Aikamatka kombuchan syntyjuurille

Kombucha on kukkea kulauteltava, jolla on pitkät perinteet. Niihin perehdymme tässä jutussa, jossa tutustumme ohimennen myös tohtori Kombuun.
Aikamatka kombuchan syntyjuurille

Olipa kerran SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), jonka elämän tarkoituksena oli fermentoida herkullista ja terveellistä kombuchaa. Usein scobysta tulee kuin osa perhettä ja kunnollisella huolenpidolla ja rakkaudella Scoby tekee vauvoja. Vauva-Scobyt jatkavat kombuchan fermentoinnin perintöä aina seuraaville sukupolville. Ja sitä seuraaville ja seuraaville. Kuinka pitkälle ajassa täytyykään matkustaa takaisinpäin, jotta tietäisimme, mistä ensimmäinen scoby on tähän maailmaan tullut.

Kombuchan legendat

Vaikka kombuchan historian varhaisimmista vaiheista ei olekaan tarkkaa tietoa, sen erilaiset syntytarinat sijoittuvat eri puolille Aasiaa. Yhteistä näille moninaisille legendoille on sanoma kombuchan parantavista voimista.
Kenties tunnetuimmassa kombuchan syntyyn liittyvässä legendassa Kiinan Qin-dynastian aikainen keisari nautiskeli kombuchaa “kuolemattomuuden eliksiirinä”; “jumalaisena teenä.” Tarinan mukaan tämä keisari halusi kaikin mahdollisin keinoin pidentää elämäänsä ja tätä tavoitetta avittamaan muuan alkemisti kehitti kombuchan.

Toisen legendan mukaan kombuchan teki tunnetuksi korealainen lääkäri Ko-Mu-Cha, eli tohtori Kombu, jonka buddhalaisissa teksteissä kerrotaan parantaneen sairaan Japanin keisarin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua Koreasta tuomansa uuden erikoisrohdon avulla. On arveltu, että kyseessä olisi ollut kombucha. Erilaiset lähteet tukevat käsitystä, että tohtori Kombu oli oikeasti ollut olemassa ja hoitanut japanilaista keisaria.

Olivat nuo legendat totta tai tarua, se tiedetään, että tee on lähtöisin Kiinasta. Myös fermentaation tiedetään olleen käytössä kiinalaisessa kulttuurissa jo vuosituhansien ajan. Nämä seikat vahvistavat ounasteluja kombuchan kiinalaisen syntyperän puolesta.

Kombuchan myöhäisemmistä vaiheista vihiä on jo enemmän. Vuodelta 1913 löytyy ensimmäinen kombuchatutkimus, jonka teki venäläinen tutkija, joka käytti kombuchasta nimitystä teesieni. Kombuchaa käytettiin paljon 1900-luvun Venäjällä, jonne sen arvellaan kulkeutuneen Pohjois-Kiinasta. Kombuchan valmistus levisi Venäjältä Saksaan, jossa sitä käytettiin muun muassa hoitamaan toisen maailmansodan uhreja.

Kombuchan matka marginaalista mainstreamiin

1980-luvulla kombuchaa pidettiin maailmalla vielä pienten piirien “hippituotteena”, mutta 1990-luvulla kombuchailmiö alkoi levitä vauhdilla Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tällöin uutta kombuchakirjallisuutta ja -tutkimustietoa julkaistiin ja syntyi uusia yrityksiä, jotka toivat markkinoille kombuchaa entistä useampia ihmisiä ihastuttamaan.

Suomessa 1930-luvulla kotikeittiöissä itsetehtyä kombuchaa käytettiin virkistysjuomana. Scobyja saatiin naapureilta ja tuttavilta ja saattoipa niitä ostaa jopa joistain apteekeista. Kombuchan suosio kuitenkin hiipui hiljalleen - noustakseen jälleen uuteen kukoistukseen 1960-luvun loppupuolella. Tuona aikana esimerkiksi Helsingin Sanomissa käsiteltiin kombuchan valmistusta, mikä saattoi herättää tiedemiehiä tekemään tutkimusta aiheesta. Tämä avitti kombuchan päätymistä kaupalliseen valmistukseen.

Viimeisten vuosikymmenien aikana kombuchailmiö on jatkanut pontevaa kasvuaan Euroopassa ja muualla maailmassa, kun kombuchapanimoita on syntynyt kuin sieniä sateella - tai scobyja purkeissa.

Uusi trendiaalto – kombuchaa kaikkialla!

Kombuchapanimoiden määrä Suomessa ja maailmalla kasvoi räjähdysmäisesti 2010-luvulla. 2019 uuden trendin myötä Kombucha Brewers Internationalilla oli ympäri maailmaa jo yli 360 panimojäsentä, joista 45 on eurooppalaisia.

On selvää, että kombucha ei ole vain ohikiitävä villitys, vaan pysyvämpi trendisuunta - vähän niinkuin pienpanimo-oluet, jotka toivat markkinoille kaivattua vaihtelua ja syvyyttä valtavirran teollisempiin tuotteisiin verrattuna. Tyypillisesti pienpanimot toimivat paikallisesti ja palvelevat lähialueiden kauppoja ja ravintoloita. Kenties lähivuosina nähdään Suomessakin pienten paikallisten kombuchapanimoiden yleistyminen, jolloin eri paikkakunnilla vieraillessaan voisi maistella paikallista pienpanimokombuchaa.

Kombuchaa voit tehdä myös itse. Kombuchan kotifermentoijana viet konkreettisesti vuosituhansia vanhaa perinnettä eteenpäin hyviä bakteereja ja hiivoja varjellen. Rohkeasti uutta kokeillen ja omia makunystyröitään seuraten löydät uusia uniikkeja mahdollisuuksia. Eiköhän nyt olisi hyvä aika laittaa scoby hommiin?

World Kombucha Day 21.2.

Helmikuussa kombuchan ystävät viettävä kansainvälistä juhlapäivää. Ei ole sattumaa, että maailmanlaajuista kombuchajuhlaa World Kombucha Dayta vietetään 21. helmikuuta, eli 21.2. (amerikkalaisittain 2/21), joka juontuu kombuchan syntylegendasta 221 ennen ajanlaskun alkua. World Kombucha Dayn tarkoituksena on juhlistaa fermentointia ja lisätä tietoisuutta symbioosista ja monimuotoisuudesta - eli jakaa kombuchan ilosanomaa maailmassa! Kippistään siis kombuchalla juhlapäivän kunniaksi! (Ja mikäs siinä kippistellessä - 21.2. Ruohonjuuren kaikista myymälöistä ja verkkokaupasta saa The Good Guys -kombuchaa kaksi pulloa yhden hinnalla).