Paastosta buustia hyvinvointiin!

Paaston hyvinvointia lisäävät vaikutukset on tunnettu jo sadan vuoden ajan. Otollinen aika paaston toteuttamiselle on keväisin, jolloin ihmisen usein muutenkin tuntevat luonnollista tarvetta puhdistua ja virkistyä. Kevätsiivous kannattaa siis tehdä sekä kehossa että kodissa!
paasto Ruohonjuuri

Ihminen on paastonnut jo aikojen alusta

Paasto on jo aikojen alusta asti kuulunut ihmisen normaaliin elämään. Esi-isillämme ei ole aina ollut onnea metsästyksessä, jonka vuoksi kehot ovat sopeutuneet olemaan syömättömiin aikoihin. Historian saatossa olemme vasta melko lyhyen aikaa olleet notkuvien pöytien ja jatkuvasti saatavilla olevan ruokapaljouden äärellä. Geenimme ja perimämme on kuitenkin vanhaa perua ja siten sopeutunut ravinnottomiin jaksoihin. 

Paasto sopii hyvinvoinnin tueksi terveille aikuisille. Diabeetikoille, maksa- ja munuaissairaille, syömishäiriöistä kärsiville, raskaana oleville tai imettäville, lapsille tai vanhuksille paastoa ei sen sijaan suositella.

Paasto tekee hyvää mutta on myös aina haaste elimistölle. Paastotessa kehon energiavarannot lähtevät liikkeelle, kuona-aineet poistuvat, verensokeri laskee ja maksan glykogeenit hupenevat vähiin. Paaston aikana energiaa otetaan rasvoista, joista muodostuu ketoaineita. Keskeisessä roolissa ovat ketoaineet, jotka korvaavat hiilihydraatteja verensokerin nostajina.

Paasto aloitetaan keventämällä

Paastoon kannattaa “laskeutua” nauttimalla vain kevyitä kasvisruokia, marjoja ja hedelmiä muutamaa päivää ennen paaston suunniteltua alkamista. MCT-öljyn avulla voi helpottaa paaston alkamista.

Haastavinta aikaa paastotessa ovat yleensä toinen ja kolmas paastopäivä. Moni aloittaakin paastonsa torstaina, jolloin vaikeimmat ajat osuvat viikonlopulle. Viikonloppuna paastoaja keskittyy itsensä kuunteluun, hoivaamiseen ja lempeään liikuntaan.

Alussa paasto voi aiheuttaa päänsärkyä tai muuten huonoa oloa. Tämä helpottaa yleensä suolihuuhtelun jälkeen, kun aimo kimara turhia kuona-aineita saadaan poistetuksi.

Muutaman ensimmäisen päivän jälkeen ketoosi käynnistyy ja paastoajan olo kohenee ja jotkut saattavat tuntea jopa euforiaa. Unenlaatukin voi parantua.

Paaston jälkeen normaaliin ruokavalioon siirrytään hiljalleen, eli ei lähdetä ensitilassa buffet-pöytään rynnimään.

Paaston hyödyt

Painonpudotus on paaston mahdollinen sivuvaikutus, ei lainkaan sen keskeisin terveyshyöty.  Isoimmat ilot hyvinvoinnin kannalta saavutetaan autofagiasta, joka elimistön oma siivousmekanismi. Autofagiassa elimistö siivoaa sairaita solujaan: vanhat, sairaat ja huonosti toimivat solut syödään pois. Mitokondrioiden tuotanto lisääntyy, pitkäikäisyysprosessit aktivoituvat ja immuunipuolustus uudistuu. Kun raihnaiset solut on poistettu, immuunipuolustus pysyy terhakkana ja valmiina taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan. Paastotessa myös vyötärörasvaa lähtee ja yleisvointi kohenee.

Paastotessa kannattaa harrastaa maltillista liikuntaa. Tärkeää on pitää huoli suolan riittävästä saannista, jotta vireystila pysyisi hyvänä. Suolan tarve tuplaantuu paaston aikana ja siksi esimerkiksi Vogelin Paastopaketissa on mukana myös kasvisliemikuutioita, joista paastoaja saa suolaa herkullisessa ja terveellisessä muodossa.

Paasto tarjoaa mainion mahdollisuuden myös vierottautua itselleen haitallisista aineista, kuten tupakasta tai alkoholista. Paaston aikana itseään kannattaa kuulostella ja hemmotella. Rentoutumiseen ja rauhoittumiseen on hyvä varata kunnolla aikaa ja mahdollisuuksia. Hyvä suuhygienia ja ulkoilu auttavat myös tekemään paastoajasta miellyttävän.

Asetelma mehuja, hedelmiä ja kasviksia

Paastoa helposti paastopaketin avulla

Vogelin paastopaketti pitää sisällään kaiken, mitä viiden päivän mehupaastolla tarvitset. Uudistava ja terveellinen mehupaasto on lyömätön keino herättää henkiin vaikkapa talven jäljiltä nuutunut kroppa ja mieli! Vogelin viiden päivän valmis paastopaketti on turvallinen ja helppo ratkaisu, se sisältää kaikki paaston aikana tarvitsemasi tykötarpeet.

Asiakkaamme suosittelee:

"Vogelin paastopaketti sisältää ihan kaiken mitä tarvitset nykyaikaiseen, moderniin ja tehokkaaseen paastoon. Mukana tulee myös hyvin selkeä ohjekirja. Paaston jälkeen tunne oli puhdistunut, hoikistunut ja voimistunut." -Tuulia

Katso myös muut Ruohonjuuren paastoon liittyvät tuotteet >

Muistathan, että Ruohonjuuren ravintoterapeutti palvelee tiistaisin chatissa klo 9-11. Myös ravintoterapeutin kouluttamat asiakaspalvelijamme auttavat ilolla niin verkossa, kuin myymälöissäkin. 

Kurkkaa tästä Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >