Vinkkejä kevennyskuuriin ja (mehu)paastoon

Jos toisinaan olo tuntuu tunkkaiselta ja turpealta, voi pieni kevennyskuuri tehdä terää. Tästä jutusta luet vinkit kropan uudistamisen tueksi!
raikkaan sitruunaiset detox-vinkit

- Kyllä erilaisista rohdoista ja valmisteista saa apua keventämiseen. Yksinkertainen vinkki on aloittaa aamu lasillisella vettä, johon on puristettu luomusitruunoista mehua. Voit käyttää veden sessa myös valmiiksipuristettua sitruunamehua. Tällainen aamudrinkki antaa potkua päivään, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu opastaa.

Koivun mukaan on muutenkin on hyvä tehostaa veden juontia aterioiden väleissä. 

- Muistathan pureskella ateriat huolella. Ethän huuhdo ruokaa kiireessä alas nesteellä. Ruokavaliosta on hyvä karsia sokerituotteet ja rasvaiset ruoat minimiin ja lisätä niiden tilalle reilusti värikkäitä kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, ravintoterapeutti opastaa.

Olon keventämiseen Ruohonjuuresta löytyy kahmalokaupalla hyviä ratkaisuja.

- Tuotteet, joissa lukee “detox” ovat helppoja valintoja uudistumista tukemaan. Valmisteita löytyy esimerkiksi tippoina. Frantsilan tuotteeseen on koottu mahtava setti luonnon parhaimpia rohtoja ja yrttejä, Koivu kertoo.

Ja tottahan toki: Suomen luonnosta löytyy keventelypuuhiin kattava kimara sopivia yrttejä: voikukkaa, koivua, siankärsämöä ja takiaista, joita voi toki itsekin kesäisin kerätä ja kuivata. Jos näin ei ole tullut kesäkaudella tehneeksi, koko setti löytyy valmiina Frantsilan yrttitilan Detox-tippoina.  

Tehotippojen lisäksi Ruohonjuuressa on myös hyvä valikoima keventämiseen ja kehon uudistamiseen loistavasti soveltuvia teelajeja, kuten English Tea Shopin Pure Me -yrttitee, joka aiemmin tunnettiin nimellä Detox me.  

- Voit myös itse koota omat suosikkisi olon keventämiseen. Erilaiset viherjauheet tai yksittäinkin nautittuna spirulina, klorella, vehnänoras- ja ohranorasjauheet toimivat mainiosti.. Niitä voit näppärästi lisätä vaikka smoothien sekaan. Smoothieeseen voi lisäksi halutessaan puristaa myös nestettä poistavaa ja puhdistavaa sitruunamehua, Eijaliisa vinkkaa.

Maarianohdaketta maksan hyvinvoinnin tueksi

Maksan terveydestä huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä, tiedetään kasvilääkinnän mahtimiehen Alfred Vogelin todenneen aikoinaan. Maarianohdake valittiin vuonna 2017 vuoden rohdoskasviksi - eikä lainkaan suotta. Maarianohdake on kerrassaan mainio maksanpuhdistaja ja uudistumisen tukija. Maarianohdakkeen hoitavaa vaikutusta tukemaan sopivat todella hyvin esimerkiksi latva-artisokka ja siankärsämö. Maarianohdaketta ja ruoansulatuksen tukijaa voikukkaa löytyy myös uutteina. Myös uudistava koivu on myös oiva tapa helpottaa oloa. Voit hauduttaa siitä teetä tai tehdä ihanan tuoksuvan jalkakylvyn joka vie ajatuksissa ihaniin kesäisiin maisemiin, ravintoterapeutti lisää.  

Puhdistu ja virkisty mehupaaston avulla!

Ruohonjuuren asiakkaiden suosikiksi nousseessa A. Vogelin paastopaketissa paistattelee mukana on kaikki tarpeellinen seitsemän päivän mehupaastoon. Aika monella asiakkaallamme on vuodenalkajais- tai kevätperinteeksi muodostunutkin mehupaasto, jonka avulla herätetään henkiin nuutunut kroppa ja mieli!

Jos paastohommiin lähtee ensimmäistä kertaa, mitä tulee huomioida? 

- Paasto on oiva keino keventää oloaan ja palata ruotuun juhlakauden herkkujakson jälkeen. Paastolle lähtevän on hyvä pitää mielessä, että valmistelu ja laskeutuminen on hyvä tehdä rauhassa ja huolella. Tärkein pointti ehkä on kahvin asteittainen vähentäminen ja poisjättäminen. Päänsärky voi muuten keskeyttää koko homman. Muutenkin jätetään nautintoaineet pois ja kevennetään ruokavaliota, Eijaliisa Koivu opastaa.

- Tärkeää on muistaa riittävä juominen. Koska talvella muutenkin palellaan helposti on hyvä varata myös jotain lämmintä juotavaa kuten suolatonta kasvislientä tai yrttiteetä. Pukeudu lämpimästi, nauti kynttilöiden tuomasta tunnelmasta ja hyggeile oikein isosti nauttien. Kuivaharjaus ja sauna ovat myös oikein hyviä tehokeinoja kehon puhdistukseen. Muistathan täyspaastossa myös suolihuuhtelun. Paasto lopetetaan maltillisesti siirtyen kevyen ruokavalion kautta omaan itselle hyväksi todettuun ruokavalioon.  

Monta tapaa keventämiseen ja kehon uudistamiseen

Miten sitten onnistuisivat keventelyhommat, jos ei varsinaiselle mehupaastolle tahdo alkaa? Mitkä ovat Ruohonjuuren ravintoterapeutin vinkit detox-kuuria suunnittelevalle? 

- Alussa mainitsemani uutteet ovat helppoja ja hyviä tukituotteita keventämiseen esimerkiksi kevennetyn ruokavalion oheen. Näppärän ja tehokkaan puhdistuskuurin voi toteuttaa D-Toxis paketeilla >

- Kevytpaaston aikana syödään kasvisvoittoista ruokaa kolme kertaa päivässä. Välipalat unohdetaan, jotta ruoansulatus ehtii levätä. Aterioiden välillä juodaan runsaasti eli 1,5-2 l vettä (ei kuplia), detox-teetä ja viherjauheita, jotka tehostavat puhdistumista. Puhdistusreaktiona voi aluksi tulla päänsärkyä (kahvin poisjättö voi olla syy), ihottumaa, pahaa makua suuhun, heikotusta ja väsymystä. Reaktiot ovat voimakkaammat täydellisessä paastossa. 

- Muistathan myös karsia elämästäsi stressaavia tekijöitä. Elele siis yksinkertaista elämää ja nauti pienistä, mieltä piristävistä asioista! Silloin puhdistus ulottuu jopa mieleen asti. Harrasta kevyttä, lempeää liikuntaa kuten joogaa, pilatesta, meditaatiota, uimista, kävelylenkkejä tai sinulle mieluista lajia muistaen vähän keventää tehoja. Panosta myös kevennystä tehdessäsi riittävään ja laadukkaaseen lepoon ja uneen. Tiesitkö että väsyneenä ja stressaantuneena tulee tehtyä huonompia ruokavalintoja. Hyvä uni ei siis ole todellakaan turha juttu, Eijaliisa Koivu opastaa.