Liikuttavat vinkit kuntoilun aloittamiseen

Vuoden alussa aloitetaan usein erilaisia kuureja sekä uusia liikkumisharrastuksia. Tässä Teemu Syrjälän muutamia ajatuksia liikkumisen aloittamiseen sekä ravitsemuksen kuntoon laittamiseen.
Liikuttavat vinkit kuntoilun aloittamiseen

- Heraproteiini: Heinäsyötöllä olleista eläimistä saatu heraproteiini nostaa kehomme glutationitasoja, mikä on enemmän kuin plussaa kehollemme. Glutationi on kehomme voimakkaimpia antioksidantteja

1. Keskity perusteisiin – rasva

Usein haluamme uutta ja erilaista, jotain mitä kokeilla. Kuitenkin liikkumisessa, hyvinvoinnissa, ravinnossa ja monessa muussakin asiassa perusteet ovat niitä parhaita. Mikäli aloitat liikkumisen, niin aloita kevyesti ja laita ravitsemus kuntoon. Panosta rasvoihin. Laita lautaselle ja suuhun hyvälaatuisia, mahdollisimman vähän käsiteltyjä rasvoja.

Suositeltavia rasvoja ihmissoluille:

- Kylmäpuristettu kookosöljy: Huom! Älä sekoita tätä kaupan munkinpaistorasvaan. Munkinpaistorasva on käsitelty vahvasti ja luultavasti ei sovi ihmiselle käytettäväksi. Tällä verukkeella aikoinaan kookosöljy poistettiin terveellisten rasvojen listalta. Skippaa se, ja panosta kylmäpuristettuun kookokseen, jota on käytetty tuhansia vuosia ympäri maailmaa. Saatat auttaa kylmäpuristetun luomukookosöljyn avulla kehosi koostumusta positiiviseen suuntaan.

- Avokadot, oliivit, oliiviöljy: Nämä kaikki rasvat, kuten myös pähkinöistä saatava öljy, sisältävät paljon Omega-6-pitoisia rasvoja. Näilläkin rasvoilla on paha maine, koska länsimaissa suhdanne 3- ja 6-rasvojen kesken on epätasapainossa, omega-6:n eduksi. Molempia rasvoja tarvitaan, tasapainoisessa suhteessa.  Skippaa kuumennetut kasviöljyt, jotka ovat altistuneet ilmalle, valolle ja kuumuudelle, jotka mahdollistavat niiden härskiintymisen.

- Kananmunat (luomu)

 

2. Keskity perusteisiin – Proteiinit (aminohapot)


Aminohapot, elämän ehto. Kaikki elimistön toiminnot ja myös muiden ravinteiden käyttö ovat aminohapoista riippuvaisia. Lyhykäisyydessään ne mahdollistavat elämän. Aminohapoista muodostuu uutta kudosta ja solurakennetta, ne tukevat vastustuskykyä, sekä muokkaavat soluja ja perimäämme.

Aminohapoista koostuvat mm.
– Veri
– Lihakset ja sidekudokset
– Luusto
– Sisäelimet
– Kaikki solut
– Iho, kynnet ja hiukset
– Älylliset toiminnot, aivojen ja muiden hermokudoksen suojapinta
– Kaikki hormonit
– Kaikki entsyymit ja suoja-aineet, sekä solutoiminta

Kohtuullisen tärkeää ainetta siis. Elimistössä oleva proteiini on muodostunut ravinnosta saatavista aminohapoista. Proteiinit = elimistömme rakennusmiehet ja -palikat.

Parhaita lähteitä eläinkunnasta: Kaikki riistaliha, kalat, äyriäiset, sekä merenelävät (kylmän veden kalassa on enemmän Omega-3-rasvoja), kananmunat, lammas, poro, nauta, sisäelimet, veri, mäti, kana, maitotuotteet kuten ternimaito, raakamaito, voi, jogurtit, juustot yms. Laatu tietenkin ratkaisee myös tässä tapauksessa.

Kasvikunnasta: Levät, sienet, pähkinät, siemenet, kaikki palkokasvit, kookos, kaakao, juurekset, marjat ja erityisesti lehtivihreä ovat hyviä aminohappojen lähteitä. Nokkonen, pinaatti, spirulina, chlorella ja villivihannekset ovat vain muutamia vaihtoehtoja lehtivihreälle. Kaikki kasvit sisältävät jonkin verran aminohappoja, mutta eivät  kokonaisia versioita - syö siis monipuolisesti, eri ravinteita yhdistellen.

3. Lisää järkeviä ruoka-aineita

Mikäli yllä olevat asiat ovat kunnossa, sitten voit miettiä jotain näistä lisättäväksi:

- Hyvälaatuinen proteiinilisä
- Hyvälaatuinen rasvalisä, kuten MCT-öljy
- Hyvälaatuinen vitamiinilisä
- Laadukkaita kasveja & yrttejä

Tässä muutamia suosituksia:


Panosta myös vahvaan D-vitamiiniin, sinkkiin, seleeniin, K2-vitamiiniin, C-vitamiiniin, magnesiumiin, sekä ennen kaikkea fermentoituihin ruokiin, jotka auttavat suolistobakteereita tekemään tehtävänsä.

- Ruusujuuri/Maca: Tukemaan rasitusta ja tasapainottamaan kehon kuormitusta.  Mikäli haluat suosia suomalaista, ehdoton suosikkini on pohjoisen ruusujuuri.

- Chia: Mikäli kaipaat vakiokaluston tilalle eksotiikkaa, niin suosittelen vahvoihin treeneihin männyn siitepölyä.

4. Liiku järkevästi

Liiku, lepää, palaudu, syö hyvin ja toista uudestaan. Järkevästi tehtynä liikkuminen lisää elinvoimaisuutta. Monesti vähempi on parempi. Aloita 2-3 kertaa viikossa ja muista hyvä lepo.

Säännöllinen liikunta:
- auttaa painonhallinnassa
- vaikuttaa myönteisesti verenpaineeseen, veren rasvoihin ja hyytymisominaisuuksiin
- pitää luut ja lihakset vahvoina
- pitää ryhtiä ja kuntoa hyvänä
- ehkäisee selkävaivoja ja jalkojen turvotusta
- auttaa suolistoa toimimaa hyvin
- pitää mielen hyvänä ja rentouttaa
- parantaa kehontuntemusta
- antaa voimia arkeen
- tuo paremman unen
- lisää fyysistä ja psyykkistä jaksamista
- auttaa toimintakykyä pysymään hyvänä


Keskity perusteisiin, pääset niillä jo todella pitkälle!

Tehokupposen resepti treeneihin

1 kupillinen pakurikääpään tehtyä luomukahvia
1 rkl voita
1-2 rkl kookoskermaa (tai 1 rkl kookosmoussea)
1tl ceylon kanelia
1 rkl Macaa Tai Ruusujuurta
1 rkl MCT-öljyä

Surauta sekaisin tehosekoittimessa ja nauti!

 

Kirjoittaja: Teemu Syrjälä