Rauha vatsallesi!

Tiesitkö, että palautumisestasi huolehtimalla autat myös suolistoasi voimaan paremmin? Rentoutumisen ja hiljentymisen hetket ovat siis laatuaikaa myös suolistosi uutterien pikkuapulaisten hyvinvoinnin kannalta.
Tiesitkö, että palautumisestasi huolehtimalla autat myös suolistoasi voimaan paremmin? Rentoutumisen hetket ovat siis laatuaikaa myös suolistollesi.

Kun vuosia sitten kohkattiin yksiulotteisesti fyysisen rasituksen puolesta, nykyään ymmärretään aiempaa enemmän myös rentoutumisen merkitys kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukipilarina. Voidaankin sanoa, että rauhoittuminen on muotia ja palautuminen kuin uusi treeni.

Palautuminen on kropan ja mielen palaamista psyykkistä tai fyysistä rasitusta edeltäneeseen tilaan. Palautuminen siis korjaa sekä kroppaa että mieltä - ja hellii niin vatsaa kuin aivojakin. Palautumisessa sinänsä ei ole mitään ihmeellistä: keho osaa tämän itsestään, kun suomme sille aikaa ja mahdollisuuksia.

Lukuisten tutkimusten perusteella stressin tiedetään vaikuttavan myös suoliston hyvinvointiin. Stressin aiheuttamat muutokset välittäjäaineiden ja hormonien tuotannossa vaikuttavat suoliston mikrobikoostumukseen: siihen, millaiset pikkuapulaiset vatsassa vaeltavat. Stressatessa noradrenaliinitasot nousevat myös suolistossa, jolloin patogeenisten eli tauteja aiheuttavien bakteerien määrä kasvaa. Tästä seuraa vatsavaivoja - esimerkiksi suolistotulehduksia tai mahahaavan pahenemista. Moni onkin kokenut omakohtaisesti sen, miten kropan käydessä ylikierroksilla ruuansulatus häiriintyy ja vatsaa saattaa jopa kipristellä. 

Lyhytaikainen stressi on ihmiselle normaalia - ja itseasiassa se tekee suolistolle eetvarttia vahvistamalla suoliston vastustuskykyä mahahapon tuotannon kiihtyessä ja eliminoidessa huonoja bakteereja. Pulmia sen sijaan aiheuttaa pitkäaikainen stressi, jossa ikiaikainen “taistele ja pakene” - reaktio jää päälle. 

Esimerkiksi yöllisinä heräilyinä ja kuormittuneisuuden tunteina ilmenevä stressi vaikuttaa haitallisesti palautumiseen: kun keho käy alati kovilla kierroksilla, ei elimistön luonnollinen “lepomekanismi” laukea päälle. 

Suoliston bakteerikannan on havaittu vaikuttavan myös ihmisen stressialttiuteen. Osa ylivirittyy ja ahdistuu kuormituksen seurauksena toisia helpommin johtuen mm. siitä, millainen mikrobikoostumus suolistossa möngertää.

Ehdottomasti hyvä uutinen ihan kaikille on se, että lisäämällä rauhaa ja rentoutusta elämäänsä saa konkreettisesti edistettyä oman suolistonsa mikrobiston hyvinvointia.

Tutkimuksissa on saatu vahvoja viitteitä siitä, että niin ravintolisänä nautitut probiootit, kuin myös fermentoidut ruuat (kuten hapankaali, kimchi ja kombucha) ovat mahtava tuki hyvinvoinnillemme. Eniten hyötyä probioottisten antimien nauttimisesta ehdottomasti on, kun hommaan yhdistää myös hyvinvointia hoitavat elämäntavat: värikäs, kasvisvoittoinen ruoka, huolellinen pureskelu, rentoutusharjoitukset sekä liiallisen valvomisen, rasituksen ja väkijuomien välttäminen.

Alkoholi ei todellakaan ole suolistomikrobien ylin ystävä. Unenlaatua heikentävä alkoholi tekee hallaa myös suoliston limakalvolle ja aiheuttaa niin aivoille kuin muullekin elimistölle ylitöitä.

VÄRIKÄSTÄ RUOKAA JA POSITIIVISIA AJATUKSIA

Stressinsietokykyään voi osittain parantaa syömällä kasvisvoittoista, värikästä ruokaa, jonka pureskelee huolellisesti ja nautiskelee hyvillä mielin, rauhallisen ilmapiirin vallitessa. 

Myönteisyydelläkin on merkitystä. Stressin, ahdistuksen ja vihan tunteiden on huomattu haittaavan mikrobien vuorovaikutusta suolistossa. Kiitollisuuden, ilon ja onnellisuuden tunteet jelppivät stressaantuneen mielen lisäksi myös suoliston bakteerikantaa. 

Jos ruuansulatustaan tahtoo vaalia, ei aterian yhteydessä kannattaisi juoda lainkaan. Syödessä nautitut nesteet laimentavat mahahappoja, jolloin ruoka sulaa huonommin. Ruoka-aikojen ulkopuolella sen sijaan kannattaa juoda runsaahkosti.

 Värikäs ja kasvisvoittoinen ruokavalio voi parantaa stressinsietokykyä."

HYVINVOINNIN APUREITA

Vaikka stressin vähentäminen onkin tunnetusti yksi tehokkaimmista keinoista mm. ruuansulatuksensa parantamiseen, voi hyvinvointiinsa tuoda lisätehoa sen lisäksi muillakin keinoin.

Omenaviinietikka on noussut suureen suosioon ruoansulatuksen toiminnasta innostuneiden parissa. Omenaviinietikkaa käytetään nauttimalla aterian aluksi  parin teelusikallisen annoksen suodattamatonta omenaviinietikkaa

Ruoansulatus tykkää sitruunasta: purista luomulaatuista sitruunaa lasilliseen vettä ja kulauta komeus kurkkuusi hyvissä ajoin ennen ateriointia. Tuoreiden sitruunoiden sijasta voit mainiosti käyttää myös Foodin-sarjan sisilialaisista luomusitruunoista puristettua mehua. Ruoansulatuksen toimintaa tehostavat sitruunan lisäksi esimerkiksi myös loistavana prebioottinakin tunnettu voikukka ja oregano. Valkosipuli puolestaan vaikuttaa suotuisasti veren rasva-aineenvaihduntaan, maksaan, hiilihydraattiaineenvaihduntaan ja insuliiniherkkyyteen sekä stressiin! Herkullisen makunsa vuoksi siis varsinainen terveyspommi.

Ravintolisistä vatsan parhaaksi kaveriksi on usein tituleerattu piihappogeeli, joka tukahduttaa tulta ja tuo toivotun rauhan.

Korkeasta laadustaan kosolti kiitelty Bioteekin Probiootti Comp sisältää neljä tutkittua maitohappobakteerikantaa sekä glutamiinia ja biotiinia. L-Glutamiinia löytyy myös jauheena Solgar-sarjasta

Vanhan kansan hyödyntämä luuliemi on saavuttanut huiman suosion asiakkaidemme keskuudessa. Luuliemijauhe on luonnollinen kollageenin, glukosamiinin, kondroitiinin, hyaluronihapon ja aminohappojen lähde. Näppärin tapa päästä käsiksi luuliemen hyödyistä on nauttia sitä Bioteekin helppokäyttöisenä luuliemijauheena

LAKRITSANJUURITEETÄ VATSAN PARHAAKSI

Tiesitkö, että lakritsanjuuritee hellii suoliston limahalvoja ja tukee ruoansulatuksen toimintaa? Pukka-sarjan Kolmen lakritsin tee on on valmistettu kolmesta maailman makeimmasta lakritsanjuurilajista, jotka viljellään luomuna ja hankitaan Reilun kaupan periaattein Kazakstanista, Egyptistä ja Pakistanista. Kolmen lakritsin tee on mieltä ja aisteja hellivä, vatsaakin vaaliva makuelämys, johon on helppo rakastua. 

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 2028 - Citrus limon (Common Name : Lemon) - Digestive health
M-2008-1061 3183 - Lemon (Citrus limonium) - flavono?des - Antioxidant properties
M-2008-1061 4315 - Taraxacum officinale (Dandelion) root - Digestive system: Dandelion root possesses prebiotic activities that prove beneficial in the treatment of gastrointestinal disorders
M-2008-1061 4489 - Taraxacum officinalis-Flowering plant-Dandelion - Purification
M-2008-1061 3691 - Origanum vulgare - common name : Oregano - Digestion
M-2008-1061 1992 - Alium sativum (Common Name : Garlic) - Heart Health/ Blood lipids
M-2008-1061 2370 - Sweet-root/licorice (Glycyrrhiza glabra);(Deglycrrhizinated Licorice radix (DGL);; - Gastrointestinal health
M-2008-1061 3769 - Glycyrrhiza glabra - common name : Licorice - Digestion
M-2008-1061 1993 - Allium sativum (aged garlic) (Common Name : Aged garlic) - Stress
M-2008-1061 1994 - Allium sativum (aged garlic) (Common Name : Aged garlic) - Liver health
M-2008-1061 2805 - Garlic - Carbohydrate metabolism and insulin sensitivity.