petranneen hyvinvointiaan merkittävästi.
Ketogeenisen ruokavalion suosion syyt
Tässä jutussa Parantava ketoosi -kirjan ja Kasvisruokien KETO-käsikirjan kirjoittanut Elviira Krebber vastaa kysymyksiin ketogeenisesta ruokavaliosta.  

Ketogeenisen ruokavalion suosion syyt

Elviira Krebberin mielestä ketogeenisen ruokavalion jättisuosio johtuu ketoruokavalion yleispätevästä tervehdyttävästä vaikutuksesta.

Nykyiset terveysongelmat ovat pääosin liian hiilihydraatin ja väärien, tulehduttavien rasvojen aikaansaannosta – toki monet muutkin asiat vaikuttavat. Ketogeenisella ruokavaliolla pahimmat pahikset on jätetty ruokavaliosta pois ja ne on korvattu ravinteikkailla aineksilla. Näin keho saa tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita sekä muita hyvinvointia tukevia aineksia kuten vaikkapa maksan tuottamia ketoaineita, jotka esimerkiksi poistavat tulehdusta, Krebber perustelee.

Ketoruokavalion avulla keholle annetaan siis mahdollisuus parantaa itsensä monenlaisista vaivoista.

Painon putoaminen lienee yleisin – ja näkyvin – ketoruokavaliosta saatava hyöty. Yleinen energisyys ja hyvä olo taas tulevat, kun muut oireet ovat poistuneet. Myös vatsalle ketoruokavaliosta on hyötyä: monet sanovat vatsansa olevan nyt ihanan rauhallinen ja jopa littana, kun ennen vilja- ja sokeripitoisella ruokavaliolla esiintyi jos jonkinlaista turvotusta, kipua ja kaasunmuodostusta, Elviira kertoo. 

Elviira Krebberin oma ketotaival alkoi terveyshaasteiden taltuttamisesta

Elviira Krebber ajautui taannoin itse ketoruokavaliolle melkeinpä vahingossa.

Kymmenisen vuotta sitten terveydelliset ongelmani olivat kulminoituneet siihen pisteeseen, etten enää tiennyt, pysyisinkö hengissä. Painoni oli todella alhainen, painoindeksini oli vain 12,7. Minua vaivasivat alituiset vatsakivut, aivosumu, migreeni, anemia, nivelongelmat, paniikkihäiriö sekä syömisongelmat – ja liuta muitakin vaivoja. Koska lääkärit eivät osanneet tehdä minkäänlaista diagnoosia, minun täytyi itseni ottaa ohjat käsiin ja alkaa etsiä keinoja, joilla tervehtyisin tai ainakin pysyisin hengissä, Krebber muistelee.

Aluksi Elviira jätti ruokavaliostaan pois viljat ja sitten sokerin. Sen jälkeen hän lisäsi kosolti rasvaa ruokavalioonsa.

Muutokset tapahtuivat muutaman vuoden kuluessa, eivät yhtäkkiä. Jo kymmenen vuotta sitten ruokavalioni oli hyvinkin ketoruokavalio, vaikkei tuohon aikaan juuri kukaan ketoruokavaliosta puhunutkaan. Viljojen pois jättämisellä taklasin pahimmat vatsaongelmat ja sokerin poistamisella taas suurimmat mielenterveysongelmat sekä migreenin. Vasta luonnollisen, käsittelemättömän rasvan runsas lisääminen ruokavalioon toi lopullisesti terveyden, Krebber muistelee.

Ketogeeninen ruokavalio lukuisine terveyshyötyineen on viimeisen vuoden aikana kohonnut suosituksi terveystietoisten keskuudessa.

Ketoruokavalion haasteiden voittaminen

Moni on kokeillut ketogeenista ruokavaliota, mutta luopunut siitä todettuaan sen liian haastavaksi arjen pyörityksessä. Mitkä ovat keto-asiantuntijan mielestä yleisimmät kompastuskivet ketoruokavaliota noudatettaessa ja miten nämä haasteet voisi voittaa?

- Pääkopan saaminen mukaan ruokavaliomuutokseen lienee yksi suurimmista haasteista. Kun yhtäkkiä joutuukin kääntämään päälaelleen kaiken siihen asti opitun tiedon vaikkapa rasvoista ja viljoista, on todella vaikea oppia luottamaan siihen, että (terveellisten!) rasvojen syönti ei olekaan haitallista – päinvastoin, Krebber pohjustaa.

- Elimistömme oikeasti tarvitsee rasvaa miltei kaikkiin elintoimintoihin. Aivot ovat pääasiassa rasvaa, joka ikisessä solukalvossa tarvitaan rasvaa, monet hormonit muodostuvat rasvasta (kolesterolista) ja rasvaliukoiset vitamiinit tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen. Vähärasvaisesta ruokavaliosta ei ole mahdollista saada luonnollisesti rasvaliukoisia vitamiineja. 

- Myös täysjyväviljan terveyshyödyistä meille on mielestäni suoranaisesti valehdeltu. Nykyviljat ovat aivan liian haasteellisia monen ihmisen ruoansulatukselle. Ei ihme, että viljoihin liittyvät yliherkkyydet ja keliakia ovatkin kasvaneet räjähdysmäisesti – autoimmuunisairauksista ja suolisto-ongelmista puhumattakaan. Viljoissa ei edes ole kovin paljoa ravintoaineita. Viljoja paljon parempia vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä löytyy sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista – ja nämä sopivat erinomaisesti ketoruokavalioon, Elviira perustelee.

Viisi vinkkiä ketogeenisen ruokavalion aloittamiseen

-Perehdy kunnolla ketoruokavalioon, ennen kuin alat tehdä ruokavaliomuutoksia. Moni asia voi mennä pieleen. Käy läpi ketogeeniseen ruokavalioon perehdyttävä verkkovalmennus, lue kirjoja tai ota henkilökohtainen ketovalmentaja – jolla itsellään on mielellään useiden vuosien kokemus ketoruokavaliosta ja kunnon koulutus asiaan. Personal trainerin viikonloppukurssi ei riitä!

- Suola ei tapa. Ketoruokavaliolla kehosta poistuu normaalia enemmän suolaa ja elektrolyyttejä – ja ne täytyy tietysti korvata. Tutkimusten mukaan liian vähäisestä suolamäärästä on ennemminkin haittaa kuin liian suuresta. Luonnon suoloja, kuten himalajansuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa kannattaa käyttää vaikkapa myös juomavedessä. Toki erityisesti ketoruokavaliolle tarkoitettuja elektrolyyttijauheita voi myös kokeilla. Itsekin käytän niitä – ne ovat maukkaita ja näppäriä. Kuitenkin niiden happamuuden vuoksi suosittelen juomaan ne pillillä, jottei hampaiden kiille kärsi.

- Vaikka ketoruokavalio onkin hyvin runsasrasvainen, voi rasvaakin saada liikaa. Monet kuvittelevat ketoruokavalion olevan yletöntä rasvoilla mässäämistä. Näin ei ole, rajansa on rasvan käytölläkin! Rasvakahvit ja rasvapommit voivat pelastaa ketoilun alussa, kun elimistö ei ole vielä kunnolla sopeutunut ketoruokavalioon. Koska rasvassa ei juurikaan ole vitamiineja ja kivennäisaineita, rasva kannattaa pitää vain lisäenergian lähteenä. Ensin täytetään oma hiilari- ja proteiinikiintiö, ja loppu tarvittava energia otetaan rasvasta. Sitä paitsi, jos on kertynyt ylipainoa, ruoasta saatavan rasvan määrää kannattaa rajoittaa ketoruokavaliollakin. Keho käyttää paljon mieluummin ravinnon rasvat energiaksi, koska kehorasvan käyttäminen energiaksi on suuremman työn takana kuin ravinnon rasvan muuntaminen energiaksi. Eikä keho tee mitään, mitä on pakko – jos on olemassa helpompikin tie.

- Unohda hiilaritankkaukset. Kun ketoruokavaliolle alkaa, siinä on myös hyvä pysyä ainakin parisen kuukautta, mieluummin vaikka puolikin vuotta, ennen kuin nostaa hiilarimäärää. Ja mielellään hiilaritankkaukset jätetään kokonaan pois. Ketoruokavalio vaatii pitkäjänteisyyttä. Toki terveys yleensä paranee ja oireet poistuvat hyvinkin nopeasti ketoruokavalion aloittamisen jälkeen – mikä kannustaa jatkamaan pidempää. Jos saa vaikkapa ketoflunssan oireita (eli olo on voimaton, päänsärkyinen ja huono), se ei ole merkki siitä, että ketoruokavalio ei sopisi ja nyt pitäisi tankata hiilareita. Ei, vaan tällöin täytyy huolehtia riittävästä nesteiden ja elektrolyyttien saannista ja ottaa rauhallisemmin siihen asti, kun olo on hyvä – ja paljon parempi kuin ennen ketoruokavaliolle ryhtymistä!

- Hyvin koostettu ketoruokavalio sisältää puhtaita, käsittelemättömiä ruokia. Ei kannata harrastaa ”dirty ketoa”, jossa vain hiilarimäärä ratkaisee mutta itse ruoka-aineet eivät. Tällä joutuu hyvin pian ojasta allikkoon, eli terveysongelmia ei ketoruokavaliolla pystykään taklaamaan. Miten pystyisikään, koska keho ei saa tarvitsemiaan vitamiineja ja kivennäisaineita ruoasta vaan roppakaupalla tyhjiä kaloreita ja lisäaineita, jotka vain rasittavat elimistöä?

Ketokamu-tuotteet tulossa Ruohonjuureen

Ketokamu-valmisruokasarja on sapunut Ruohonjuuren valikoimiin tuomaan helpotusta arkisen aherruksen keskelle. Mikä tekee Ketokamu-valmisruokasarjasta mullistavan ja aivan erilaisen kuin muut markkinoilla olevat murkinat?

Ketokamu-sarja on suunniteltu aivan kaikille ravitsevaa ja puhdasta ruokaa halajaville – myös ketoilijoille. Aiemmin markkinoilla ei juurikaan ollut sopivia valmisruokia ketoruokavaliota noudattaville. Ketokamu-ateriat ovat täyttäviä ja niissä on kosolti ravintoaineita luonnostaan hyvin imeytyvässä muodossa – päinvastoin kuin nykyisissä kaupan valmisruoissa, Krebber kertoo.

Jos ajatellaan vaikkapa tavallista kaupan valmisruokakeittoa, siitä ei saa millään kokonaista ateriaa, vaan kylkeen täytyy laittaa muutakin apetta, että nälkä lähtee. Ketokamu-keitto sen sijaan on ateria sinällään etkä tarvitse mitään muuta. Nälkä lähtee todella pitkäksi aikaa – ilman että verensokeri nousisi – ja kehosi saa tarvitsemansa ravintoaineet. Joka ikinen Ketokamu-tuote on suunniteltu verensokerin tasaisena pitäväksi, ravitsevaksi ja tehty vain muutamasta käsittelemättömästä ainesosasta – samaa voisit kokata kotonakin mutta nyt sinun ei tarvitse: Ketokamu on tehnyt sen puolestasi!

Keto-vegaaninen “Nutella”-fudge

2,5 dl (120 g) rouhittuja ja paahdettuja luomuhasselpähkinöitä

1 dl sulatettua kookosmannaa

1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta

1/4 tl vaniljajauhetta

steviaa maun mukaan

pieni ripaus luonnon suolaa kuten himalajansuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa

    1. Laita kaikki ainekset tehokkaaseen tehosekoittimeen.

    1. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

    1. Kaada seos silikoniseen leipävuokaan tai kelmulla vuorattuun kapeaan vuokaan.

    1. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa, kunnes se on kiinteää, mieluiten yön yli.

    1. Kumoa fudge vuoasta ja leikkaa 24 osaan.

    1. Säilytä fudge jääkaapissa, se sulaa huoneenlämmössä -- ja tietenkin suussa!


Vinkki: Voit tehdä kauniita annospaloja helposti lusikoimalla sulan seoksen konvehtimuotteihin, suklaamuotteihin tai silikonisiin minimuffinimuotteihin. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ennen muoteista poistamista.

Keto-vegaaninen “Nutella”-fudge

Resepti, vinkit ja vastaukset: Elviira Krebber

Lukuvinkit: 

Elviira Krebber: Parantava ketoosi -kirja

Elviira Krebber: Kasvisruokien KETO-käsikirja