CBD-hampputuotteet ja Ruohonjuuri

CBD-hampputuotteet puhututtavat nyt Suomessa ehkä enemmän kuin koskaan. Toiset parjaavat CBD:tä sisältäviä hampputuotteita laittomiksi kun taas toiset kokevat saavansa niistä jeesiä hyvinvoinnilleen. Myös tiedotusvälineissä on julkaistu monenkirjavaa juttua hampputuotteisiin liittyen. Jos nämä CBD-tuotteet ovat niin kiistanalaisia, miksi niitä sitten myydään Ruohonjuuressa? Ja miksi hamppu ylipäätään aiheuttaa niin isoja intohimoja?

Ruohonjuuressa erilaisia hampputuotteita on rinta rottingilla myyty parinkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisinä valikoimaamme astelivat kotimaiset hampunsiemenet, hamppuöljy ja hampunsiemeniä sisältävät keksit. Nykyisellään hamppua löytyy hyllyiltämme hamppusnäksien, leivän, idätettyjen hampunsiementuotteiden, suklaapatukoiden ja paljon puhuttujen CBD-pitoistenkin tuotteiden muodossa. Hampun hyödyntämiseen ruokana kannustaa sen ravintotiheys: pieni siemen on toden totta terveyttä tulvillaan. Hampunsiementen ravitsemuksellisiin iloihin lukeutuvat mm. niiden loistava rasvahappokoostumus ja proteiinipitoisuus. Hampun kunniaksi kerrottakoon vielä sen olevan poikkeuksellisen ekologinen kasvi. Hampun viljely vie vähän resursseja ja se sitoo itseensä paljon hiilidioksidia.

Hamppu herättää intohimoja

Hamppu ei ole siis sinänsä Ruohonjuurelle tai Ruohonjuuren asiakkaille mikään uusi juttu. Hamppu (Cannabis sativa) on kasvi, joka herättää ihmisissä ristiriitaisia tunteita sen kukinnoista saatavan kannabiksen vuoksi. Ruohonjuuren myymät hampputuotteet eivät luonnollisestikaan ole huumaavia.

Ruohonjuuressa myytävät hampputuotteet ovat puhtaita, laadukkaita, turvallisia ja vastuullisesti tuotettuja. Missään Ruohonjuuressa myytävissä hampputuotteissa ei ole THC:tä yli luontaista määräänsä 0,2% (joka määränä on varsin minimaalinen eikä päihdyttävyyttä nähnytkään). Ruohonjuuren hampputuotteista ei saa siis nuppia sekaisin, vaikka hampaat irvessäkin yrittäisi!

CBD-hampputuotteet matkalla mainstreamiin

Ruohonjuuren näkövinkkelistä vilkuillen CBD-hampputuotteiden tilanne on sama kuin pakurin ja stevian kymmenisen vuotta sitten: erikoisiksi miellettyinä tuotteina ne kummastuttivat viranomaisia, jotka varmuuden vuoksi ottivat tuotteisiin tiukimman linjan: ei saa myydä. Kun steviaa ja pakuria sittemmin tutkittiin lisää, vapautuivat ne myyntiin ja nyt niitä löytyy marketin jos toisenkin hyllyiltä. Myös CBD-tuotteet ovat matkalla marginaalista mainstreamiin. Esimerkiksi Englannissa ja USA:ssa näin onkin jo pitkälti tapahtunut. Suomessa kehitys on hitaampaa.

Ruohonjuuri on rohkea edelläkävijä. Me tahdomme tuoda asiakkaillemme parhaat, hyvää elämää edistävät tuotteet tarjolle ensimmäisenä Suomessa. Meille vastuullisuus ja reilu peli on kunnia-asia ja jokapäiväinen juttu: mikään Ruohonjuuren asiakkaalle tuotteistamme koituva hyvä ei ole muilta pois – ei muilta eläviltä olennoilta tai ympäristöltä.

Ruohonjuuri ei itse tuo maahan mitään tuotteita vaan myös hampputuotteemme ovat kulkeneet hyllyillemme suomalaisten pientuottajien ahkeran työn tuloksena. Koska viranomaisten kannanotot hampputuotteisiin vaihtelevat sen mukaan, keneltä viranomaiselta asiaa tiedustelee, me Ruohonjuuressa olemme linjanneet noudattavamme tavarantoimittajiemme ohjeita hampputuotteiden myyntistatuksen suhteen. 

Ruohonjuuressa myynnissä on esimerkiksi Nordic Health -sarjan CBD-suihke, joka on rekisteröity viranomaisen ohjeen mukaan Suomessa ravintolisäksi. Erillinen asiantuntijayritys  on hoitanut kaikki CBD-suihkeen rekisteröinti- ja viranomaiskontaktoinnit. CBD-suihke ei sisällä tutkitusti THC:tä lainkaan. Jokainen Ruohonjuuressa myytävän CBD-suihkeen tuotantoerä tutkitaan ja erän tuotteiden THC-pitoisuus tarkastetaan. Myös tuotteiden CBD- pitoisuus tutkitaan samaan syssyyn jokaisesta tuotantoerästä. 

Ruohonjuuressa myytävän CBD-suihkeen suhteen tilanne on tämä: Fimea ja Ruokavirasto ovat pyytänyt tavarantoimittajaltamme lisäselvityksiä tuotteesta ja nämä selvitykset on viranomaisille annettu. Viranomaiset eivät ole vaatineet vetämään CBD-suihketta pois markkinoilta – tuotteen myynnille Ruohonjuuressa ei ole siis estettä.

Ruohonjuuressa myytävät hampputuotteet ovat näkemyksemme mukaan laillisia. Näidenkin tuotteiden suhteen noudatamme tavanomaista takaisinvetoprotokollaamme: jos tavarantoimittajaltamme tulee määräys tuotteiden vetämisestä pois myynnistä, me otamme ne pois hyllyiltämme ja lähetämme tuotteet takaisin. Näin olemme syksyn aikana tehneet myös muutamien hampputuotteiden suhteen. 

CBD-hampputuotteiden hyötyjä

CBD-hampputuotteista moni asiakkaamme on saanut hyötyä hyvinvoinnilleen – ja CBD-tuotteet ovatkin tuoteryhmä, josta positiivista palautetta on kiirinyt korviimme kenties kaikkein eniten.  Nämäkään hampputuotteet eivät varmastikaan tee ihmeitä, mutta joskus pienikin apu voi tuupata oloa parempaan päin. Koska jokainen meistä on yksilö, saavat toiset CBD-tuotteista enemmän hyötyä kun taas jotkut eivät huomaa vaikutuksia juuri ollenkaan.

On totta, että hampputuotteiden tilanne on Suomessa melkoisen epäselvä: tulkinta niiden statuksesta riippuu siitä, miltä viranomaiselta asiaa tiedustelee. Vaikka periaatteessa EU:n sisällä pitäisi samojen toimintaohjeiden pelittää, on Euroopassakin eri viranomaisilla hyvinkin toisistaan poikkeavia näkemyksiä CBD-pitoisiin hampputuotteisiin. Esimerkiksi Englannissa, Saksassa ja Hollannissa CBD-hampputuotteita on kaupan niin ruokana kuin ravintolisänäkin. Berliinin lentokentältäkin voi napata mukaansa CBD-öljyä, jos niin mielii.  

Ruohonjuuri kannustaa eurooppalaisia viranomaisia yhteisiin säveliin hampputuotteidenkin suhteen. Kaikille olisi varmasti hyvä, jos linjaukset olisivat selkeät ja yhteneväiset. 

CBD-hampputuotteiden statuksen normalisointi parantaisi myös kuluttajan tilannetta: epämääräisten ulkomaalaisten nettikauppojen sijaan CBD-hampputuotteita on varmasti luotettavampaa ostaa kotimaisista puodeista, joissa kaikki tuotteet ovat viranomaisvalvonnan piirissä.

Myös Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto (jonka jäsen myös Ruohonjuuri on) toivoo CBD-valmisteiden nykyisellään sekavahkon tilanteen selkiytyvän. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton näkemyksen mukaan jokainen hampputuote tilanteineen on tapauskohtainen ja epäselvissä tilanteissa asiaa selvitetään tuotteiden valmistajien ja maahantuojien kanssa.