Vinkkejä nesteytykseen ja kesäkauden terveyden tueksi

Kun helteet hehkuttelevat ja kuumuus koettelee, nesteiden nauttimisen tarve luonnollisesti kasvaa. Tästä jutusta voit lukaista Ruohonjuuren ravintoterapeutin vinkit optimaaliseen nesteytykseen.
Kun helteet ja kuumuus koettelee, nesteiden nauttimisen tarve kasvaa. Tästä jutusta voit lukaista ravintoterapeutin vinkit optimaaliseen nesteytykseen.

Selvähän se: riittävä juominen ja nesteytys on tärkeää muistaa helteellä ja hikoillessa.

Ihmiskehosta on 40-70% vettä. Vettä tarvitaan nestetasapainon säätelyyn, ravintoaineiden kuljettamiseen ja kuona-aineiden poistoon sekä lämmönsäätelyyn.

- Muistathan huomioida myös kesällä tehtävien pihatöiden ja nikkaroinnin tuoman lisärasituksen. Lämpötilan noustessa hellelukemiin on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä juomisesta, jotta lämmönsäätely toimisi kunnolla. Kun elimistössä on liian vähän nestettä,  kehon lämpötila nousee, suorituskyky laskee ja lihasten toimintakyky heikentyy. Nestehukan voi tunnistaa voinnin äkillisestä huononemisesta, vireystilan laskusta, heikotuksesta, huimauksesta ja päänsärystä. Paha kuivuminen on erityisen vaarallista huonokuntoisille ja vanhuksille, ravintoterapeuttimme Eijaliisa Koivu opastaa.

Elektrolyyttijauheet nesteytyksen apureina

Ruohonjuuressa myytävät elektrolyyttijauheet ovat tulleet suosituksi erityisesti ketogeenistä ruokavaliota noudattavien keskuudessa. Elektrolyyttijauheet ovat kuitenkin oivallinen valinta myös helteillä - ihan kaikille kesälaidunten tallaajille. Mitkä sitten ovat elektrolyyttijauheiden keskeisimmät hyödyt kesäajan nesteyttäjinä? 

- Ruohonjuurestä löytyy tosiaan useita hyviä nesteyttäjiä. Esimerkiksi juurikin elektrolyyttijauheissa on juuri sopivassa suhteessa suoloja sekä muita ravintoaineita. Jauhe tekee juomasta tehokkaan nesteyttäjän, joka palauttaa kehon elektrolyytti- ja nestetasapainon. Oleellisia, elimistön elektrolyytteinä toimivia kivennäisaineita noissa jauheissa ovat magnesium, natrium, kalium ja kalsium. Lisäksi joissain jauheissa on lisättynä merisuolaa, C-vitamiinia ja MSM:ää. Elektrolyyttijauheiden ansiosta nesteet imeytyvät kehoon hyvin, eikä huono olo yllätä kovallakaan helteellä tai pitkään auringosta nauttiessa. Elektrolyyttijauheilla rikastetun juoman nauttiminen tuo myös lisäpuhtia kesäpäivän ulkotöihin ja muihin askareisiin. Elektrolyyttijauheita on tarjolla eri makuisia, mikä tekeekin niistä mainion vaihtoehdon virvoitusjuomille, Koivu kertoo. 

Hän suositteleekin elektrolyyttijauheita nesteyttäjäksi etenkin kaikille pitkään auringossa oleskeleville sekä ulkotyötä tekeville. Elektrolyyttijauheet ovat myös erinomaisia vatsatautia tai ripulia poteville - sekä hyvä tuki vanhuksille ja lapsille, joille annostusta toki pienennetään lapsen koon mukaan. 

Kookosvesi on hellepäivän herkku

Kookosvedellä on vahva maine optimaalisena nesteyttäjänä - eikä suotta!

- Kookosvesi on mainio nesteyttäjä, koska siinä on luonnollisesti kaliumia, natriumia ja hiilihydraatteja. Virkistävä kookosvesi muodostuu 95 % vedestä ja loput 5 % sisältää elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Kookosvesi saadaan nuoresta kookoshedelmästä ja se on puhdas luonnontuote, Eijaliisa Koivu toteaa.

Kookosveden lisäksi myös tavallista vettä kannattaa juoda - mutta ei tokikaan liikaa. Kerrataan siis perusasiat:

- Toimiakseen moitteettomasti elimistö tarvitsee nestettä 2-4 litraa vuorokaudessa. Nestettä saadaan juodun nesteen lisäksi myös ruoasta. Ikääntyneillä ja imettävillä äideillä nesteen tarve on yleensä suurempi. Myös aktiivisuus lisää nesteen tarvetta. Vettä poistuu elimistöstämme hien, virtsan, ulosteen ja hengityksen mukana. Päivässä nesteen menetys runsaan hikoilun kautta voi nostaa elimistön nestetarpeen kaksin- tai jopa kolminkertaiseksi. 

- Pienikin nestehukka voi aiheuttaa suorituskyvyn alenemista ilman, että edes vielä tunnet janoa. Hikoillessasi helteellä tai liikkuessasi on siis tärkeää juoda vaikkei olisi vielä janokaan. Ylimäärä vedestä poistuu kehosta virtsan mukana munuaisten ollessa terveet eli vaaraa liiallisesta juomisesta ei juurikaan ole. Kuumassa rehkiessä ja hikoiltaessa on hyvä nauttia juomaa, jossa on sekä sokeria että suoloja antamassa energiaa ja korvaamassa nestehukkaa. 

- Voit laittaa litraan vettä ½-1 tl suolaa ja 1-3 rkl hunajaa sekä halutessasi proteiinijauhetta. Vesikannuun tai -pulloon voit lisätä myös yrttejä, kurkunsiivuja, marjoja, limeä, sitruunaa. Näin saat myös esteettisesti kauniin janojuoman, ravintoterapeuttimme opastaa. 

Hellepäivän purtavia

Nesteiden nauttimisen ohella tulee tietysti muistaa myös syödä. Pikkuinen suolapala, nestepitoinen kurkunpätkä tai vesimelonia piristää kummasti kesäpäivänä. 

- Helteellä hedelmät, kasvikset ja marjat ovatkin sopivaa ruokaa, sillä niistä saa vitamiinien lisäksi myös nestettä. Paljon hikoiltaessa menetetään natriumia ja muita kivennäisaineita, minkä vuoksi on tärkeää syödä vaikkei ehkä ruokaa teekään mieli. Kevyt kasvispainotteinen tuoreruoka on ehkä se mitä keho kaipaa lämpiminä päivinä. Ihana kylmä kasviskeitto gazpacho on salaattien ohella mainiota kesäruokaa.  Kovin rasvaisesta ja suolaisesta ruoasta voi itse asiassa tulla helteellä huono olo. Voit myös kokeilla tulisen ruoan syömistä, sillä se lisää  hikoilua ja siten viilentää kehoa.  Muistuttaisin vielä että juomista alkoholi ei ole hyvä hellejuoma, sillä se poistaa kehosta nestettä samoin kuin kahvi ja tee, Koivu neuvoo.

Ravintolisiä kesäkauden terveyden tueksi

Mikäli ruokavalio käy suven mittaan suppeaksi, laadukas monivitamiini varmistaa ravintoaineiden saannin.

- Ihon hyvinvoinnin kannalta beetakaroteenikapselit ja astaksantiini ovat eduksi etenkin, jos ruskettuminen kiinnostaa. Kollageenit ovat myös ihon ylimpiä ystäviä ja suosittehnkin niiden pidempiaikaista käyttöä, Eijaliisa suosittelee.

 Ihonhoitoon Ruohonjuuresta löytyy luonnollisesti myös toimivat ja turvalliset aurinkorasvat ja kosteusvoiteet, aurinkosuojalla olevaa huulirasvaa unohtamatta. 

- Etenkin kesällä kannattaa ottaa magnesium käyttöön. Hyvä vaihtoehto voi olla vaikka paikallisesti käytettävä magnesiumsuihke tai -voide, joilla voi helpottaa ulkoisesti käytetynä myös lihaskramppeja. Kesäkauden heinähaasteisiin avuksi suosittelisin kversetiiniä, nokkosta tai pycnogenolia, ravintoterapeutti opastaa.