Saunominen hoitaa ja hemmottelee

Kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat arjen surut. Saunominen tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekin. Tässä jutussa saunaterapeutti Terhi Ruutu käsittelee saunomista pintaa syvemmältä.
Saunominen hoitaa ja hemmottelee

Saunomiseen liittyy viisautta ja filosofiaa. Suomalaiselle saunakulttuurille ominaista on sen sallivuus ja jokainen voikin lekotella lauteilla omien mieltymysten mukaan. Saunassa olemme vapaita ja kosketuksissa omiin juuriimme. Tiukkoja sääntöjä ei ole vaan saunominen perustuu oman kehon kuunteluun. Myös yhteisöllisyys, rauhoittuminen ja viisaus liittyvät suomalaiseen saunomiseen.

Koska saunomiseen ei liity suorittamista, olemme siellä vapaita arjen rooleista. Jäljelle jää jokaisen alaston ja aito olemus. Roolien tilalle tulee lempeys ja hyväksyntä, ja jokainen on yhtä arvokas juuri sellaisena kuin on.

Saunominen edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiamme

Saunomisen fyysisten terveysvaikutusten lisäksi sauna parantaa henkistä hyvinvointia. Kun verenkiertoelimistön hyvinvointi lisääntyy, stressi helpottuu. Elimistö rentoutuu ja usein esimerkiksi unen laatu paranee.

- Saunoessa vapautuu elimistöön mielihyvähormonia ja tämä vaikuttaa mm. kipujen lievittymiseen. Tiedetään myös, että usein saunovat ihmiset kokevat itsensä onnellisemmaksi kuin saunomattomat, saunaterapeutti Terhi Ruutu kertoo.

- Myös muiden ihmisten kohtaaminen, yhteisöllisyys ja sitä kautta yksinäisyyden ehkäiseminen edistää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, hän lisää.

Syvennä saunakokemustasi kotikonstein!

Saunomisesta voi luoda oman rentoutumisen ja rauhoittumisen rituaalin toistamalla asioita rutiininomaisesti.

- Saunominen on kautta aikojen ollut rituaali, jolla on siirrytty työstä vapaalle, maallisesta pyhään. Esimerkiksi etätyöpäivän jälkeinen saunominen on hyvä tapa siirtyä työstä vapaalle, saunaterapeutti vinkkaa ja lupaa:

- Mitä useammin saunot, sen nopeammin hermostosi oppii rentoutumaan saunassa. Näin lyhyestäkin saunahetkestä tulee palauttava kokemus.

Omaa saunomistaan voi myös ajatella, peseytymisen sijaan, itsestään huolehtimisen ja hoitamisen hetkenä. Lisäämällä saunahoitoja saunomiseen, tulee saunomisesta hoitavampaa ja hauskempaa. Kun ennen jokaista saunomista mietit, minkälaista hoitoa kehosi tänään kaipaa, opit myös kuuntelemaan oman kehon viestejä. Päivittäisestä peseytymishetkestä voi luoda itselleen hoitohetken ilman saunaakin.

Terhi Ruudun mukaan suomalainen saunominen sopii lähes kaikille, juuri sen sallivuuden vuoksi. Saunomiseen voi myös opetella ja on olemassa helppoja vinkkejä, joilla saunomisesta voi saada miellyttävämmän kokemuksen:

- Jalkojen nostaminen seinälle, niin että sydämen työ helpottuu, kylmät jalkakylvyt, riittävä nesteytys ennen saunaa ja saunahattu auttavat monia aloittelijoita jaksamaan saunan lämpöä. Saunan ei myöskään tarvitse olla kuuma. Miedossa löylyssä on mukava tehdä myös hoitoja ja viihtyä hieman pidempään, saunaterapeutti opastaa.

Saunominen on oivallinen harrastus

Saunominen on usein sosiaalinen ja yhteisöllinen tapahtuma ja usein erilaisiin juhliin liitetään saunominen. Saunojat ovat iloista porukkaa ja yleisissä saunoissa onkin helppo tutustua uusiin ihmisiin. Saunojia yhdistää usein avoin ja iloinen elämänasenne.

Saunominen on myös hyvä tapa ottaa aikaa itselleen arjen kiireen keskellä. Kotisaunan käyttö ei vaadi erityistä suunnittelua ja aikatauluttamista, vaan kaikki tapahtuu luonnostaan. Myös saunahoitojen tekeminen on kotona helppoa, koska monen ruokakaapista löytyy runsaasti saunahoitoihin sopivia tarvikkeita kuten suolaa, hunajaa, sokeria, kahvinporoja, kaurahiutaleita jne.

Terhen on saunakulttuurin ja -elämysten asialla

Saunaterapeutti Terhi Ruutu on perustanut saunaelämyksiiin keskittyneen Terhen-yrityksen, jonka nimi juontaa juurensa kansalliseepoksemme Kalevalan utua seulovaan Terhenettäreen eli Terhenneitiin. Muinaisessa uskonnossa terhen on tarkoittanut utua, auerta ja sumua. Terhenneiti on ollut Kalevalassa usvan haltija sekä unohduksen ja lumouksen jumalatar, joka etäisenä ja haikeana seuloo utua sen noustessa. 

- Terhenillä haluamme edistää modernia saunakulttuuria, jossa perinteitä kunnioittaen saunomiseen yhdistyvät saunahoidot, kulttuuri, kohtaamiset ja keskustelut. Haluamme tuoda luonnollista, kokonaisvaltaista hyvinvointia ihmisten arkeen ja uskomme myös kauneuden parantavaan voimaan, Terhi kuvailee.

Terhen järjestääkin erilaisia saunaelämyksiä aina viikonlopun retriiteistä tunnin mittaisiin Hoitava sauna -tapahtumiin, joissa keskitytään saunahyvinvointiin ja saunahoitoihin.

Terhen-saunatuotteet tukevat kokonaisvaltaista, hoitavaa saunaelämystä ja tuotteiden materiaalit ja valmistajat on huolella valittu, kotimaisuutta arvostaen.

Ruohonjuuren kanta-asiakaskortilla saat etuja Terhen-saunaelämyksistä.

Tässä jutussa asiantuntijana toiminut Terhi Ruutu on helsinkiläinen saunaterapeutti, Terhen -brändin perustaja ja Hoitava sauna – reseptejä hyvinvointiin -kirjan kirjoittaja.

Katso myös tallenne Ruohonjuuren Instagram-livestä, jossa Terhi Ruutu kertoo lisää saunomisen terveysvaikutuksista: