Huolehdi suolistostasi lääkinnällisillä sienillä

Lue blogistamme Four Sigma Foods -sarjan Lari Laurikkalan juttu, josta saat vihiä siitä, mitä annettavaa lääkinnällisillä sienillä olisi suolistosikin parhaaksi.
Huolehdi suolistostasi lääkinnällisillä sienillä


 


“Suomessa kasvavasta lakkakäävästä voisi tehdä laihdutuslääkettä” uutisoi Helsingin Sanomat kesällä. Jälleen uusi “ihmelääke”? Ei varsinaisesti, vaan tästä tuhansia vuosia kiinalaisessa lääketieteessä käytetystä sienestä on nyt löytynyt entistä enemmän kiinnostavia ominaisuuksia. Mitä suolistolle hyödyllisiä vaikutuksia voisimme saada lääkinnällisistä sienistä?


 


Lakkakäävästä terveellistä ruokaa suolistollesi


Helsingin Sanomien uutisoima tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä. Tutkijoiden mukaan lakkakäävästä tehty uute muutti hiirten suoliston bakteerikantaa tavalla, joka hillitsee painonnousua. Lakkakäävän on myös todettu muuttavan suoliston bakteerikantaa, jolla on suuri rooli ruoansulatuksessa.

Suurin osa kehomme soluista koostuu suoliston bakteerikannasta. Arvioiden mukaan pelkästään paksusuolen bakteerit kattavat jopa 95% kaikista kehomme soluista. Osa näistä bakteereista ovat hyviä (esimerkiksi Bifidobakteerit) ja estävät ripulia tai ummetusta, kun taas patogeeniset bakteerit (esimerkiksi E. coli) aiheuttavat vatsakramppeja ja ruoansulatusongelmia.


”Suolisto on todella ihmeellinen elin. Se vaikuttaa ratkaisevalla tavalla hyvinvointiimme – tai pahoinvointiimme. Vaikutukset eivät ole vain paikallisia vaan ne ulottuvat aina hormoni- ja immuunijärjestelmästä aivojen hyvinvointiin” -Paula Heinonen kirjassaan Vihdoinkin Hyvä Olo (Gummerus)


Nauttimalla hyviä pro- ja prebiootteja edistämme suoliston tehokasta toimintaa. Probiootteja, eli hyödyllisiä eläviä bakteereja, saamme parhaiten hapatteista, esimerkiksi jogurtista, hapankaalista tai kombuchasta. Prebioottisia ominaisuuksia on erityisesti lääkinnällisillä sienillä kuten lakkakäävällä. Prebiootit toimivat “ravintona” suoliston hyödyllisille mikrobeille ja siten stimuloivat immunijärjestelmää sekä estävät haitallisten bakteerien kasvua. Muita prebioottisia ruokia ovat esimerkiksi parsa ja maa-artisokka.

Pakurikääpää suolistovaivoihin jo vuodesta 1600


Toinen yleinen lääkinnällinen sieni, josta ihmiset huomaavat jatkuvasti hyötyjä vatsavaivoihin, on pakurikääpä. Tämä kohtalaisen yleinen koivussa kasvava lahottajasieni saa monella heikosti toimivan ruoansulatuksen lähtemään uudestaan käyntiin.

 


Venäjällä pakurikäävän käytöstä perinteisenä kansanlääkkeenä löytyy paljon viitteitä, varsinkin maha- ja suolikanavan hoidossa. Pakurikääpäteellä on hoidettu mm. syöpää, diabetesta ja vatsakatarria sekä vatsa- ja pohjukaissuolistohaavoja aina 1600-luvulta lähtien, ilman haitallisia sivuvaikutuksia.


Kliiniset tutkimukset, jotka alkoivat Venäjällä jo 1950-luvulla ja jatkuivat Suomessakin 1970-luvulla, osoittavat pakurikääpä teen auttavan myös ärtyvän suolen oireyhtymään & ruoansulatuskanavan häiriöihin.

”Miehelläni oli jatkuvasti pientä vatsakipua ja nipistelyä. Olemme nyt pari kuukautta juoneet 2-3 kertaa päivässä pakuriteetä ja nuo kivut ovat hävinneet.” Pakurikääpä, 2012. Halmetoja, J. ISBN 978-952-93-1252-8

Suolistoa hellivä supersienijuoma


3 dl itse tehtyä Kombuchaa (tai kylmää vettä)
1 pussi Four Sigma Foods Chagaa (tuplauutettua pakurikääpää)
1 rkl chia-siemeniä

Sekoita ainekset isossa mukissa ja anna seistä 5 minuuttia. Juo ja nauti hyvien bakteerien, vahvan sienen sekä huikeiden kasvikuitujen voimasta. Suolistosi kiittää!
Teksti:  Lari Laurikkala

 


Instant Reishi on Ruohonjuuren paras juoma!


Instant Reishi -juoma-aines valittiin Ruohonjuuren parhaaksi tuotteiksi vuonna 2015 juomien sarjassa.


Ruohonjuuren henkilökunnasta koostuva raati perusteli valintaansa näin:
“Helppokäyttöinen ja todella toimiva tuote: aktiivisille ihmisille aktiiviseen elämään! Reishi pitää vireessä kiireenkin keskellä mm. stressiä helpottaen. Todellinen tehojuoma luonnon antimista!”