Suoliston hyvinvointi

Ihmisen suoliston ja sen mikrobikannan monimutkaista toimintamekanismia tutkitaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin. Uutta tietoa aiheesta saadaan jatkuvasti. Suoliston bakteerikannan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme on kiistaton.
Suoliston mikrobit osallistuvat kehossa mm. immuunipuolustukseen ja hermoston toimintaan. Siksi suoliston hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää.
Suolisto säätelee kehomme toimintoja  kokonaisvaltaisemmin, kuin olemme osanneet aiemmin kuvitellakaan. Siksi suolistoa on alettu osuvasti kutsua nimellä ”toiset aivomme”. Suoliston mikrobit osallistuvat kehossa mm. immuunipuolustukseen, aineenvaihduntaan, vitamiinien valmistamiseen ja hermoston toimintaan. Silloin kun suoliston mikrobikanta koostuu hyödyllisistä mikrobeista tasapainoisessa suhteessa ja nämä saavat puhdasta ja monipuolista ravintoa pysyäkseen elinvoimaisena, ne käyttävät tilan ja ravinteet hyväkseen, eikä haitallisilla mikrobeilla ole juurikaan mahdollisuutta lisääntyä.

Ei pelkkää ”vatsantoimintaa

Monet tekijät saattavat saada aikaan sen, että suoliston mikrobikanta on kaukana ihanteellisesta. Nykyihminen ei välttämättä saa enää ympäristöstään elimistöönsä mikrobeja riittävän monipuolisesti. Kiireessä syöty yksipuolinen ravinto, ruoka-allergiat tai -yliherkkyydet, stressi, uupumus ja antibiootit ovat myös mikrobiflooraa heikentäviä tekijöitä. 

Hyvien mikrobien vähenemistä ei välttämättä aina edes huomaa, jos muuten kokee ruoansulatuksen toimivan normaalisti. Vasta kun syvennymme ajattelemaan ”toisia aivojamme” laajempana kokonaisuutena, huomaamme sen vaikutuksen holistiseen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Kannalla on merkitystä!

Maitohappobakteerit on jaoteltu sukuihin, kuten bifidobakteereihin ja lactobasilleihin, jotka taas jakautuvat lajeihin, kuten lactis tai rhamnosus. Kanta määrittää kyseisen bakteerin alkuperän ja se ilmaistaan nimen jälkeen olevassa kirjain-numeroyhdistelmässä, kuten Lactobacillus rhamnosus LR04.

Vaikka bakteerilaji olisi sama, mutta kannat on peräisin eri lähteistä, niillä voi olla aivan erilainen vaikutus. Tämän eron merkittävyyttä havainnollistaa geenien vertailu: ihmisellä ja Madagasgarilla elävällä rengashäntämakilla on 78-prosenttisesti samanlainen genomi, kun taas samaan Lactobacillus-sukuun kuuluvilla eri bakteerikannoilla on vain 70-prosenttisesti samanlainen genomi. Jos siis ihminen ja maki ovat erilaisia, kuinka erilaisia ovatkaan kaksi eri kantojen Lactobacillus-bakteeria! Tämä erilaisuus aiheuttaa myös sen, että jotkut maitohappobakteerikannat saattavat jopa kumota tai heikentää toistensa tehoa. Siksi samaan aikaan käytettyjen bakteerien ja niiden kantojen yhdistelmällä on suuri  merkitys.

Uuden sukupolven maitohappobakteerit

Suomalaisen Natura Median MONILAC-tuotesarjaa voi hyvällä syyllä kutsua ”uuden sukupolven maitohappobakteereiksi”. Valmisteiden innovatiivisuus piilee siinä, että niistä voi valita omiin tarpeisiin sopivan täsmätuotteen. Enää ei siis tarvitse arvailla minkä niminen maitohappobakteerikanta saattaisi itselle olla se sopivin. 

Toiseksi MONILAC-tuotteet sisältävät viimeisimmän tutkimustiedon mukaisia, tarkasti valikoituja maitohappobakteerikantoja. Valikoidut kannat myös tukevat toistensa toimintaa. Tuotteissa on ilmoitettu tarkasti kyseisten kantojen nimet.

Kolmanneksi, maitohappobakteerien määrä on MONILAC-tuotteissa optimoitu tasolle, jolla saavutetaan tutkitusti parhaita tuloksia. Jokaisen tuotteen kohdalla ilmoitetaan selkeästi päiväannoksen sisältämä bakteerimäärä. MONILAC-tuotteisiin on valittu lisäksi kokonaisvaikutusta tukevia aineita, jotka täydentävät tuotteen tehoa. 

MONILAC HELLÄ on yhteensopiva FODMAP-ruokavalion kanssa ja sisältää Bifidobacterium breve BR03- ja Lactobacillus plantarum LP01-maitohappobakteerikantojen lisäksi ainoastaan psylliumkuitua kasvikapselissa. 

MONILAC IMMUNO puolestaan edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa C-, B6- ja B12-vitamiinin avulla. IMMUNO-kapseleihin on valittu kolmea eri maitohappobakteerikantaa, joita on yhdessä kapselissa yhteensä 30 miljardia!

MONILAC MULTI sopii annostusta säätämällä koko perheelle. Sen viittä eri spesifiä maitohappobakteerikantaa on kahdessa kapselissa yhteensä 15 miljardia ja ne ovat tutkitusti yhteensopivia. Tuotteen koostumusta täydentää L-glutamiini ja biotiini, joka edistää myös suoliston limakalvojen pysymistä normaaleina. 

Uusimpana tulokkaana sarjaan on saapunut MONILAC METABOLIC, jonka tähtiainesosa on käänteentekevä Bifidobacterium Lactis BPL1- maitohappobakteerikanta. Mukana temmeltää koliini ja B6- vitamiini, joka  edistää kysteiinin synteesiä, energia-aineenvaihduntaa, hermoston  toimintaa,  homokysteiinin aineenvaihduntaa, psykologisia toimintoja, veren punasolujen muodostumista, immuunijärjestelmän toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää hormonitoiminnan säätelyä.

Herkälle suolistolle suunniteltu MONILAC-IBS on yhteensopiva FODMAP-ruokavalion kanssa ja sisältää Bifidobacterium breve BR03- ja Lactobacillus plantarum LP01-maitohappobakteerikantojen lisäksi ainoastaan psylliumkuitua kasvikapselissa.