Laura Rudoe: kaikki mitä halusit tietää vaihdevuosien ihonhoidosta

Miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoon? Evolve-luonnonkosmetiikkamerkin perustaja Laura Rudoe kirjoitti blogiimme ihonhoidosta vaihdevuosien aikana - lue juttu ja kurkkaa Lauran vinkit hormonimuutosten tukemiseen.
Laura Rudoe: kaikki mitä halusit tietää vaihdevuosien ihonhoidosta

"Oikeiden tuotteiden löytäminen hyvinvoivan ja upean ihon ylläpitämiseksi on tärkeää missä iässä tahansa, mutta erityisesti elämän merkittävien muutosten aikana.
Olen nyt nelikymppinen, ja minua kiinnostaa erityisesti hormonien vaihtelun vaikutus ihooni ja yleiseen hyvinvointiini. Haluan jakaa tietoa siitä, miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoomme ja mitä voimme tehdä, jotta iho tuntuisi ja näyttäisi parhaalta mahdolliselta muutosten keskellä. Olen kehittänyt Evolve Organic Beauty -sarjaan luonnollisia ja luomulaatuisia ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu tukemaan ihosi hyvinvointia vaihdevuosien aikana. Tässä blogitekstissä jaan vinkkini vaihdevuosi-ihonhoitoon kanssasi."

Miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoon?

Kun naiset siirtyvät vaihdevuosiin, estrogeenin, progesteronin, testosteronin ja kasvuhormonin tasot laskevat voiden aiheuttaa ihoon muutoksia.
Estrogeeni auttaa stimuloimaan kollageenin ja elastiinin tuotantoa sekä hyaluronihapon ja keramidien tuotantoa ja auttaa suojaamaan jossain määrin ikääntymiseltä UV-vaurioiden osalta. Estrogeenitasojen lasku voi aiheuttaa ihon ikääntymistä kuten ryppyjä, kiinteyden heikentymistä, ihon ohentumista, suurempia ihohuokosia ja kosteusköyhempää ihoa. Solujen uusiutuminen hidastuu monilla naisilla, minkä vuoksi voi tuntua, että iholta katoaa hehku.

Progesteroni auttaa stimuloimaan ihon talin tuotantoa ja tästä syystä iho hehkuu raskauden aikana, kun progesteronitasot ovat normaalia korkeammat. Progesteroni myös rentouttaa kehoa ja auttaa nukahtamaan. Perimenopausissa progesteronitasot laskevat usein ennen estrogeenia. Tämä voi aiheuttaa ihon kuivumista ja herkistymistä. Matala progesteronitaso voi myös aiheuttaa unihäiriöitä, jotka voivat vaikuttaa ihon kuntoon.

 

Yleisimmät iho-ongelmat vaihdevuosien aikana

Vaihdevuosien aikana naisista jopa 75 % kärsii ihon punoituksesta ja tämän tiedetään pahentavan ruusufinniä, vaikka tarkkaa yhteyttä ei tunneta. Ihon suojabarriäärin heikkeneminen voi johtaa ihottuman ja kutiavan punoituksen lisääntymiseen vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.

Matala progesteronitaso suhteessa estrogeeniin (joka tapahtuu varhaisessa perimenopaussissa) voi myös aiheuttaa liikaa androgeeneja ja testosteronia, mikä voi joskus aiheuttaa aknea ja ihon tulehduksia.

Miten voin parantaa ihoni vointia vaihdevuosien aikana?

Oikeiden tuotteiden valitseminen voi saada aikaan todellisen eron ihosi kunnossa ja siinä, miltä se näyttää ja tuntuu vaihdevuosien aikana. Tässä omat suositukseni, joiden avulla voit parantaa ihosi vointia vaihdevuosien aikana:

Koska iho voi ikääntyä nopeasti hormonitasojen laskiessa, etsi ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu auttamaan tehostamaan kollageenia ja ihon joustavuutta sekä kiinteyttämään ja kohottamaan sitä. Ikääntymisen ennenaikaisten merkkien välttämiseksi etsi myös tuotteita, jotka suojaavat ihoa UV-vaurioilta ja ympäristön haittavaikutuksilta.
Solujen uusiutuminen hidastuu vaihdevuosien aikana, joten etsi ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu edistämään solujen uusiutumista ja lisäämään ihon hehkua.
Koska ihon suojabarriääri on usein häiriintynyt vaihdevuosien aikana tehden ihosta kuivemman ja herkemmän, käytä ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu vahvistamaan ihon suojabarriääriä ja kosteuttamaan ihoa.

Lauran vinkit: parhaat ihonhoitoaineet iholle vaihdevuosien aikana

Mitkä ovat parhaat ihonhoitoaineet iholle vaihdevuosien aikana

1. Kosteuttavat ainesosat, kuten hyaluronihappo

Iho tuottaa hyaluronihappoa yhtenä sen rakennusosista, ja voi sitoa yli 1000 kertaa oman painonsa verran kosteutta. Kun vaihdevuodet alkavat, hyaluronihapon tasot ihossa laskevat. Voimme täydentää hyaluronihappotasoja ihossa parantaaksemme ihon kosteutta.

 

2. Peptidit ja aminohapot kiinteyttämiseen

Peptidit ovat proteiinien pieniä komponentteja, jotka voivat stimuloida kollageenin tuotantoa ja parantaa ihon joustavuutta tehden ihosta nuorekkaamman näköisen ja vähentäen ryppyjen esiintymistä. Evolve Organic Beauty -tuotteissa käytämme useita kliinisesti tutkittuja peptidejä, jotka ovat peräisin luonnollisista lähteistä, kuten Sacha Inchi -siemenistä ja kookospähkinöistä. Käytämme myös patentoitua aminohappoa, jonka on kliinisesti todistettu vähentävän ryppyjen näkyvyyttä, kiinteyttävän ihoa ja kohottavan sitä.

 

3. Bio-retinoli tuomaan iholle nuorekkuutta
Solujen uusiutuminen hidastuu vaihdevuosien aikana, mikä voi tehdä ihosta samean näköisen. Bio-retinoli voi auttaa parantamaan solujen uusiutumista, lisätä ihon joustavuutta ja vähentää pigmenttiläiskiä. Bio-retinoli on luonnollinen kasvipohjainen vaihtoehto retinolille, joka ei ärsytä ihoa. Evolve Organic Beauty -tuotteissa käytämme kahta eri bio-retinolia, jotka on valmistettu Bidens pilosa - ja bakuchiol-kasveista. On kliinisesti todettu, että ne auttavat solujen uusiutumisessa, hehkun tuomisessa kasvoille ja pigmenttiläiskien vähentämisessä.

 

4. Rauhoittava ihonhoito ärsyyntyneelle, punoittavalle iholle
Rauhoittavat ainesosat, kuten pakurikääpä (chaga) ja ektoiini-aminohappo (ectoin), auttavat rauhoittamaan ärsyyntynyttä ihoa, vähentämään punoitusta ja tukemaan tervettä verenkiertoa sekä auttamaan ruusufinniin taipuvaista ihoa. Lisäksi suosittelen välttämään synteettisiä tuoksuja, koska ne voivat olla ärsyttäviä ja vaikuttaa hormonitasoihin toimiessaan hormonijäljittelijöinä kehossa.

 

5. Keramidit suojaavat ihoa ja auttavat säilyttämään kosteuden
Etsi ainesosia, jotka voivat auttaa palauttamaan ja täydentämään ihon suojaavaa barriääriä, joka voi olla vaihdevuosien aikana koetuksella. Keramidien on kliinisesti todistettu vähentävän kosteuden menetystä ihossa ja täydentävän ihon suojabarriääriä. Prebiootit voivat myös auttaa tasapainottamaan ihon pinnalla olevia hyödyllisiä bakteereja, jotka ovat osa ihon suojakerrosta.

 

6. C-vitamiini torjumaan pigmenttiläiskiä
C-vitamiini voi auttaa tukemaan ihon omaa kollageenituotantoa. Sen on myös kliinisesti todistettu vähentävän ihon epätasaista pigmentaatiota ja auttavan kirkastamaan ihon sävyä.

 

7. Salisyylihappo taisteluun hormonaalista aknea vastaan
Jos kärsit hormonaalisesta aknesta, etsi tuotteita, joissa on salisyylihappoa, joka voi auttaa vähentämään tukkeutumia, tasapainottamaan bakteeritasoja ja rauhoittamaan punoitusta.

Parhaat ihonhoitotuotteet vaihdevuosien aikana

Mikä kasvopuhdistusaine on hyvä vaihdevuosien iholle?

Valitse hellävarainen puhdistusöljy, joka poistaa meikin ja puhdistaa ihon tehokkaasti ilman, että se kuivaa ihoa. Evolve Organic Beauty Kalahari Dream -puhdistusöljy ravitsee herkkää ja kuivaa ihoa vaihdevuosien aikana ja on valmistettu kestävästi luomulaatuisesta Kalaharin meloninsiemenöljystä.

 

Mikä on paras kosteuttava kasvovesi iholle vaihdevuosien aikana?

Puhdistuksen jälkeen kokeile käyttää vesipohjaista kosteuttavaa suihketta viilentämään punoittavaa ihoa ja lisäämään kosteutta. Daily Defence Moisture Mist sisältää rauhoittavaa kaktusviikunauutetta, joka voi helpottaa punoitusta, ja hyaluronihappoa, joka auttaa lisäämään kosteutta kuivalle iholle vaihdevuosien aikana. Se myös auttaa parantamaan ihon suojabarriääriä prebioottisella sikuriuutteella.

Mikä on paras kasvoseerumi iholle vaihdevuosien aikana?

Käytän erilaisia seerumeja erilaisiin tarpeisiin. Kerrostan seerumini usein päällekkäin ja vaihdan niitä myös vuodenajan ja kasvojeni ihon tuntemusten mukaan. Aloitan Hyaluronic Serum 200 -seerumilla, joka auttaa sitomaan kosteutta ja siten häivyttämään kuivuudesta johtuvia kevyitä juonteita. Jokainen 30 ml:n pullo hyaluronihapposeerumia sisältää 200 mg tiivistettyä luonnollista hyaluronihappoa, joka on sekoitettu luomulaatuiseen ruusuveteen ja granaattiomenauutteeseen.

 

Seuraavaksi käytän kollageenintuotantoa tehostavaa seerumia. Tällä hetkellä rakastan uutta Age Defying Lifting -seerumiamme, joka sisältää ikääntymisen merkkejä häivyttäviä peptidejä ja glykoproteiineja, jotka auttavat lisäämään kollageenin tuotantoa ja joustavuutta ihossa sekä kohottamaan ja kiinteyttämään ihoa ja vähentämään ryppyjen esiintymistä.

 

Seuraavaksi levitän kasvoöljyn tai öljypohjaisen seerumin tai boosterin. Bio-retinol + C-vitamin -boosteri on loistava tuote kirkastamaan ihoa ja vähentämään ikääntymisen merkkejä ja pigmenttiläiskiä. Se sisältää bakuchiolista saatavaa bio-retinolia sekä stabiilin ja erittäin hyvin imeytyvän C-vitamiinin muodon.

 

Parantaakseni ihon suojabarriääriä talvella, tai kun kasvoni tuntuvat kuivilta, käytän Blue Velvet Ceramide -seerumia. Se auttaa pehmentämään ja hellimään kuivaa ihoa luonnollisilla keramideilla ja oliiviöljypohjaisella skvalaanilla.

 

Rosehip Miracle Oil on toinen suosikkini Evolven kasvoöljyistä. Siinä on ihanan kevyt koostumus ja se on valmistettu luomulaatuisesta ruusunmarjaöljystä ja Nigella-öljystä, jotka auttavat ravitsemaan kuivaa ihoa ja vähentämään ihoärsytystä vaihdevuosien aikana.

 

Mitkä ovat parhaat kosteusvoiteet iholle vaihdevuosien aikana?

On tärkeää valita kosteusvoide, joka kosteuttaa, palauttaa ihon tasapainon ja parantaa ihon kosteustasapainoa. Olen kehittänyt Evolvelle luonnollisia ja luomulaatuisia kasvovoiteita, jotka toimivat juuri näin. Tässä ovat suositukset parhaista kosteusvoiteista iholle vaihdevuosien aikana:

 

Multi-Peptide 360 Anti-Ageing Cream on runsaan täyteläinen kosteusvoide, joka sopii päivittäiseen käyttöön kasvoilla ja kaulalla ravitsemaan kuivaa ihoa vaihdevuosien aikana.

 

Pro+ Ectoin Soothing Cream rauhoittaa ja hoitaa herkkää ihoa, joka on altis punoitukselle. Voide on kevyt ja hajusteeton. Se sisältää rauhoittavaa ektoiinia ja punoitusta rauhoittavaa pakurikääpää.

 

Nightly Renew Facial Cream -yövoiteessamme on Bidens pilosa -kasvista saatavaa bio-retinolia, joka auttaa ihoasi uudistumaan. Lisäksi yövoiteessa on ihana tuoksuyhdistelmä, jonka on todistettu parantavan unen laatua – jotta voisit herätä levänneenä ja virkeänä.

Mikä on paras kasvonaamio iholle vaihdevuosien aikana?

Suosittelen lämpimäsi Evolven Bio-Retinol Gold Maskin käyttöä säännöllisesti kerran viikossa. Se tuntuu hämmästyttävältä kasvoillani ja auttaa tuomaan iholle elinvoimaa ja heleyttä. Sillä on miltei välitön vaikutus ja naamio jättää ihosta ravitun, pehmeän ja täyteläisen tuntuisen.

Kuinka suojata ihoa vaihdevuosien aikana?

On tärkeää suojata ihoa UV-säteilyltä, siniseltä valolta ja saasteilta myös vaihdevuosien aikana. Suosittelen laajakirjoista aurinkovoidetta päivittäiseen käyttöön. Climate Defence SPF 30 -kasvovoiteemme antaa korkean UVA- ja UVB-suojan sekä kosteuttaa ihoa luonnollisen hyaluronihapon ansiosta.

Millä tuotteilla voidaan edistää hyviä yöunia?

Perimenopaussin aikana progesteronitasot laskevat usein aiheuttaen unihäiriöitä ja vaikuttaen siten ihoon.

Ravitsevan yövoiteen käyttö kasvoille ja kaulalle voi elvyttää ihoa. Koska koen usein unihäiriöitä, suunnittelin Nightly Renew -kasvovoiteeseemme luonnollisen tuoksuyhdistelmän, joka on todistetusti auttanut parantamaan unen laatua.

 

 

Teksti: Laura Rudoe
Kuvat: Evolve Organic Beauty
Lähteet:

Thornton MJ. Estrogens and aging skin. Dermatoendocrinol. 2013 Apr 1;5(2):264-70. doi: 10.4161/derm.23872. PMID: 24194966; PMCID: PMC3772914.
Stevenson S, Thornton J. Effect of estrogens on skin aging and the potential role of SERMs. Clin Interv Aging. 2007;2(3):283-97. doi: 10.2147/cia.s798. PMID: 18044179; PMCID: PMC2685269.
Kamp E, Ashraf M, Musbahi E, DeGiovanni C. Menopause, skin and common dermatoses. Part 2: skin disorders. Clin Exp Dermatol. 2022 Dec;47(12):2117-2122. doi: 10.1111/ced.15308. Epub 2022 Oct 26. PMID: 35727900; PMCID: PMC10092853.