Kirkkain silmin kevääseen!

Hellät hyvästi kuiville silmille - kosteutusapua on luvassa!
Kirkkain silmin kevääseen!

Silmien kuivuminen on tuttu vaiva monelle päätetyöskentelyä tekevälle ja talvisin pauhaavat keskuslämmitykset kuivattavat kenen tahansa silmiä. Kuivuuden ja hiekan tunteen lisäksi silmät voivat vuotaa kiusallisesti, jolloin myös ohut silmänympärysiho kuivuu ja ärtyy. Nykyisin tuijottelemme erilaisia näyttöjä todella runsaasti, usein vieläpä pitkiä aikoja yhteen menoon. Tämä rasittaa silmiä yllättävän paljon. Monet kärsivät myöhemmin keväällä myös siite- ja katupölyn aiheuttamista silmäoireista, joten silmät ovat tähän aikaan vuodesta kovalla koetuksella!

Mistä silmien kuivuminen johtuu?

Ilmasto-olosuhteet, päätetyöskentely ja esim. piilolinssien käyttö voivat olla selkeitä ulkoisia syitä silmien kuivumiseen, mutta lisäksi on olemassa sisäisiä syitä.

Useita tunteja päivässä erilaisten näyttöpäätteiden äärellä rasittaa silmiä, ja seurauksena on silmien kuivumista ja näön sumentumista. Tutkimusten mukaan jopa 60% ihmisistä viettää päivästään yli kuusi tuntia tuijottaen jotakin digitaalista näyttöä. Silmien väsyminen johtaa usein myös niiden siristelyyn, mikä rasittaa niitä entisestään.

Ongelman taustalla voi myös piillä luontaisesti liian ohut kyynelneste, joka ei voitele riittävästi silmäluomen ja silmän välisiä herkkiä limakalvoja. Joillakin taas kyynelnesteestä voi puuttua kosteutta sitovia rasvoja, jolloin kosteus pääsee haihtumaan helpommin. Tällöin tavallisista silmätipoista ei ole kuin hetkellistä apua: pian kuivuuden tunne palaa ja tippoja tekee mieli laittaa lisää.

Kuivasilmäisyys oireilee yllättäen silmien vuotamisena

Aurinkoisemmiksi muuttuvat säät houkuttelevat lisäämään ulkoilua. Tuuliset ja kirkkaan auringonpaisteiset säät saavat helposti silmät vuotamaan, jolloin silmät kuivuvat entisestään. Vuotavat silmät eli vetistely onkin yllättäen oire kuivasilmäisyydestä. Kun silmän pinta kuivuu, keho pyrkii kompensoimaan tilannetta lisäämällä kyynelnesteen tuottoa. Silmien pinnan kuivuminen taas altistaa niitä tavallista enemmän ulkoisille tekijöille, kuten ilmansaasteille, allergeeneille ja muille pöpöille. Silmien limakalvoista kannattaa siis huolehtia siksikin, että nekin ovat osa vastustuskykyämme.

Kuinka silmien kuivuuteen voisi vaikuttaa pitkäkestoisemmin?

Kun haetaan pidempiaikaista helpotusta kuivuuteen, kannattaa ensisijaisesti lisätä ravintoon reilusti hyviä rasvoja, jotka voitelevat silmienkin limakalvoja sisältäpäin. Tutkimusten mukaan erityisesti tyrninsiemenöljy ravitsee niin ihoa kuin limakalvojakin eri puolilla kehoa. Ulkoiseksi avuksi sopii parhaiten valmiste, jossa on kosteuttavan ominaisuuden lisäksi kyynelnesteestä mahdollisesti puuttuvia luonnollisia rasvoja.

Omega7 Eye -silmäsuihke tehoaa silmien kuivuuteen kahdella tavalla: tyrniöljy levittyy kyynelnesteen pinnalle ehkäisten haihtumista ja lisäksi hyaluronaatti tukee kyynelnesteen vedensitomiskykyä. Suihkeen hienojakoinen koostumus ei tunnu rasvaiselta, ja se sopii erinomaisesti myös piilolinssien käyttäjille. Suihke ei sotke meikkiä, vaan se kosteuttaa silmänympärysihoa miellyttävästi, jolloin myös kuivuudesta johtuva ryppyisyys tasoittuu. Spraymuotoinen tuote on erittäin helppokäyttöinen ja kätevä pitää mukana. Lievittää mainiosti myös katu- ja siitepölyn aiheuttamia oireita!

Kirjoittaja: Johanna Ronkainen

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 2068 - Hippophae rhamnoides (Common Name : Seabuckthorn) - Skin health
M-2008-1061 4415 - Hippophae rhamnoides-berry-oil-Sea buckthorn berry oil - Antioxidant mainly due to phenolic compounds as well as high amounts of carotenoids and vitamins C and E.