Vastuullisuus Ruohonjuuressa

Vastuullisuus on olennainen osa kaikkea Ruohonjuuren toimintaa

Vastuullisuus on viitoittanut olennaisena osana Ruohonjuuren toimintaa aina syntyhetkestä nykypäiviin saakka. Yritys perustettiin vuonna 1982 näin julistaen: ”Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään”.

Ekologisuus ja eettisyys ovat luontevasti läsnä arkisessa aherruksessamme – kauppaa pyöritetään hymyssä suin, elämyksiä tarjoten ja ihmistä sekä luontoa kunnioittaen. Vaikka Ruohonjuuri muuttuu maailman mukana ja ekokauppa-alan edelläkävijäyrityksessä haistelemme uusia tuulia maailman meriltä, Ruohonjuuren perusarvot pysyvät. Pelkät ympäristöasiat huomioivasta kaupasta on vuosien vieriessä kehittynyt kokonaisvaltaisemman yhteiskuntavastuun ja hyvinvoinnin kauppa.

Kaikkien tuotteidemme on täytettävä niille asetetut vähimmäisvaatimukset ja tuoteryhmäkohtaiset valikoimakriteerit. Edellytämme myös tavarantoimittajiamme toimimaan eettisesti ja vaikutamme aktiivisesti mahdollisesti huomaamiemme epäkohtien korjaamiseksi. Tarkastelemme kriittisesti myös omaa toimintaamme pyrkimyksenä on parantaa tekemistämme entisestään niin vastuullisuuden kuin muillakin pelikentillä.

Vastuullisuus on olennainen osa kaikkea Ruohonjuuren toimintaa.

Rohkeasti parempaan päin!

Me Ruohonjuuressa ymmärrämme sen, ettei maailma ole vielä valmis. Yrityksemme olemassaolo tähtää yhteiskunnallisesti kulutustottumusten muokkaamiseen paremmiksi, suvaitsevaisuuteen, tasa-arvoisuuteen, ekologisuuteen ja ihmisen, luonnon ja maailman hyvinvointiin.

Merkittävä osa osakkeenomistajistamme on kansalaisjärjestöjä, joiden vuosibudjetista osa koostuu Ruohonjuuren osingoista. Ruohonjuuri on myös jatkuvasti mukana yhteisöllisessä toiminnassa sekä useissa hyväntekeväisyyshankkeissa.

Vuosittain jaetaan Ruohonjuuri-palkinto ja apurahoja, jotka myönnetään niin ikään kestävän kehityksen pioneerityöstä.

Ruohonjuuri työllistää tällä hetkellä yli 200 henkilöä Suomessa ja kouluttaa henkilöstöään jatkuvasti. Oppiminen ja opiskelu työn ohella on suotava toimintamalli ja kannustamme työntekijöitämme tähän.

Ruohonjuuri torjuu hävikkiä, muun muassa jakamalla päiväysvanhat tuotteet viimeisenä päivänä ilmaiseksi henkilökunnalle, asiakkaille ja hävikkituotteita toivoville yhteistyökumppaneille.

Tuemme toiminnallamme pienyrityksiä ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Kaikissa kaluste- ja muissakin hankinnoissa suosimme kotimaisia pienyrityksiä. Olemme ostaneet viimeisen viiden vuoden aikana noin kolmella miljoonalla eurolla myymäläkalusteita ja muuta materiaalia kotimaisilta pientoimijoilta ja käsityöläisiltä.

Joka kuukausi Ruohonjuuri myöntää yhden, kuukausittain valittavan “hyvistuotteen” koko tuoton asiakkaiden valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Lahjoitamme ja tuemme n. 500 maailmaa parantavaa järjestöä ja projektia kymmenillä tuhansilla euroilla vuodessa.

Ruohonjuuressa pidetään huolta niin asiakkaista kuin työntekijöistä.

Ihmiseltä ihmiselle

Ruohonjuuri toimii jatkuvassa vuorovaikutuksessa asiakkaiden ja muiden tärkeiden toimijoiden kanssa. Asiakkaidemme toiveiden ansiosta tuotevalikoimamme uudistuu jatkuvasti ja myös muut toimintatapamme petraantuvat koko ajan. 

Ruohonjuuressa on mukavaa olla töissä – myös siitä kuuluu osittain kiitos asiakkaillemme. 

Valikoitunut henkilöstö saa aina perusteellisen perehdytyksen ja he oppivat tuntemaan strategiamme ja tapamme toimia.

Ruohonjuuressa tehdään säännöllisesti anonyymeja henkilöstökyselyitä. 

Ruohonjuuri kannustaa hankkimaan eettisiä kulutusta kestäviä tuotteita ja esim. kestävät juomapullot ovat olleet Ruohonjuuressa myynnissä jo vuosia.

Zero waste ja kierrätys kunniaan!

Ruohonjuuresta löytyy kattava valikoima uudelleenkäytettäviä zero waste -tuotteita, jotka päihittävät kertakäyttöiset niin käyttömukavuutensa kuin ympäristöystävällisyytensäkin puolesta.  Ruohonjuuren zero waste -tuotteilla jätteen vähentäminen onnistuu varsin helposti ja vaivattomasti!

Ruohonjuuri kannustaa hankkimaan eettisiä kulutusta kestäviä tuotteita. Valikoimastamme löydät mm. lasiset tai kestomateriaalista valmistetut juomapullot, kestokahvikupit, teräksiset juomapillit, puiset tiskiharjat, mehiläisvahakelmut elmukelmun korvikkeeksi, kuukupit ja kestositeet. Ruohonjuuren myymälöissä myydään myös ekopesuaineita täyttöpulloihin ja luonnonkosmetiikkatuotteemme eivät sisällä haitallisia mikromuoveja.

Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat meille peruskauraa. Pyrimme vähentämään jätteiden syntyä ja kannustamme myös asiakkaitamme siihen. Ruohonjuuressa myytävät tuotteet ovat pakkausten osalta parempi vaihtoehto muille vastaaville tuotteille. Ruohonjuuri kierrättää aina kaiken mahdollisuuksien mukaan ja jätteet lajitellaan selkeästi jatkokäsittelyä varten. 


Hyvän elämän eväitä Ruohonjuuresta

Hyvän elämän eväitä

Tunnemme tuotteidemme taustat ja teemme läheistä yhteistyötä niitä valmistavien ja maahantuovien pienyritysten kanssa. Uskomme, että maailmasta tulee parempi paikka tuote kerrallaan ja yhteisvoimin ponnistellen.

Ruohonjuuren hankinnoista vastaa ammattitaitoinen tiimi.  Läpinäkyvä toiminta, asianmukaiset toimittajavaatimukset ja toiminnan reaaliaikainen seuranta ovat tärkeitä työkaluja korruption torjumiseen.

Osaltaan myös se, että tuotteemme ovat lähes kaikki sertifioituja (luomu, luonnonkosmetiikka, Fair Trade) kitkee korruptiota ja väärinkäytöksiä pois myös tuotantotasolta.

Ruohonjuuri tekee yhteistyötä suomalaisten pientukkujen kanssa tukien samalla niiden elinvoimaisuutta.  Ruohonjuuren toimintamallina yhteistyökumppaneita valittaessa on molemminpuolinen sitoutuminen ja reilu peli.

Kaikkia hyllyihimme valikoituneita tuotteita yhdistää niiden sopivuus Ruohonjuuren arvoihin. Valikoimaan otamme tuotteita, jotka vastaavat asiakkaidemme toiveisiin ja tarpeisiin ja yrityksemme arvoihin.

Ruohonjuuren hiilijalanjälki

Vuonna 2020 Ruohonjuuri laski ensimmäistä kertaa oman toimintansa hiilijalanjäljen perustuen yleiseen hiilijalanjäljen laskentamalliin (GHG protokolla: https://ghgprotocol.org/). Ruohonjuuren tavoitteena on minimoida omia päästöjään suhteessa liiketoiminnan suuruuteen ja ymmärtää oman toimintansa vaikutuksia ympäristöön sekä hyvittää omat päästöt, eli toimia vähintään hiilineutraalisti. 

Vuoden 2020 alustavat päästöt ovat:
* Vuoden 2022 päästökartoitus tulossa pian!

Laskennassa on otettu huomioon seuraavat päästöt: 

Scope1: Ruohonjuurella ei ole kohdan mukaista kulutusta.

Scope2: Ruohonjuuren kaikki itse ostama sähkö on päästötöntä tuulisähköä. Muutamassa myymälässä Ruohonjuuri ei pysty vaikuttamaan sähkön ostopaikkaan, mutta näissä lähes kaikki ostettu sähkö on päästötöntä sähköä.

Scope3: Ruohonjuuri on laskenut soveltuvin osin päästöt. Ruohonjuuri on laskelmassa huomioinut tehdyt lentomatkat, työntekijöiden matkat kodista työpaikalle ja takaisin, sekä ostetut kuljetuspalvelut (suurin osa on verkkokaupan pakettiliikennettä). 

Ruohonjuuri laittoi hyvän kiertämään vuonna 2020

  • Lahjoitimme rahaa Ruohonjuuri-palkinnon ja -apurahojen, “kuukauden hyvistuote” -kampanjamme ja muiden tempauksiemme kautta 36 507,11 euroa maailmaa parantaviin kohteisiin
  • Tuimme tuotelahjoituksin yli 200:a hyväntekeväisyyttä tekevää järjestöä tai projektia
  • Ilahdutimme asiakkaitamme 1 278 173 kertaa myymälöissämme
  • Teimme ihmisiä tyytyväisiksi 53 634 Ruohonjuuresta lähetetyn paketin avulla
  • Toimme iloa ja elinvoimaa asiakkaillemme 4 402 437 uuden kodin löytäneen, laadukkaan tuotteemme avulla
  • Teimme yhteistyötä yli 250 suomalaisen pienyrityksen kanssa
  • Työllistimme 252 ruohonjuurelaista