Ötököistä eroon luonnonmukaisin keinoin

Vaikka jokainen öttiäinen tällä planeetalla onkin tärkeä, ei niistä kaikkia tahtoisi iholleen tai kotiinsa pyörimään. Tappaa ei onneksi kuitenkaan tarvitse vaan ötököistä pääsee eroon lempeimminkin konstein.
Ötököistä eroon luonnonmukaisin keinoin

Eteerinen tea tree- eli teepuuöljy tunnetaan sen antiseptisistä vaikutuksistaan. Vahvan, lääkkeelliseksikin mielletyn tuoksun omaava eteerinen teepuuöljy sopii loistavasti hirvikärpästen ja paarmojen hätistelyyn. Esimerkiksi sieni- tai marjametsään suunnatessa tea tree -öljyä voi pirskotella vaatteilleen tai sivellä manteli- tai jojobaöljyyn laimennettuna iholleen. Viiteen millilitraan öljyä sekoitetaan kolme tippaa eteeristä teepuuöljyä ja seos levitetään paljaalle iholle.

Eteerinen piparminttuöljy puolestaan sopii mitä mainioimmin punkkien häätämiseen niin ihmisille kuin lemmikkieläimillekin käytettynä. Mitään eteerisiä öljyjä ei tietenkään saa levittää iholle laimentamattomana vaan tärkeää on sekoittaa ne aina öljyn joukkoon. chelsea.skafidi

Raikkaalta tuoksuva sitronellaöljy auttaa nauttimaan kesän rauhasta ihan ilman ininöitä. Hyttysten häätäjänä mainetta niittänyttä sitronellaöljyä voidaan paitsi levittää öljyyn laimennettuna iholle tai tipautella vaatteisiin, myös tuoksuttaa joko diffuusorissa tai tuoksulampussa.

Vinkit eteeristen öljyjen käyttöön ötököiden karkotuksessa antoi Virpi Raipala-Cormier Frantsilan yrttitilalta

Punaseetrillä koiperhosia ja turkiskuoriaisia vastaan

Punaseetri (Juniperus virginiana) on luonnonmukainen ja myrkytön ratkaisu ei-toivottujen elämänmuotojen karkottamiseen sisätiloista. Punaseetriöljyä voi vesivärisiveltimen avulla sutia lattialistoihin esimerkiksi kymmenen sentin välein. Punaseetripuusta valmistettuja palloja voi puolestaan sijauttaa vaatekaappiin vaikkapa liinavaatteiden väliin ja punaseetrirenkaita ripustaa henkarin koukusta.

Ihmisen nenään punaseetri tuoksuu mukavan metsäiseltä mutta ötököille haju on hirvitys. Juuri tuoksu onkin punaseetrin tehon tae: kun huomaat seetrin tuoksun himmenevät, kannattaa puupalasia hioa santapaperilla, niin että tuore puupinta tulee esiin ja tuoksua tulvii taas.
Punaseetri ei tapa hyönteisiä vaan häätää ne pois kodista.