Saatko riittävästi rautaa? Ferritiinin mittaus kertoo kehosi rautavarastoista

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Rautaa tuleekin saada ravinnosta päivittäin. Silti sitä voidaan menettää liikaa tai sen imeytyminen voi olla heikkoa. Mistä tietää, onko raudan saanti riittävää? Puhdin laboratoriokokeisiin voi hakeutua ilman lääkärin lähetettä ja Ruohonjuuren asiakkaana saat tutkimuspaketit asiakasetuhintaan!
Saatko riittävästi rautaa? Ferritiinin mittaus kertoo kehosi rautavarastoista

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuute selviää

Raudanpuute on yksi maailman yleisimmistä ravintoainepuutoksista. Yksinkertaistettuna raudanpuutos tarkoittaa sitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ravinnosta. Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset, jolloin rautaa menetetään paljon. Joskus raudan saanti ravinnosta voi olla vähäistä ja tarvittaessa ruokavaliota onkin syytä täydentää ravintolisällä. Raudan parhaat lähteet ruokavaliosta ovat maksa, liha ja täysjyväviljavalmisteet. Raudan imeytyminen voi myös olla heikentynyt esimerkiksi keliakian vuoksi.

Oman kehon rautatilanteen voi selvittää laboratoriokokeilla. Ferritiini kertoo varastoidun raudan määrästä, ja matala ferritiini on viite heikoista rautavarastoista. Ferritiinillä voidaan todeta heikot rautavarastot ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia, jolloin matalien rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemian kehittymistä. Anemia tarkoittaa tilaa, jossa hemoglobiini on normaalia alhaisempi, ja yleisin anemian aiheuttaja on nimenomaan raudanpuute.

Puhti on palvelu, jonka kautta voi tilata tarvittavat laboratoriokokeet ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Tutkimuksiin pääsee helposti ja nopeasti; näytteenotossa voi käydä Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomen. Tulokset saa helppolukuiselle raportille, jossa arvot esitetään viitearvoihin vertailtuna. Oma Puhti -palvelusta löydät omien tutkimustulosten lisäksi paljon lisätietoja tutkimuksista sekä terveyden edistämisestä. Tarvittaessa tutkimusten jälkeen voi tilata erikseen lääkärin tai hoitajan neuvonnan, mikäli oma terveys mietityttää, on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Hyödynnä 10 euron Ruohonjuuren asiakasetu Puhdin tutkimuspaketteihin

Tilaa tutkimukset Puhdin verkkosivuilta ennen näytteenottoon menoa. Lisää valitsemasi tutkimuspaketti ostoskoriin, lisää koodi RUOHONJUURI10 ja tee tilaus loppuun. Saat tilauksen jälkeen sähköpostilla ohjeet näytteenottoa varten. Nappaa raudanpuutteen tutkimuspaketti täältä.

Ruohonjuuren asiakasedun voi hyödyntää myös muihin Puhdin tutkimuspaketteihin.

Lisätietoja ja lähteet:

Ferritiini kertoo rautavarastoistasi

Rauta vaikuttaa jaksamiseen, hyvinvointiin ja mielialaan