Vastuullisuus Ruohonjuuressa

Vastuullisuus on olennainen osa kaikkea Ruohonjuuren toimintaa

Vastuullisuus on viitoittanut olennaisena osana Ruohonjuuren toimintaa aina syntyhetkestä nykypäiviin saakka. Yritys perustettiin vuonna 1982 näin julistaen: ”Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään”.

Ekologisuus ja eettisyys ovat luontevasti läsnä arkisessa aherruksessamme – kauppaa pyöritetään hymyssä suin, elämyksiä tarjoten ja ihmistä sekä luontoa kunnioittaen. Vaikka Ruohonjuuri muuttuu maailman mukana ja ekokauppa-alan edelläkävijäyrityksessä haistelemme uusia tuulia maailman meriltä, Ruohonjuuren perusarvot pysyvät. Pelkät ympäristöasiat huomioivasta kaupasta on vuosien vieriessä kehittynyt kokonaisvaltaisemman yhteiskuntavastuun ja hyvinvoinnin kauppa.

Vastuullisuus on olennainen osa kaikkea Ruohonjuuren toimintaa.

Rohkeasti parempaan päin!

Me Ruohonjuuressa ymmärrämme sen, ettei maailma ole vielä valmis. Yrityksemme olemassaolo tähtää yhteiskunnallisesti kulutustottumusten muokkaamiseen paremmiksi, suvaitsevaisuuteen, tasa-arvoisuuteen, ekologisuuteen ja ihmisen, luonnon ja maailman hyvinvointiin.

Merkittävä osa osakkeenomistajistamme on kansalaisjärjestöjä, joiden vuosibudjetista osa koostuu Ruohonjuuren osingoista. Ruohonjuuri on myös jatkuvasti mukana yhteisöllisessä toiminnassa sekä useissa hyväntekeväisyyshankkeissa.

Vuosittain jaetaan Ruohonjuuri-palkinto ja apurahoja, jotka myönnetään niin ikään kestävän kehityksen pioneerityöstä.

Ruohonjuuri työllistää tällä hetkellä yli 200 henkilöä Suomessa ja kouluttaa henkilöstöään jatkuvasti. Oppiminen ja opiskelu työn ohella on suotava toimintamalli ja kannustamme työntekijöitämme tähän.

Ruohonjuuri torjuu hävikkiä, muun muassa jakamalla päiväysvanhat tuotteet viimeisenä päivänä ilmaiseksi henkilökunnalle, asiakkaille ja hävikkituotteita toivoville yhteistyökumppaneille.

Tuemme toiminnallamme pienyrityksiä ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Kaikissa kaluste- ja muissakin hankinnoissa suosimme kotimaisia pienyrityksiä. Olemme ostaneet viimeisen viiden vuoden aikana noin kolmella miljoonalla eurolla myymäläkalusteita ja muuta materiaalia kotimaisilta pientoimijoilta ja käsityöläisiltä.

Joka kuukausi Ruohonjuuri myöntää yhden, kuukausittain valittavan “hyvistuotteen” koko tuoton asiakkaiden valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Lahjoitamme ja tuemme n. 500 maailmaa parantavaa järjestöä ja projektia kymmenillä tuhansilla euroilla vuodessa.

Ruohonjuuressa pidetään huolta niin asiakkaista kuin työntekijöistä.

Ihmiseltä ihmiselle

Ruohonjuuri toimii jatkuvassa vuorovaikutuksessa asiakkaiden ja muiden tärkeiden toimijoiden kanssa. Asiakkaidemme toiveiden ansiosta tuotevalikoimamme uudistuu jatkuvasti ja  myös muut toimintatapamme petraantuvat koko ajan. Myös Ruohonjuuren myymälöiden sijainnit on valittu asiakkaiden mielipiteitä kunnioittaen.

Ruohonjuuressa on mukavaa olla töissä – myös siitä kuuluu osittain kiitos asiakkaillemme. Me saamme valita työntekijämme aina runsaasta ja hyvästä joukosta.

Valikoitunut henkilöstö saa aina perusteellisen perehdytyksen ja he oppivat tuntemaan strategiamme ja tapamme toimia.

Ruohonjuuressa tehdään säännöllisesti anonyymeja henkilöstökyselyitä. Viimeisin työtyytyväisyyslukema oli 95 %

Ruohonjuuri kannustaa hankkimaan eettisiä kulutusta kestäviä tuotteita ja esim. kestokupit ovat olleet Ruohonjuuressa myynnissä jo vuosia.

Kierrätys kunniaan!

Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat meille peruskauraa. Pyrimme vähentämään jätteiden syntyä ja kannustamme myös asiakkaitamme siihen.

Verkkokauppa pakkaa tilaukset 100% kierrätettyihin materiaaleihin, esim. pahvilaatikot ovat osin samoja millä meille toimitetaan tuotteita.

Ruohonjuuri kierrättää aina kaiken mahdollisuuksien mukaan, jätteet lajitellaan selkeästi jatkokäsittelyä varten.

Ruohonjuuressa myytävät tuotteet ovat pakkausten osalta parempi vaihtoehto muille vastaaville tuotteille. Kampin Ruohonjuuressa myydään myös käsisaippuoita ja shampoita täyttöpulloihin, jonka asiakas saa tuoda mukanaan kotoaan.

Ruohonjuuri kannustaa hankkimaan eettisiä kulutusta kestäviä tuotteita kuten lasisen tai kestomateriaalista valmistetun juomapullon, kuukupin, kestositeitä, Bee’s Wrap -mehiläisvahakelmuja muovikelmun tilalle, puisia tiskiharjoja jne.

Jos asiakas tuo mukanaan kestohedelmäpussin tai vanhan pussinsa, johon pakkaa hedelmänsä ja vihanneksensa, saa asiakas kassalla tästä alennusta.

Hyvän elämän eväitä Ruohonjuuresta

Hyvän elämän eväitä

Tunnemme tuotteidemme taustat ja teemme läheistä yhteistyötä niitä valmistavien ja maahantuovien pienyritysten kanssa. Uskomme, että maailmasta tulee parempi paikka tuote kerrallaan ja yhteisvoimin ponnistellen.

Ruohonjuuren hankinnoista vastaa ammattitaitoinen tiimi.  Läpinäkyvä toiminta, asianmukaiset toimittajavaatimukset ja toiminnan reaaliaikainen seuranta ovat tärkeitä työkaluja korruption torjumiseen.

Osaltaan myös se, että tuotteemme ovat lähes kaikki sertifioituja (luomu, luonnonkosmetiikka, Fair Trade) kitkee korruptiota ja väärinkäytöksiä pois myös tuotantotasolta.

Ruohonjuuri tekee yhteistyötä suomalaisten pientukkujen kanssa tukien samalla niiden elinvoimaisuutta.  Ruohonjuuren toimintamallina yhteistyökumppaneita valittaessa on molemminpuolinen sitoutuminen ja reilu peli.

Kaikkia hyllyihimme valikoituneita tuotteita yhdistää niiden sopivuus Ruohonjuuren arvoihin. Valikoimaan otamme tuotteita, jotka vastaavat asiakkaidemme toiveisiin ja tarpeisiin ja yrityksemme arvoihin.

Maksamme verot reilusti

Ruohonjuurelle on myönnetty ensimmäisenä yrityksenä Suomessa Reilu vero-sertifikaatti (Fair Tax Mark), joka on uusi standardi yrityksille osoituksena vastuullisesta verojen maksamisesta ja raportoinnista. Lue lisää >>

 

Reilu vero