Ravintolisät raskaus- ja imetysajalle sekä pikkulapsiarkeen

Monipuolinen eri ravintoaineiden saanti on erittäin tärkeää raskausaikana, sillä odottavan äidin ravintovarastoja käytetään myös sikiön kasvuun ja kehitykseen. Äidin hormonitoiminta ja aineenvaihdunta muuttuvat myös, ja ravinteiden tarve lisääntyy noin 15-50 % normaalista.
Monipuolinen eri ravintoaineiden saanti on tärkeää raskausaikana, sillä odottavan äidin ravintovarastoja käytetään sikiön kasvuun ja kehitykseen.
Hyvän raskaudenaikaisen ravitsemuksen perusta on terveellinen ja tasapainoisesti koostettu ruokavalioRavintolisillä pystytään lisäksi paikkaamaan ja tasapainottamaan tärkeiden ravinteiden saantia – etenkin kun meillä nykyihmisillä tulee ravintoainepuutoksia helpommin: jo pelkkä pidempään jatkuva stressi kuluttaa kehostamme mm. b-vitamiineja ja magnesiumia. Lisäksi aina ei ole mahdollista syödä 100 % täydellisesti ja esimerkiksi tehotuotettujen kasvisten ravintoarvot eivät välttämättä yllä optimiin.  Yleisesti ottaen suomessa ravitsemustilanne on kuitenkin odottavien äitien keskuudessa hyvä.

Monivitamiini paikkaa puutoksia


Useimmiten paras vaihtoehto ravitsemustasapainon turvaamiseksi on käyttää raskauden ajalle suunniteltua monivitamiiniravintolisää monipuolisen ruokavalion tukena – etenkin jos ei ole varma tai tietoinen yksittäisten ravintoaineiden puutoksista. Täysipainoinen Terranova Prenatal Multivitamin Complex sisältää mm. raskauden aikana tärkeitä B12-vitamiinia, folaattia, rautaa, kalsiumia ja DHA-rasvahappoa sekä lisäksi tärkeimmät muut vitamiinit ja mineraalit. Moni arvostaa tuotteessa sitä, että se on täysin puhdas ja lisäaineeton. Tuotteen vitamiinit ovat luontaisperäisiä, ja kasvikset kuten lehtikaali, kurpitsansiemen ja punajuuri tarjoavat monipuolisen kirjon kaivattuja kasviravinteita täydentämään ravitsemusta. Tuotteen kasvit on valittu huolella niin, että niitä on turvallista käyttää raskauden aikana. Tuote sopii hyvin käytettäväksi myös imetyksen aikana turvaamaan rintamaidon täysipainoisen ravintokirjon monipuolisen ruokavalion rinnalla. 

Mitkä muut ravintolisät ovat hyödyllisiä raskausaikana?


Jos pitäisi mainita muutama tärkein yksittäinen ravinne, ne olisivat foolihappo, hyvät rasvahapot, rauta, D-vitamiini ja kalsium. Lisäksi laadukas monivitamiini tukee ravinteiden saantia tasapainoisesti. Myös A-vitamiinia tarvitaan raskauden aikana, mutta turvallisinta on käyttää beta-karoteenia sisältäviä kasviksia, joista elimistö pystyy valmistamaan tarvittavan A-vitamiinin. A-vitamiinilisää ei raskauden aikana tarvita ja runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita (maksa, kalanmaksa) ei kannata nauttia kuin satunnaisesti.

Foolihappoa saamme syömästämme ravinnosta usein liian vähän. Sen parhaimpia lähteitä ovat kypsentämättömät kasvikset ja marjat ja sen riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota jo raskautta suunniteltaessa. Foolihappo vaikuttaa mm. solunjakautumiseen, verisolujen muodostumiseen ja sikiön hermoston muodostumiseen. Kannattaa valita foolihappo, joka on metyylifolaattimuodossa – tämä on biologisesti parhaiten käytettävissä oleva muoto keholle. Lisäaineetonta ja vegaanista vaihtoehtoa arvostavalle sopii hyvin Terranovan Folaatti 400 ug, joka sisältää mm. folaattipitoista punajuurta ja muita imeytymistä tehostavia kasviksia. Myös Solgarin valikoimasta löytyy saman vahvuinen, korkealaatuinen Folaatti (Metafolin) 400 ug.

Välttämättömät rasvahapot tukevat sikiön hermoston ja näön kehittymistä. Jos äiti syö esimerkiksi vähän tai ei ollenkaan kalaa, kannattaa rasvahappojen saanti turvata laadukkaalla kalaöljyllä. Solgarin valikoimasta löydät eettisesti tuotetun ja luotettavan puhtaan Alaskan villistä lohesta valmistetun Wild Alaskan Full Spectrum Omega -öljyn, joka sisältää kalan koko luontaisen rasvahappokirjon: tärkeät omega-3-sarjan DHA- ja EPA-rasvahapot, mutta myös omega-5-6-7- ja 9-rasvahappoja. Rasvahappojen saanti monipuolisesti ja oikeassa suhteessa on tärkeää, ja saanti kannattaa turvata myös imetysaikana, jolloin ruokavalion rasvakoostumus heijastuu rintamaitoon muutamassa tunnissa.

Myös D-vitamiinin tarve lisääntyy odotusaikana. Onneksi suomalaisilla alkaa olla melko hyvä ymmärrys D-vitamiinin tarpeellisuudesta, etenkin pimeään talviaikaan, ja moni ottaakin D-vitamiinilisää säännöllisesti. D-vitamiini vaikuttaa mm. vastustuskykyyn, mutta myös luuston kehittymiseen ja solunjakautumiseen. Raskausajalle sopii käytettäväksi esimerkiksi 100 % puhdas ja kasviperäinen, jäkälästä eristetty Terranovan D3-vitamiini.  Mikäli haluaa vähentää kapseleiden nauttimista, erinomainen valinta on Solgarin tippamuotoinen D3-vitamiini, jonka annostusta on helppo säätää pipetillä. Kalanmaksaöljyä ei kuitenkaan suositella raskausaikana käytettäväksi D-vitamiinin lähteeksi, sillä se sisältää runsaasti A-vitamiinia.

Kalsiumia tarvitaan sikiön luuston kehittymiseen ja sen imeytyminen tehostuu raskauden aikana. Erityisesti vegaanien kannattaa varmistaa riittävä kalsiumin ja B12-vitamiinin saanti monipuolisella ravinnolla ja ravintolisillä. Kalsium ja D-vitamiini toimivat kehossa hyvässä yhteistyössä.

Tarkista myös rautatasosi


Rautaa käytetään odotusaikana äidin punasolujen tuotantoon, istukan toimintaan sekä sikiön rautavarastoihin. Hemoglobiini laskeekin normaalisti raskauden aikana, kun raudan tarve moninkertaistuu. Joskus myös rautavarastot (ferritiini) voivat tyhjentyä raskauden aikana, mikäli rautaa ei saada tarpeeksi tai se ei imeydy kunnolla. Rautalisää voidaan käyttää raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, mutta sen tarve tulisi aina todentaa mittauksella. Rautalisän syöminen turhaan voi olla haitallista.

Usein raudanpuutokseen määrätään melko isoja päiväannoksia lisärautaa. Viimeisimmät tutkimukset kuitenkin osoittavat, että pienemmät annokset imeytyvät tehokkaammin. Esimerkiksi 20, 50 tai 100 mg päiväannos joka toinen päivä voi tehostaa imeytymistä. Rautalisää ei kannata nauttia yhdessä maitotuotteiden, kahvin tai teen kanssa.

Rautalisä voi aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja, ja siksi kannattaakin valita vatsaystävällinen bisglysinaattimuotoinen rauta, joka myös imeytyy hyvin. Terranovan Easy Iron 20 mg rautalisä on lisäaineeton, tehokas ja hellävarainen vaihtoehto, joka on saanut paljon loistavia palautteita käyttäjiltä rautatasojen nostattajana.  

Vihreitä vitamiineja lapselle!

 
Lapsen tulisi ihanteellisesti saada kaikki ravintotekijät, kuten vitamiinit, kivennäisaineet, proteiinit, rasvahapot, kuidut ja kasviperäiset aineet monipuolisesta ruokavaliosta. Todellisessa elämässä tilanne ei ole useinkaan näin – kiireinen elämänrytmi, kaverit ja asenteet mm. kouluruokailua kohtaan voivat aika-ajoin houkutella lapsia jättämään aterioita ja kouluruokailuja väliin sekä valitsemaan välipalaksi makeisia ja pikaruokaa. Myös allergiat ja ruokarajoitteet voivat tehdä aterioiden koostamisen haastavaksi. Lapsuudessa omaksuttu tottumus syödä monipuolisesti erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kasvattaa luontaista halua nauttia niitä myös teini-iässä ja aikuisena. Kasvisten ravintohyötyjä voi lisätä ruokavalioon myös korkealaatuisilla ravintolisillä.

Jo pieni päivittäinen lisä vitamiineja, kivennäisaineita ja elintärkeitä kasviravinteita voi olla suureksi avuksi esimerkiksi keskittymiskykyyn tai vastustuskyvyn tukemiseen. Näin erityisesti, jos lapsilla on marginaalinen puutos esimerkiksi D3-vitamiinista, C-vitamiinista, folaatista, B12-vitamiinista, sinkistä, magnesiumista tai raudasta. B-ryhmän vitamiinien ja C-vitamiinin riittävä saanti on erittäin tärkeää lapsen vireystilalle, ja moniin elimistön aineenvaihduntaprosesseihin. C-vitamiinia on pääasiassa tuoreissa hedelmissä ja kasviksissa, mutta vain vähän esimerkiksi eineksissä. C-vitamiini tukee vastustuskykyä ja ehkäisee väsymystä, ja se on tärkeä myös lapsen kasvulle ja kehitykselle.

Monipuolisella ravintolisällä voi tukea lapsen ravinteiden saantia päivittäin. Terranova Green Child Living Multivitamin -monivitamiini on täysin lisäaineeton ja makeuttamaton lasten monivitamiini, joka sisältää lisäksi mm. punajuurta, pinaattia, parsakaalia ja karhunvatukkaa. Tämä monivitamiini tarjoaa lapsellesi täydennystä mahdollisesti ruokavaliosta puuttuviin kasviravinteisiin! Kapseli on pieni ja helppo nielaista tai sen voi avata ja sekoittaa mehuun, smoothieen tai jugurttiin.

D3-vitamiini on tärkeä lisä kaikkien lasten ravitsemuksessa ja sitä olisi hyvä saada vähintään 10 mikrogrammaa päivittäin. Terranovan kasviperäinen Green Child D3-vitamiini sisältää D-vitamiinin imeytymistä ja hyväksikäyttöä edistävää riisinlesettä, korianteria, kurpitsansiemenjauhetta ja spirulinaa.

Lapset viihtyvät hyvin vehreässä luonnossa. Vihreätä (esimerkiksi Terranovan Sneaky Greens -viherjauhetta) saat helposti lisättyä lapsen ravintoon smoothien muodossa.

Piilota vihreät smoothieen!


Terveellisten ruokatottumusten iskostaminen lapsiin on tärkeää tehdä mahdollisimman varhain. Myös lapsen ottaminen mukaan ruuanlaittoon on hyvä keino totuttaa hänet uusiin ruokiin ja makuihin. Lapset rakastavat värejä, eivätkä useinkaan voi vastustaa värikkäitä pirtelöitä. Keinotekoisesti maustettujen ja värjättyjen pirtelöiden sijaan on hyvä suosia itse tehtyjä hedelmä- ja marjapitoisia smoothieita. Suosi tuoreita hedelmiä, kuten mansikoita, mangoa, omenoita ja kiiviä sekä erilaisia marjoja. Smoothieihin voi myös lisätä erilaisia viherjauheita ja helpolla tavalla lisätä mikroravinteiden saantia. Terranova Green Child Sneaky Greens -jauhe sisältää luomulaatuisia, tuorepakastekuivattuja marjoja ja vihreitä kasviksia sekä lapsen vatsalle hyvää tekeviä maitohappobakteereita. Jauheella pystyt helposti rikastamaan myös raakaleivonnaisia, raakasuklaita sekä kylmiä jälkiruokia!

Terranovan Green Child -tuotesarja sisältää lisäksi Friendly Microflora -maitohappobakteerivalmisteen suoliston ja vastustuskyvyn tukemiseen. Terranovan lasten ravintolisät ovat turvallisia, 100 % puhtaita ja vegaanisia. Niiden sisältämät vitamiinit ovat bioaktiivisessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Ravintolisien kasviravinteet ja viherjauheet tehostavat mikroravinteiden imeytymistä.

Kirjoittaja: Annika Aro, diplomiravintoterapeutti