Yrteistä apua naisen elämän käännekohdissa

Syötävät yrtit ovat niitä alkuperäisiä, luonnon tarjoamia lääkkeitä. Osa yrteistä ei kuitenkaan sovi nautittavaksi suurissa määrin tai tietyissä elämäntilanteissa ollenkaan. Luonnosta apua hakevan on tuiki tärkeä tietää, mistä yrteistä on missäkin elämänvaiheessa hyötyä.
Yrteistä apua naisen elämän käännekohdissa

Saksassa parikymmentä vuotta asunut filosofian maisteri, antropologi sekä kokonaisvaltaiseen terveyteen erikoistunut tietokirjailija, toimittaja ja bloggaaja Varpu Tavi kertoo, mistä yrtit ovat tulleet avuksemme ja missä vaiheessa elämää yrtit voivat tukea erityisesti naisen terveyttä.

- Yrttiterapiat pohjautuvat toistaiseksi vielä hyvin pitkälle perimätietoon. Osa on tuhansia vuosia vanhaa tietoa, jota yrttien keräilijät ovat siirtäneen sukupolvelta toiselle suullisesti. Tämä oli eloonjäännille välttämätöntä tietoa silloin kauan sitten, Varpu Tavi painottaa.

Yrteistä tehtyjen paikkansapitävien havaintojen pohjalta on kehitetty lääkkeitä. Kaikki havainnot eivät kuitenkaan pitäneet paikkaansa, vaan osa perustui uskomuksiin, jotka pohjautuivat esimerkiksi sille, mitä joku kasvi ulkoisesti muistuttaa. Viime vuosina yrttiterapioita on alettu tutkia enemmän siitä huolimatta, että tutkiminen on verrattain vaikeaa eikä rahoitusta ole juurikaan saatavilla.

- On esimerkiksi hankala tietää, että johtuuko jonkin kasvin vaikutus sen tietystä ainesosasta, koko kasvista vai tiettyjen ainesosien yhteisvaikutuksesta, Tavi kertoo.

Tavin mukaan on tärkeää ymmärtää, ettei kaikki luonnosta peräisin oleva ole terveellistä tai turvallista – ei varsinkaan kaikille ihmisille ja kaikissa elämäntilanteissa.

- Kannattaa uskoa pakkausselosteita tai muita virallisia ohjeita, eikä lähteä sooloilemaan. Näissäkin asioissa pitää käyttää järkeä, Tavi muistuttaa.

Vaihdevuodet myllertävät hormonitoiminnan

Naisen elämä on aikamoista hormonimyllerrystä: murrosikä, lapsen saaminen, imetys ja vaihdevuodet ovat kaikki valtavia hormonaalisia muutoksia. Kaiken kukkuraksi naiset tuppaavat reagoimaan varsin herkästi kehonsa tuntemuksiin.

- Ajattelen että hyvin paljon olisi tehtävissä ihan elämäntapojen muuttamisella – ruokavalio, liikunta, uni, stressin hoito… Siihen päälle sitten tulisivat nämä lempeät hoidot, kuten yrtit ja hieronnat. Niillä voi tehdä hyvin paljon, Tavi kertoo.

Tavin mukaan vaihdevuosien hoidossa kehoa auttavat yrtit jotka tukevat keltarauhashormonin eli progesteronin tuotantoa, sillä vastoin yleistä luuloa oireet eivät johdu estrogeenin määrän vähenemisestä naisen kehossa, vaan sen ja progesteronin epätasapainosta: progesteronia on estrogeenin määrään nähden liian vähän.

- Kasviestrogeeniä sisältäviä kasveja suositellaan vaihdevuosien aikana, ja ruokamuodossa nautittuna niillä voikin olla hyviä vaikutuksia. Kasvihormoneista voi olla hyötyä myös ravintolisänä, mutta toisaalta ne voivat toimia myös hormonihäiritsijöinä. Ihminen kun ei ole kasvi, Tavi huomauttaa.

Vaihdevuosien oireisiin voi vaikuttaa yrtein myös ei-hormonaalista reittiä. Esimerkiksi kuumiin aaltoihin ja hikoiluun on perinteisesti käytetty salviaa, jonka lämmönsäätelyreitti menee tämänhetkisen tiedon valossa lämmönsäätelyjärjestelmän kautta. Salviaa voi nauttia vaikkapa teenä, tinktuurana tai ravintolisänä. Vaihdevuosiin liittyvään, vaarattomaan mutta epämukavaan sydämentykytykseen Tavi suosittelee kokeilemaan orapihlajasta tai rohtovirmajuuresta uutettua teetä tai orapihlaja- tai rohtonukulatinktuuraa. 

Kolmas yleinen vaihdevuosien vaiva on ärtyneisyys ja lievä masennus, joiden Tavi uskoo olevan yhteydessä unihäiriöihin, jotka puolestaan ovat yhteydessä aiemmin mainittuihin oireisiin.

- Perinteisesti unettomuuteen käytetään mäkikuismaa, jota on kuitenkin nautittava kunnon määrä vaikutuksen saamiseksi; vähintään 600milligrammaa. Lisäksi vaikutus ilmenee aikaisintaan kahden viikon päästä, Tavi kertoo.

Oireita vaihdevuosien aikaan riittää, vaikka kaikki oireet eivät kaikilla naisilla ilmenekään. Myös vaginan kuivuus on yleinen vaiva. Siihen tepsivät limakalvojen kunnosta huolehtivat pellavansiemenet sekä tyrni kaikissa muodoissaan.

Yleisiä ovat myös erittäin runsaat kuukautisvuodot juuri ennen menopaussin alkua, joita voi lievittää kasviprogesteronia sisältävillä yrteillä kuten poimulehti, siveydenpuu ja kärsämö.

- Ruokavaliossa kannattaa suosia sekä kasviprogesteronia että -estrogeeniä sisältäviä ruokia monipuolisesti. Siis muun muassa täysjyväriisiä, ohraa, kauraa, ruista, kvinoaa, kidneypapuja, punaisia linssejä, soijapapuja ja seesaminsiemeniä – näitä on paljon, Tavi iloitsee.

Yrteistä apua myös kuukautiskipuihin 

Nuoremmilla naisilla on omat hormonihaasteensa, joista yleisin ”vaiva” ovat kuukautiset. Tavin mukaan kuukautiskipuja ja PMS-oireita pystyy lievittämään elämäntapoja tarkastamalla, ravinto, liikunta ja stressittömyys etunenässä.

- Kaikenlainen kiire ja siitä koituvat stressi hankaloittavat oireita nykymenossa. Tällaisessa rumbassa mukana oleminen sotkee pahimmillaan koko hormonitoiminnan ja vaikuttaa myös mielialaan, Tavi varoittelee.

Tietoisen kiireestä irtisanoutumisen lisäksi oikean ruuan syöminen auttaa, siis vähemmän eineksiä ja enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Yrttiteellä voi rauhoittaa epämiellyttäviä tuntemuksia, esimerkiksi minttuteellä vatsaa. Voikukkatee puolestaan poistaa ylimääräistä nestettä kehosta. Inkivääri auttaa sekä kramppeihin että pahoinvointiin. Muita hyviä ruoka-aineita ovat A-vitamiinipitoinen porkkana ja porkkanamehu, E-vitamiinipitoinen vehnänalkioöljy sekä punajuuri, josta saa rautaa. Ravintolisäpuolelta erityisesti B-vitamiini- ja magnesiumvalmisteista voi olla hyötyä. Oikean ravinnon lisäksi liikunta auttaa, ja tepsii tehokkaasti myös kramppeihin.

- Yksi ilahduttava juttu minkä näin, oli että oloa voi helpottaa syömällä siemeniä kierron eri vaiheissa. Kierron kahden ensimmäisen viikon aikana tulisi syödä estrogeenin tuotantoa tukevia siemeniä, kuten pellava ja kurpitsa,  ja kahden viimeisen viikon aikana progesteronin tuotantoa tukevia, esimerkiksi auringonkukan ja seesaminsiemeniä.

 Katso myös Ruohonjuuren ravintoterapeutin vinkit vaihdevuosien varalle: