Liikuttavat vinkit kuntoilun aloittamiseen

Syksyllä aloitetaan usein erilaisia kuureja sekä uusia liikkumisharrastuksia. Tässä Teemu Syrjälän muutamia ajatuksia liikkumisen aloittamiseen sekä ravitsemuksen kuntoon laittamiseen.
Liikuttavat vinkit kuntoilun aloittamiseen


 


1. Keskity perusteisiin – rasva


Usein haluamme uutta ja erilaista, jotain mitä kokeilla. Kuitenkin liikkumisessa, hyvinvoinnissa, ravinnossa ja monessa muussakin asiassa perusteet ovat niitä parhaita. Mikäli aloitat liikkumisen, niin aloita kevyesti ja laita ravitsemus kuntoon. Panosta rasvoihin. Laita lautaselle ja suuhun hyvälaatuisia, mahdollisimman vähän käsiteltyjä rasvoja.

Suositeltavia rasvoja ihmissoluille:

- Kylmäpuristettu kookosöljy: Huom! Älä sekoita tätä kaupan munkinpaistorasvaan. Tämä öljy on käsitelty vahvasti ja luultavasti ei sovi ihmiselle käytettäväksi. Tällä verukkeella aikoinaan kookosöljy poistettiin terveellisten rasvojen listalta. Skippaa se, ja panosta kylmäpuristettuun kookokseen, jota on käytetty tuhansia vuosia ympäri maailmaa. Saatat auttaa aivojesi toimintaa ja kehosi koostumusta positiiviseen suuntaan.

- Voi: Voi, joka tulee heinäsyötöllä olleista eläimistä (haasteellista saada), on äärimmäisen ravinteikasta. Voi sisältää paljon rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A-, D- ja K-vitamiinia. K-vitamiini on äärimmäisen tärkeä kalsiumin imeytymisessä. Hyvin tuotettu voi sisältää kookoksen tavoin keskipitkiä rasvahappoja (MCT). Rasva ei automaattisesti nosta ”pahaa” kolesterolia, vaikka monet tässä uskossa ovatkin. Panosta laatuun ja skippaa rasvan korvikkeet, kuten levitteet ja margariinit, jotka ovat kuumakäsiteltyjä, ihmiskeholle sopimattomia rasvoja.

- Avokadot, oliivit, oliiviöljy: Nämä kaikki rasvat, kuten myös pähkinöistä saatava öljy, sisältävät paljon Omega-6-pitoisia rasvoja. Näilläkin rasvoilla on paha maine, koska länsimaissa suhdanne 3- ja 6-rasvojen kesken on epätasapainossa, omega-6:n eduksi. Molempia rasvoja tarvitaan, tasapainoisessa suhteessa. Tämä on tärkeää elimistön tulehdustilojen välttämiseksi. Skippaa kuumennetut kasviöljyt, jotka ovat altistuneet ilmalle, valolle ja kuumuudelle, jotka mahdollistavat niiden härskiintymisen.

- Kananmunat puhtaista lähteistä


- Liha ja sisäelimet: Nämä ovat parhaimpia omega-3 lähteitä, mikäli eläimet ovat saaneet syödä niille lajityypillistä ruokaa, kuten heinää sekä villinä kasvaneita kasveja. Silloin niiden rasva on lähes täydellistä ja sopii ihmiselle käytettäväksi.

 

2. Keskity perusteisiin – Proteiinit (aminohapot)


Aminohapot, elämän ehto. Kaikki elimistön toiminnot ja myös muiden ravinteiden käyttö ovat aminohapoista riippuvaisia. Lyhykäisyydessään ne mahdollistavat elämän. Aminohapoista muodostuu uutta kudosta ja solurakennetta, ne tukevat vastustuskykyä, sekä muokkaavat soluja ja perimäämme.

Aminohapoista koostuvat mm.
– Veri
– Lihakset ja sidekudokset
– Luusto
– Sisäelimet
– Kaikki solut
– Iho, kynnet ja hiukset
– Älylliset toiminnot, aivojen ja muiden hermokudoksen suojapinta
– Kaikki hormonit
– Kaikki entsyymit ja suoja-aineet, sekä solutoiminta

Kohtuullisen tärkeää ainetta siis. Elimistössä oleva proteiini on muodostunut ravinnosta saatavista aminohapoista. Proteiinit = elimistömme rakennusmiehet ja -palikat.

Parhaita lähteitä eläinkunnasta: Kaikki riistaliha, kalat, äyriäiset, sekä merenelävät (kylmän veden kalassa on enemmän Omega-3-rasvoja), kananmunat, lammas, poro, nauta, sisäelimet, veri, mäti, kana, maitotuotteet kuten ternimaito, raakamaito, voi, jogurtit, juustot yms. Laatu tietenkin ratkaisee myös tässä tapauksessa.

Kasvikunnasta: Levät, sienet, pähkinät, siemenet, kaikki palkokasvit, kookos, kaakao, juurekset, marjat ja erityisesti lehtivihreä ovat hyviä aminohappojen lähteitä. Nokkonen, pinaatti, spirulina, chlorella ja villivihannekset ovat vain muutamia vaihtoehtoja lehtivihreälle. Kaikki kasvit sisältävät jonkin verran aminohappoja, mutta eivät  kokonaisia versioita - syö siis monipuolisesti, eri ravinteita yhdistellen.

3. Lisää järkeviä ruoka-aineita

Mikäli yllä olevat asiat ovat kunnossa, sitten voit miettiä jotain näistä lisättäväksi:

- Hyvälaatuinen proteiinilisä
- Hyvälaatuinen rasvalisä, kuten MCT-öljy
- Hyvälaatuinen vitamiinilisä
- Laadukkaita kasveja & yrttejä

Tässä muutamia suosituksia:

- Heraproteiini: Heinäsyötöllä olleista eläimistä saatu heraproteiini nostaa kehomme glutationitasoja, mikä on enemmän kuin plussaa kehollemme. Glutationi (antioksidanttimestari) on kehomme voimakkaimpia antioksidantteja, joka puhdistaa kehoamme, nostaa vastustuskykyämme, korjaa suolistoa, sekä taistelee lähes kaikkia länsimaalaisia oiretiloja vastaan. Tässäkin luonto on vetänyt pitemmän korren, sillä ravinnosta saatu glutationi toimii paremmin kuin lisäravinne.


Panosta myös vahvaan D-vitamiiniin, sinkkiin, seleeniin, K2-vitamiiniin, C-vitamiiniin, magnesiumiin, sekä ennen kaikkea fermentoituihin ruokiin, jotka auttavat suolistobakteereita tekemään tehtävänsä.

- Ruusujuuri/Maca: Tukemaan rasitusta ja tasapainottamaan kehon kuormitusta.  Mikäli haluat suosia suomalaista, ehdoton suosikkini on pohjoisen ruusujuuri.

- Chia: Mikäli kaipaat vakiokaluston tilalle eksotiikkaa, niin suosittelen vahvoihin treeneihin männyn siitepölyä.

4. Liiku järkevästi

Liiku, lepää, palaudu, syö hyvin ja toista uudestaan. Järkevästi tehtynä liikkuminen lisää elinvoimaisuutta. Monesti vähempi on parempi. Aloita 2-3 kertaa viikossa ja muista hyvä lepo.

Säännöllinen liikunta:
- auttaa painonhallinnassa
- vaikuttaa myönteisesti verenpaineeseen, veren rasvoihin ja hyytymisominaisuuksiin
- pitää luut ja lihakset vahvoina
- pitää ryhtiä ja kuntoa hyvänä
- ehkäisee selkävaivoja ja jalkojen turvotusta
- auttaa suolistoa toimimaa hyvin
- pitää mielen hyvänä ja rentouttaa
- parantaa kehontuntemusta
- antaa voimia arkeen
- tuo paremman unen
- lisää fyysistä ja psyykkistä jaksamista
- auttaa toimintakykyä pysymään hyvänä


Keskity perusteisiin, pääset niillä jo todella pitkälle!

Tehokupposen resepti treeneihin

1 kupillinen pakurikääpään tehtyä luomukahvia
1 rkl voita
1-2 rkl kookoskermaa (tai 1 rkl kookosmoussea)
1tl ceylon kanelia
1 rkl Macaa Tai Ruusujuurta
1 rkl MCT-öljyä

Surauta sekaisin tehosekoittimessa ja nauti!

 

Kirjoittaja: Teemu Syrjälä