Karita Sainio: luonnonlapsi bisnesvainulla

Yrittäjä, luonnonkosmetiikkabrändi Moi Forestin perustaja Karita Sainio on mestari rentoutumaan ja haistamaan vastuullisuustrendejä.
Karita Sainio Moi Forest metsämikrobi luonnonkosmetiikka

Mitä sinulle tarkoittaa hyvä elämä?

Yhdistelmää luontoa, kaupunkielämyksiä ja estetiikkaa, saan niistä elämänvirtaa. Asun rivitalossa puolisoni ja 4-vuotiaan tyttäreni kanssa. Postimerkin kokoisella pihallamme on kirsikka- ja omenapuu ja iso kivi. Olemme pihalla usein paljain varpain ja tunnustelemme sammalia. Vastapainoksi käymme museoissa ja kahviloissa. Tykkään myös yrittäjän elämästä, jonka ansiosta saan tehdä arvojeni mukaista työtä, joka joustaa lapsiarjessa.


Miten palaudut arjessa?

Luen tosi paljon tai lojun sängyssä. Vaikka olen yrittäjä, osaan laiskotella ja katsoa vaikka keskellä päivää Netflixiä. Teen päivittäin sensomotorisia harjoituksia sekä TRE-liikkeitä, jossa rentoutetaan hermostoa tärinän avulla.


Mikä on lempipaikka kodissasi?

Rakastan loikoilla vaaleassa saunassa, joka on itse suunnittelemani. Rakastan myös makuuhuonettani, koska tarvitsen paljon unta. Nukun aina Bosen Sleepbuds-unikuulokkeet korvillani pilkkopimeässä huoneessa.

 

Viimeisin vastuullisuusoivalluksesi?

Se, että jokainen voi pohtia, millä saralla itse voi kantaa kortensa kekoon. On ihan ok, ettei vastuullisuutta mieti ihan jokaisella elämän osa-alueella. Minulle tärkeää on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja eläinten oikeudet.


Tähän sopii mottoni ”you can have anything but not everything”. Kaikkea ei pidä yrittää haalia, vaan valita omat juttunsa ja keskittyä niihin.


Viimeisin hankinta, johon törsäsit?

Käytän liikaa rahaa kirjoihin, mutta toisaalta kannustan ihmisiä ostamaan kirjoja, koska muutenhan kirjallisuus kuihtuu! Joskus satsaan myös kotimaisiin vaatteisiin. Viimeksi ostin Hálon pinkin mekon. Muuten olen minimalistinen tavaran suhteen, eikä meillä ole esimerkiksi tv:tä.


Mille nauroit viimeksi vedet silmissä?

Kun suunnittelimme kollegani Maria Varonin kanssa, että alkaisimme maahantuomaan kukkavesi-kuohuviiniä Suomeen. Kuohuviini on lempijuomaani. Olet kirjoittanut kaksi kirjaa vastuullisesta elämäntavasta ja yhden murhajännärin.

Karita Sainio Moi Forest metsämikrobi luonnonkosmetiikka

 Karitalle hyvä elämä on yhdistelemä luontoa, kaupunkielämyksiä ja estetiikkaa.

Mitä kirjoittaminen on antanut sinulle?

Tietokirjojen kirjoittaminen on auttanut pohtimaan vastuullisuutta eri näkökulmista. Jokaisen pitäisi tehdä yksi tietokirja elämänsä aikana! Vastuullisuustiedon kartuttaminen tuo lisää selkärankaa ja saa asiat tuntumaan järkeviltä. Esimerkiksi vaatteiden hankintaa, matkustamista tai timanttisormuksen ostamista harkitsee ihan uudella tavalla. Myös jännitys ja pimeä puoli kiehtovat minua. Minua puhuttelevat tietynlainen särmä ja säröisyys ihmisissä. Japanissa on termi wabi-sabi, joka liittyy epätäydellisyyteen: vain säröisyys on täydellistä.


Olet monitaituri: perustit vastuullisuuteen keskittyvän PR-toimisto Sugar Helsingin ja viimeisimpänä kosmetiikkabrändi Moi Forestin. Miten inspiroidut?

Musiikista ja estetiikasta. Kuuntelen musiikkia jazzista death metalliin. Myös matkustaminen inspiroi, vaikka hiilijalanjäljen vuoksi esimerkiksi lyhyet kaupunkireissut ovat jääneet historiaan. Odotan loppuvuodesta koittavaa Japanin-matkaa.


Miten keksit yhdistää mullan ja kosmetiikan?

Kun myin Sugarin, jäin sapattivapaalle ja aloin seurata Helsingin ja Tampereen yliopiston Adele-hanketta, jossa kehitettiin mikrobiuutetta ja tutkittiin mikrobiköyhyyttä. Intuitio kertoi minulle, että tätä ainetta pitäisi purkittaa, ja laitoin yliopistolle viestiä luonnonkosmetiikkaideastani. Ystäväni Maria Varonin kanssa aloimme kehittää mikrobiomiuutetta kosmetiikan uudeksi raaka-aineeksi. Nyt saamme päivittäin palautetta, miten isoja vaikutuksia tuotteillamme on iholle. Olemme myös kansainvälistymässä kovaa vauhtia. Japanissa on 40 jälleenmyyjää, ja keväällä lanseerasimme onnistuneesti Italiassa.

 

Karitan suosikit: ravittu ja rasvattu

 

 Nordic Health B12-vitamiinisuihke, 25 ml Yin Your Skin SALVA Puhdistusbalmi, 50 ml Moi Forest Metsäpöly-käsivoide, laventeli, (Lavender Forest Dust After Care), 50 m Moi Forest Kasvosuihke Forest Rain, 60 ml
Frantsila Hellä shampoo, 200 ml
Nordic Health
B12-vitamiinisuihke
Yin Your Skin
Salva-puhdistusbalmi
Moi Forest
Laventelikäsivoide
Moi Forest
Rain Mist -kasvosuihke
Frantsila
Hellä-Shampoo

 

Nordic Health B12-vitamiinisuihke 25 ml
”Olen ollut yli 20 vuotta sipsi-kalja-kasvissyöjä, enkä seuraa hirveästi, saanko ravinnosta tarpeeksi vitamiineja. Näiden laadukkaiden vitamiinien avulla varmistan niiden saannin.”

Yin Your Skin Salva -puhdistusbalmi 50 ml
”Käytän tosi vähän ihomeikkiä, enkä tarvitse vahvoja putsareita. Tällä saa spa-tunnelman arkeen.”

Moi Forest Laventelikäsivoide 50 ml
”Olen ihan koukussa laventelin tuoksuun. Levitän tätä käsiin ja jalkapohjiinkin iltaisin, se on rauhoittava iltarutiinini.”

Moi Forest Rain Mist -kasvosuihke 60 ml
”Ihonhoitorutiinini on todella simppeli, ja saatan käyttää vain tätä kosteuttavaa suihketta. Tällä saa ihanan hehkun aamulla, ja talvella tähän voi lisätä tipan voidetta, kun haluaa tuhdimpaa kosteutusta. Myös tyttäreni haluaa, että suihkutan tätä hänelle.”

Frantsila Hellä-Shampoo 200 ml
”Tämä shampoo hellii päänahkaa ja piristää piparmintun tuoksullaan suihkuhetkiä. Hinta-laatusuhde on todella kohdillaan.”

 

 


 

 

Teksti: Linnea Manner
Kuvat:
Päivi Ristell