Vinkkejä kollageenilsien käyttäjille

Kollageenilisät ovat suosittuja etenkin ihon, hiusten ja kynsien kauneuden sekä nivelten hyvinvoinnista kiinnostuneiden keskuudessa. Nappaa tästä vinkkejä kollageenilisien hyödyntämiseen.
Vinkkejä kollageenilsien käyttäjille

25 ikävuoden kiepakkeilla ihmiselimistö alkaa menettää kykyään tuottaa kollageenia. Kollageenin tuotanto siis himmenee ja sen rakenne heikkenee elämänkokemuksen karttuessa. Kollageenin vähetessä nivelten, jänteiden, rustojen ja ihon  joustavuus huononee ja niiden uusiutuminen käy verkkaisemmaksi. Koska me kaikki olemme yksilöitä, muutokset kollageenin tuotannossa tapahtuvat jokaisen omaan tahtiin.

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on kehomme tukikudoksen yleisin proteiini, jota on on esimerkiksi luissa, jänteissä, rustoissa ja ihossa. Peräti nelisenkymmentä prosenttia kroppamme proteiineista ja huimat 70-75 prosenttia ihomme kuivapainosta on kollageenia.

Ihmiskehossa jyllertävän kollageenin tehtävänä on pitää iho, nivelet, jänteet ja muut kudokset joustavina, uusiutuvina ja toimintakykyisinä eli täydessä terässään.

Nuoressa ihossa kollageenia on siis yli 70 %. Kun kollageenin määrä vähenee, ryppyjä, juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä alkaa näkyä iholla. Ei olekaan ihme, että kollageenilisiä nautitaan sekä terveyden että kauneuden tukena.

Ota täysi teho irti kollageenilisistä!

Nauti C-vitamiinia yhdessä kollageenilisän kanssa. C-vitamiini nimittäin edistää kollageenin muodostumista mm. luuston, ihon, hampaiden, ikenien ja verisuonten ja rustojen toimintaa varten. Bonushyötyinä C-vitamiini suojaa solujamme hapettumisstressiltä, hellii hermostoamme, vahvistaa vastustuskykyämme ja auttaa taistelemaan sekä väsymystä että uupumusta vastaan.

Vitamiinit aamuisin, kivennäisaineet iltaisin - tämä nyrkkisääntö ravintolisien ajoittamisessa on monelle tuttu. Mutta entäs kollageenilisät; mihin aikaan vuorokaudesta ne kannattaisi nauttia? Sillä ei ole väliä: voit napata kollageenibuusterisi milloin tahdot. Säännölliset rutiinit ovat kuitenkin suositeltavia, jotta kollageeninsa muistaa ylipäätänsä ottaa - purkkiin unohtanut ravintolisä ei liioin terveyttä tue.

Kollageenityypit tutuiksi

Ykköstyypin kollageenia esiintyy kehossamme luissa, jänteissä, iholla, sisäelimissä, hampaissa ja verisuonten kudoksissa. Kakkostyypin kollageeni puolestaan on nivelruston merkittävin rakenteellinen proteiini. Kolmostyypin kollageeni puuhastelee ykköstyypin kollegansa rinnalla sidekudoksessa ja sisäelimissä.

Parhaan hyödyn keholleen nappaa valmisteista, joilla on useampia kollageenityyppejä sekaisin. Tällainen on esimerkiksi kollageenituotteiden “mersuksi” usein kutsuttu Skingain-ravintolisä.

Kollageenilisiä ihon, kynsien ja hiusten kauneuden tueksi

Jos tarkoituksena on erityisesti ilahduttaa ihoaan, kannattaa valita kollageenivalmiste, joka on rikastettu biotiinilla ja sinkillä. Biotiini- ja sinkkibuustaus auttaa ihon lisäksi myös hiuksiamme ja limakalvojamme voimaan entistäkin ehommin. Biotiinilla ja sinkillä rikastettuja kollageenituotteita löytyy esimerkiksi Puhdas+-  ja Puhdistamo-sarjoista.

Biotiinilla ja sinkillä rikastettuja kollageenituotteita löytyy esimerkiksi Puhdas+-sarjalta.

Milloin kollageenin käyttö kannattaa aloittaa?

Kollageenin tuotanto niukkenee yksilöllisen aikataulun mukaisesti. Väheneminen alkaa 25 ikävuoden korvilla hupenemistahdin ollessa suunnilleen prosentin verran vuodessa. Siksipä kollageenilisän hyödyntäminen onkin osa monen nuorehkonkin aikuisen aamurutiinia. Erityisen tärkeää kollageenitouhuista on kuitenkin huolehtia viimeistään vaihdevuosi-ikään ehdittyään.

Vegaaniset vaihtoehdot kollageenikavereiksi

Kollageenilisiä sisältävät ravintolisät ovat eläinperäisiä. Kasvissyöjille avuksi ovat hiljattain onneksi rientäneet avuksi Puhdas + -sarjan vegaaniset kollageeniboosterit, joiden teho perustuu kroppamme oman kollageenin tuotannon kirittämiseen.

Vegaaniset kollageenibuusterit sisältävät piin lisäksi kahdeksaa aktiivista tehoainetta (aminohappoja ja C-vitamiinia), eivätkä siis lainkaan varsinaista kollageenia.

Myös Irish Moss eli irlanninsammal on viime aikoina tullut suosituksi vegaanisia kollageeninkirittäjien tähyävien parissa.

Kollageenia iholle luonnonkosmetiikan avulla

Kollageenilla rikastetut voiteet ja ihonhoidon tehotiivisteet ovat myös rientävät avuksi ihon pinnalle siveltyinä  Esimerkiksi You & Oil -sarjan Beauty Shot 100 % Collagen -tipoissa punalevästä eristetyt tauriini ja oligofurcellaria saavat kollageenintuotantoon vipinää. Myös Madara-sarjassa on oivallisia vaihtoehtoja kollageenimeiningin vireyttämiseen. Esimerkiksi Madaran ylellisen tuntuisen Derma Collagen -linjan kiinteyttävät kasvovoide ja seerumi auttavat ihon kollageenin tuotantoa pysymään maksimaalisella tasolla. Tehoaineenaan temmeltävät  peptidit, mikrolevä ja hyaluronihappo tehostavat ihomme omaa kollageenisynteesiä.

Kollageenilla rikastettu luonnonkosmetiikka on hyvä tuki kollageenin tuotannon parantamiseen mutta yksistään ulkoisesti sivellyt aineet eivät valitettavasti tuo koko pottia kotiin. Sisäisiäkin sankareita siis tarvitaan.