Elektrolyyttijauheiden hyödyt terveyden tukena

Elekrolyyttitäydennyksestä hyötyvät ketogeenistä ruokavaliota noudattavien lisäksi monet muutkin. 

Puhdistamo keto elektrolyyttijauhe ruohonjuuri

Puhdistamon KETO-elektrolyyttijauheet ampaisivat kesällä Ruohonjuuren hyllyille ja heti saavuttuaan saavuttivat jymysuosioon terveystietoisten asiakkaidemme keskuudessa. Isosti jauheista innostuivat etenkin ketogeenistä ruokavaliota noudattavat ja kovaa treenaavat. Sittemmin elektrolyyttijauheet ovat löytäneet jo paikkansa niiden monen asiakkaamme vakiotuoterepertuaarissa.

Elektrolyyttijauheiden ominaisuuksiin ja terveyshyötyihin on varsin seikkaperäisesti perehtynyt Puhdistamon tuotekehityspäällikkö Markus Lundström.  

Miksi elektrolyyttijauheet ovat juuri nyt niin valtavan suosittuja?

Suurin syy elektrolyyttijauheiden suosiolle on varmasti ketogeenisen ruokavalion läpimurto, joka lähti Suomessa kunnolla liikkeelle vasta tämän vuoden puolella. Ketogeenisessa ruokavaliossa tarvitaan mikroravintoaineiden (kalium, magnesium, kalsium, natrium) täydennystä ja elektrolyytijauhe on tähän tarpeeseen toimiva ja helppo ratkaisu.

– Arvelisin elektrolyyttijauheiden jymysuosion olevan monen asian summa: elektrolyyttijauhe on aidosti todella toimiva, erinomaisesti nesteyttävä ja vieläpä hyvänmakuinen. Ei ole aivan maailman helpointa tehdä erilaisten suolojen sekoituksesta juomajauhetta, joka maistuu useimpien mielestä myös erityisen hyvältä. Palautteiden perusteella ihmiset ovat tykänneet elektrolyyttijauheesta aivan uskomattoman paljon, Puhdistamon Lundström kiittelee onnistunutta lanseerausta.

Puhdistamo keto elektrolyyttijauhe ruohonjuuri

Puhdistamon kehuja kerännyt KETO-elektrolyyttijauhe sisältää keskeisimpien elektrolyyttien (magnesium, kalium, kalsium, natrium) lisäksi guerande-merisuolaa, C-vitamiinia sekä OptiMSM:ää, orgaanista rikkiä. Mitkä ovat kunkin ainesosat keskeisimmät hyödyt ja tehtävät elektrolyyttijauheessa?

– Kaikkein tärkein elektrolyytti jauheessamme on natrium, joka toimii ”mestarielektrolyyttinä”. Puhdistamon elektrolyyttijauheen sisältämä natrium on peräisin aurinkokuivatusta, raffinoimattomasta Guerande-merisuolasta. Natriumin ja kloridin lisäksi pelkästään tuossa luonnonsuolassa on yli 80 muuta mineraalia sekä hivenainetta. Tuotteen perustana on siis käytännössä koko ”elektrolyyttimaasto”, ei ainoastaan pelkkä kartta (eristetty natriumkloridi). Guerande-merisuola sisältää siis jo itsessään myös magnesiumia, kaliumia sekä kalsiumia, mutta toki vain pieniä määriä, Lundström taustoittaa.

– Jotta jauheeseen saatiin mahdollisimman optimaalinen tasapaino eri elektrolyyteille, halusimme boostata magnesiumia, kaliumia sekä kalsiumia. Magnesium on peräisin magnesiummalaatista, kalium kaliumbitartraatista sekä kaliumbikarbonaatista. Kalsium taasen on kalsiumaskorbaatista, eli kalsiumin ja C-vitamiinin yhdistelmämolekyylista. Halusimme tuotteeseen myös hieman bikarbonaattia, joka kuuluu oleellisesti myös keskeisten elektrolyyttien kirjoon. Täydensimme kokonaisuutta pieneen määrään kalsiumia sidotulla, hieman hitaammin imeytyvällä C-vitamiinilla. Lisäsimme vielä hieman OptiMSM:ää tehostamaan entisestään tuotteen vaikutusta sekä imeytymistä. Mukana karkeloissa on myös sekä makua että imeytymistä edelleen parantava omenahappo. Viimeisen silauksen elektrolyyttijauheellemme antaa aidoista marjoista valmistettu aromiuute sekä retiisistä, mustaviinimarjasta sekä punaisesta omenasta saatu väriuute. Makeus tulee huippulaatuisesta australialaisesta luomusteviasta, tarkemmin sanottuna stevioglykosidista, Puhdistamon tuotekehityspäällikkö jatkaa.

Puhdistamo keto elektrolyyttijauhe ruohonjuuri

Mihin elektrolyyttejä tarvitaan?

Elektrolyyttejä tarvitaan kehon keskeisimpiin toimintoihin aina sydämen toiminnasta entyymiaineenvaihduntaan sekä tietenkin siihen, että nesteet imeytyvät kehoomme myös solutasolla. Mikäli juomme pelkää vettä ja vältämme suolaa, ei neste välttämättä imeydykään enää optimaalisesti. Tästä voi aiheutua isojakin terveyshaittoja, jos tilanne jatkuu pitkään vähällä suolalla ja runsailla nestemäärillä.

Aina kun hikoilemme, menetämme elektrolyyttejä. Tästä syystä niitä onkin syytä tankata varsinkin lämpimällä ilmalla, saunoessa tai aktiivisesti liikkuessa. 

– Monet ovat saattaneet nähdä esimerkiksi Youtubessa pätkiä, joissa jotkut maratoonarit lähellä maaliviivaa alkavat täristä, kouristella, kaatuilla tai vastaavaa. Tämä johtuu elektrolyyttien puutteesta, eli heidän tapauksessaan elektrolyyttien tankkauksessa tai tasojen ylläpidossa on mennyt jotain pieleen suhteutettuna liikuntamuodon rajuuteen sekä kuormittavuuteen, Markus opastaa.

Miksi ketogeenisellä ruokavaliolla tarvitaan elektrolyyttitäydennystä?

Kun ketogeeninen ruokavalio aloitetaan, kehosta alkaa aluksi poistua nesteitä. Tämä johtuu lyhyesti sanottuna lihasten hiilihydraattivarastojen eli glykogeenin tyhjentymisestä. Kun nesteitä poistuu, livahtaa niiden mukana pois myös kosolti elektrolyytteja. 

– Mikäli elektrolyytteja ei korvata eikä ruokavalion suolan määrää lisätä, saattaa muodostua niinsanottu ketoflunssa. Ketoflunssan oireet muistuttavat perinteisen flunssan oireita, mutta päällimmäisenä saattaa tuntua jaksamattomuus, väsyneisyys sekä yleisesti huono olotila. Tämä kaikki saattaa johtua elektrolyyttien puutteesta, ja siksi moni saattaakin ajatella tässä vaiheessa, että ketogeeninen ruokavalio ei vain sovi itselle – vaikkakin tässä kohtaa kyse on pelkästä adaptaatiosta ja tila on elektrolyyttien mahdollisesta puutteestakin huolimatta ohimenevää, Lundström kertoo.

Mikäli ketoflunssa on jo ehtinyt iskeä, saadaan tilanne yleensä nopeasti korjatuksi tankkaamalla elektrolyytteja. 

– Palautteiden perusteella monet ovat saaneet apua jopa käytännössä jo 15 minuutissa siitä, kun ovat hoksanneet nauttia elektrolyyttijauheesta simppelisti veteen tehtyä elektrolyyttijuomaa lasillisen tai pari, Markus vinkkaa.

Tutkimustieto osoittaa, että ketogeenistä ruokavaliota aloitettaessa mikroravinteiden saanti usein niukkenee myös ruokavalion koostumuksen muutosten seurauksena. Tämä johtuu siitä, että rasvaisten ruokien syönnin lisääntyessä eliminoidaan lähes kaikki hiilihydraattien lähteet. Myös vihannesten syönti usein vähenee – ja juurikin vihannekset ovat erittäin hyvä vitamiinien ja elektrolyyttien lähde. Elektrolyyttipuutosten korjaaminen on siis tarpeen – eikä vihannesten syöntiä kannattaisi tietenkään unohtaa ketoruokavaliotakaan noudatettaessa.

Puhdistamo keto elektrolyyttijauhe ruohonjuuri

Elektrolyyttijauheista on hyötyä muillekin kuin ketoilijoille

Elektrolyyttijauhe ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelkästään ketoilijoille. Käytännössä kaikki, jotka haluavat maksimoida oman suorituskykynsä sekä nesteytyksensä, voivat hyötyä elektrolyyttijauheen eduista.

Elektrolyytijauheen sisältämät mikroravinteet ovat ravintoaineita, joita tarvitsemme pienissä määrin selviytyäksemme. Näihin mikroravinteisiin kuuluvat vitamiinit ja elektrolyytit, eli mineraalit, kuten kalium, magnesium ja natrium. Ketogeenisen ruokavalion aloittaessa on erityisen tärkeää huolehtia tärkeiden mineraalien riittävästä saannista.

Elektrolyyttijauheen tehon todella huomaa olossaan hikisillä hetkillä: esimerkiksi kuumana kesäpäivänä, uutterasti sanoessa tai lujasti treenatessa.  

Elektrolyyttijauhe on myös nerokas nesteyttäjä, joka jelppii hikiselläkin hetkellä. Miten elektrolyyttijauhetta kannataa käyttää treenatessa, mitkä ovat käytön hyödyt ja mihin hyödyt perustuvat?

– Homma on simppeli: suorituskyky on hyvin pitkälle kiinni kehon sähköisistä signaaleista. Jotta nämä signaalit välittyisivät kropassa, tulee kehomme olla huolella nesteytetty. Kuivassa kehossa sähköiset signaalit eivät kulje optimaalisesti. 

– Jotta taas saamme nesteet imeytymään, tarvitsemme suoloja, jotka sitovat kroppaan nestettä. Lisäksi nämä suolat (eli elektrolyytit) sähköistävät nesteet, jotta signaalit pääsevät kulkemaan aivojen sekä hermoston välillä mahdollisimman ihanteellisesti, Lundström opastaa.

Elektrolyyttijauhetta voi käyttää mineraalien tankkaamiseen ennen suoritusta, treenin aikana urheilujuomana sekä kovan koitoksen jälkeen pitämään nestetasapainoa yllä ja estämään kehon kuivumista.

Elektrolyyttijauheen käyttö on huomattavasti helpompaa kuin heinänteko! Mittaa yksi annosmitallinen jauhetta haluamaasi määrään vettä. Resepti on suunniteltu laitettavan puoleen litraan vettä, mutta mikäli et pidä niin makeasta tai marjaisesta mausta, voit hyvinkin sekoittaa jauheen vaikka pariinkin litraan vettä. Toki voidaan käyttää veden sijaan muitakin nesteitä (vaikkapa kookosvettä), mutta veden kanssa käyttö on toki helpointa. Toista tarvittaessa ja huomaa optimaalisen nesteytyksen tuoma piristävä vaikutus!

Lundstöm antaa seikkaperäisen opastuksensa päätteeksi vielä lisävinkin lentomatkustajille:

– Nauti ennen lentomatkaa puoli litraa elektrolyyttijuomaa ja juo aina puolen tunnin välein noin desi vettä matkustaessasi. Elektrolyyttijauheen voit myös ottaa käsimatkatavaroihin, jolloin sinun on mahdollista valmistaa elektrolyyttijuomaa myös lentokoneessa. Pyydät vain vettä lentohenkilökunnalta ja sillä sipuli!

Puhdistamon elektrolyyttijauheet ostat kätevästi omaksesi tästä >>