Nyt nousussa: Vegaaniset kollageeniboosterit

Enää ei välttämättä tarvitse hamuta eläinperäisiä ratkaisuja virkeämpää kollageenintuotantoa havitellessaan: vegaanisiakin vaihtoehtoja löytyy jo kosolti.
Nyt nousussa: Vegaaniset kollageeniboosterit

Irish moss eli irlanninsammal lienee hinnaltaan edullisin tuote, joka on noussut suureen suosioon vegaanisia kollageenibuustereita käyttävien keskuudessa. 

Sen rinnalle ovat nyt ampaisseet Puhdas + -sarjan vegaaniset Collagen Boosterit, jotka sisältävät kahdeksaa aktiivista tehoainetta. Boosterit koostuvat lukuisista aminohapoista, kollageeninmuodotukseen vaikuttavasta C-vitamiinista ja piitä sisältävästä bambu-uutteesta.

Miksi kollageenista sitten kohistaan niin kovasti? Ihan hyvästä syystä: se on yksi kroppamme tärkeimmistä proteiineista. Hulppeat 30-80 % ihostamme, luistamme, jänteistämme, nivelsiteistämme, rustoistamme ja verisuonistamme on kollageenia. Koska kollageenintuotanto alkaa laskea jo kahdenkymmenen ikävuoden tietämisstä, on moni kiinnostunut jeesimään tilannetta ravintolisien avulla.

Kollageeni muodostuu muiden proteiinien tapaan aminohapoista. Eläinperäistenkin kollageeniravintolisien ideana on tukea kehon omaa kollageenintuotantoa tarjoamalla kropan hyödynnettäväksi oikeaa yhdistelmää aminohappoja, joista keho itse muodostaa kollageenia. Tämän aminohappokimaran voi siis toki nauttia myös vegaanisena.

Vaikka täsmä suunniteltu kollageeniboosteri lieneekin kätevin tapa asian auttamiseksi, voi aminohappoja napata myös ravinnosta. Esimerkiksi spirulina, seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, tofu, pinaatti, vesikrassi sisältävät glysiini-aminohappoa kun taas proliini-aminohappoa puolestaan pitävät sisällään esimerkiksi savojinkaali, bambunversot, vesikrassi, parsa, tofu, auringonkukansiemenet ja ruohosipuli.

Alaniini-aminohappoa on seesaminsiemenissä, spirulinassa, vesikrassissa, parsassa ja sienissä ja glutamiini-aminohappoa spirulinassa, kaalissa, tomaatissa, parsassa, ruohosipulissa, hampun-, auringonkukan- ja seesaminsiemenissä sekä tofussa.

Arginiini-aminohappoa sisältävät hampunsiemenet, pinaatti, spirulina, vesikrassi, sinapinsiemenet, mung-pavut, seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, tofu ja maapähkinät.

Kollageenintuotannon vahvistamisessa tärkeää piitä puolestaan on  peltokortetta sisältävissä ravintolisissä (kuten Frantsilan Nokkos-peltokorte-kalkki), retiisissä, sellerissä, punaisissa linsseissä ja rusinoissa ja C-vitamiinia tietysti esimerkiksi tyrnissä, amlassa, camu camussa ja ruusunmarjassa.

Myös kupari, sinkki, mangaani, seleeni ja A-vitamiini vaikuttavat myönteisesti kollageenin muodostumiseen.