Herkulliset raakakakut: katso GreenStreetin vinkit

GreenStreetin raakakakut ovat saavuttaneet suosiota terveellisempien herkkujen ystävien parissa. Lue lisää näiden kuuluisien raakakakkujen saloista ja nappaa talteen herkullinen raakakakkuresepti!
GreenStreet raakakakku

Mikäs se raakakakku oikein on?

Raakakakun idea on, että mitään raaka-aineita ei ole kypsennetty. Raakakakkua ei laiteta uuniin, vaan se tekeytyy kylmässä. Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 42 asteen. Ainekset sekoitetaan keskenään blenderissä, ja kakku nostetaan pakastimeen jähmettymään – missään vaiheessa se ei siis käy uunissa.

Raakaleivonnan takana on ajatus, että ilman kuumennusta kaikki laadukkaiden raaka-aineiden ravintoaineet säilyvät. Valkoinen sokeri, viljat ja maitotuotteet korvataan raakaleivonnassa terveellisemmillä ja vähemmän prosessoiduilla raaka-aineilla. Raakakakut koostuvat pitkälti kaakaotuotteista, kookostuotteista, pähkinöistä, siemenistä, marjoista sekä hedelmistä. Raakakakut eroavat tavallisista vehnäkakuista siten, että raakakakkujen ravintorikkaat ja terveelliset raaka-aineet hellivät ja edistävät terveyttä ja hyvien ravintoaineiden takia raakakakku antaa energiaa pitkään.

Raakakakut sopivat moneen eri ruokavalioon terveellisten raaka-aineiden takia ja tarjoavat mahdollisuuden ravintorikkaampaan ja terveellisempään herkutteluun – herkullista maku unohtamatta!

Raakakakuissa käytettävät raaka-aineet

Yksi tärkeä raaka-aine raakakakkujen valmistuksessa on raakakaakaotuotteet. Raakakaakaopapu pitää sisällään valtavan määrän terveellisiä ravintoaineita, mutta sellaisenaan se ei sovi käytettäväksi raakakakkujen ainesosana. Raakakaakaopavusta saadaan jalostettua erilaisia tuotteita, joita kakuissa käytetään. Raakakaakaonibsit ovat kuorettomia raakakaakaopavun palasia. Niitä kakuissa käytetään lähinnä joissakin resepteissä kakkujen pohjissa tuomaan makua ja rakennetta. Nibsit sopivat myös loistavasti kakkujen koristeluun!

Raakakaakaopavuista saadaan kylmäpuristamalla kaakaovoita, joka toimii raakakakkujen valmistuksessa sitovana ainesosana. Kaakaovoi sisältää runsaasti energiaa, mutta myös rutkasti antioksidantteja, omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä E-vitamiinia. Raakakaakaojauhe taas on kaakaomassasta jäljelle jäänyttä kuivaa raaka-ainetta, kun kaakaon rasva on puristettu massasta irti. Raakakaakaojauhe tuo kakkuihin suklaan maun. Raakakaakaotuotteiden kohdalla prosessoinnin aikana käytettyihin lämpötiloihin kiinnitetään erityisesti huomiota. Juuri tämän vuoksi raakakaakaotuotteiden ravinnepitoisuus on suurempi kuin tavallisten kaakaotuotteiden. Maltillisen prosessoinnin vuoksi kaakaon terveydelle edulliset ravintoaineet, kuten magnesium, kromi ja rauta säilyvät tuotteessa.

Myös monet kookospohjaiset tuotteet ovat tyypillisiä raakakakkujen raaka-aineita. Kookosöljy on kasviöljy, jota valmistetaan erittelemällä se koprasta, kookospähkinän kuivatusta lihasta. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy sisältää jopa yli 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja. Kookosöljy toimii raakakakuissa sitovana ainesosana.

Kookossokeria saadaan kookospalmun kukkien sisältämästä nektarista keittämällä. Kookossokeria pidetään ekologisempana sokerivaihtoehtona ja sillä on huomattavasti valkoista sokeria alhaisempi glykeeminen indeksi. Kookossokerin maku on karamellimainen ja sitä käytetään raakakakuissa makeuttajana. Muita yleisiä makeuttajia ovat agavesiirappi ja vaahterasiirappi. Mikäli kakusta ei halua vegaanista, niin kotimainen hunaja on myös oivallinen makeuttaja.

Kookoskermaa valmistetaan puristamalla kookoshedelmän lihasta. Kookoskermaa käytetään raakakakuissa tuomaan täyteläisyyttä ja rakennetta.

Lisäksi on olemassa tiettyjä erikoisraaka-aineita, joita resepteissä saattaa vilahdella. Tässä esimerkkejä muutamista. Soijalesitiini toimii emulgaattorina, joka sekoittaa veden ja rasvat toisiinsa ja auttaa siten kakkujen rakenteessa. Makean makuinen toco eli riisinlesejauhe on loistava E- ja B-vitamiinien lähde.

Raakakakuissa sen tehtävänä on tasapainottaa makuja, esimerkiksi raakakaakaotuotteiden kitkeryyttä ja marjojen happamuutta. Psyllium on jänöratamon siemenistä valmistettua jauhetta, joka sisältää runsaasti kuituja ja sitoo nestettä. Se toimii kakuissa sitovana ainesosana ja tuo koostumukseen pehmeyttä. Tärkeä osa raakakakkujen valmistusta on myös laadukas suola. Suola tuo esiin muut maut. Valitse laadukas ja mineraalipitoinen suola, esimerkiksi Himalajan kristallisuola.

IHANA CASHEW-RAAKAKAKKU – JUUSTOKAKKU RAAKAKAKKUTYYLIIN!

16 henkilölle

Pohja:

2,5 dl manteleita

2,5 dl kookoshiutaleita

10-12 taatelia

1/2-1 rkl kookosöljyä, sulatettuna

Kakkukerros:

10 dl cashewpähkinöitä, liotettuna yön yli

2,5 dl vettä tai kookosmaitoa

1 3/4 dl vaahterasiirappia

1 1/2 dl kookosöljyä

1 dl sitruunamehua

1/2 sitruunan kuorta

3 tl vaniljasokeria

1 tl psylliumia

Kinuskikastike:

16-18 tuoretta taatelia

1/2 rkl suolaa

1 rkl vaniljaa

1 3/4 dl mantelimaitoa

1. Valmista kinuskikastike. Kaada mantelimaito, taatelit, suola ja vanilja blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää hieman mantelimaitoa tarvittaessa jos seos jää liian paksuksi. Kastike kannattaa valmistaa vähintään pari tuntia ennen juustokakkua, jotta se ehtii jähmettyä kunnolla.

2. Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laita kaikki pohjan ainekset monitoimikoneeseen, ja sekoita kunnes se on koostumukseltaan karkeaa ja hiekkamaista. Kaada seos vuokaan, painele tasaiseksi ensin kämmenellä ja lopuksi lusikan kärjellä tasoita pintaa painellen. Laita pakastimeen jähmettymään.

3. Huuhtele liotetut cashewpähkinät. Laita kaikki juustokakkukerroksen ainekset blenderiin ja blendaa muutaman minuutin ajan, kunnes seos on tasaisen pehmeää. Kaada taikina pohjan päälle ja kopauta vuokaa muutaman kerran varovasti, jotta saat tasaisen pinnan ja ilmakuplat pois. Laita kakku pakastimeen jähmettymään n. 5 tunniksi.

4. Ota kakku sulamaan n. 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kaada päälle runsaasti taatelikastiketta. Kakku kannattaa irrottaa vuoasta ja kuorruttaa kun se on vielä vähän kohmeessa.

5. Koristele tuoreilla marjoilla ja yrteillä. Vinkki - mansikat sopivat tähän kuin nenä päähän! Nauti hymyssä suin!

Teksti: GreenStreet

GreenStreet on vuonna 2012 perustettu yritys, joka on erikoistunut terveelliseen herkutteluun ja erityisesti raakakakkuihin. Yrityksen omistaa nuori sarjainnostuja Johannes, jonka kanssa pieni innostunut tiimi tekee intohimoisesti töitä parantaakseen ihmisten ruokailutottumuksia parempien valintojen pariin. GreenStreetin raakakakut valmistetaan Itä-Helsingin raakakakkutehtaalla Vartiokylässä. Tämän lisäksi kakkuja valmistetaan Joensuussa franchising-yrityksen toimesta. GreenStreet tarjoaa raakasuklaa- ja raakakakkuworkshopeja yksityishenkilöille sekä yrityksille. Workshopeissa pääset inspiroitumaan ja tekemään terveellisiä herkkuja sekä oppimaan raakaleivonnan saloja.