Tunisialainen oliiviöljyvallankumous: rohkeasti parempaan päin!

Tunisiassa on tapahtunut reilussa kymmenessä vuodessa merkittävä muutos, joka on mullistanut maan luomutuotantoa ja naisten asemaa. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan!
Tunisialainen oliiviöljyvallankumous: rohkeasti parempaan päin!

Vuonna 2005 Tunisiassa säädettiin luomutuotantoasetus, joka oli yhdenmukaisen EU:n luomusäädösten kanssa. Samaan aikaan Tunisian valtio satsasi suuresti koulutukseen, jotta tunisialaisilla oli mahdollisuus opiskella luomutuotantoa aina viljelystä elintarvikealan maisteritutkintoon asti.

Nämä toimet olivat alkusysäys sille, että nykyisin Tunisia on maailman suurin luomuoliiviöljyn tuottaja ja kolmanneksi suurin oliiviöljyntuottaja kaikkinensa. Kaikesta oliiviöljystä kymmenisen prosenttia on naisten tuottamaa, puristamaa ja myymää. Erityisen suuri naisten osuus on luomutuotannossa. Oliiviöljyn tuottajina naiset muodostavat usein myös osuuskuntia, joissa he huolehtivat kaikista toimista aina pellolta öljyn puristamiseen ja kaupankäyntiin asti.

Le Monde -lehti teki hiljattain jutun Tunisian oliiviöljyvallankumouksesta. Jutussa haastatellut siskokset kertoivat, että naiset ovat aina huolehtineet perheen omista oliiveista ja heille luonnonläheinen tuotanto on ollut kaiken lähtökohta. Kun siskokset taannoin ottivat kotitilansa haltuunsa, he halusivat pitää huolta ympäristöstään ja henkilökunnasta, joka pelloilla ja oliivilehdoilla tarvitaan. Molemmat menivät viljelykoulutukseen ja luomu valikoitui heti tuotantotavaksi. Siskokset kertovat, että tavattuaan muiden maiden luomuelintarvikeketjun toimijoita, he hämmästyivät maailmasta, joka siitä aukesi - myös naisille kaupankäynnissä. Jutussa haastatellun osuuskunnan johtajatar sanoo, että naisten mukaan ottaminen kaikissa työvaiheissa on kehittänyt yhteiskuntavastuuta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia - heille, jotka monesti ovat olleet yhteiskunnan heikoin osapuoli.

Vuonna 2021 Tunisian valtio teki uuden luomuohjelman viideksitoista vuodeksi ja kulunut kymmenen vuotta on ollut maan luomutuotannon kehittymiselle erinomaista aikaa. Jokaisessa maakunnassa on paikallinen asiantuntija avittamassa tuotantoa paikallisen talouden ja kansainvälisen kysynnän lähtökohdista. “Vihreän kullan” lisäksi Tunisian luomupelloilla ja oliivilehdoissa tuotetaan monipuolisesti palkokasveja, hedelmiä ja paikallisiin oloihin sopeutuneita viljakasveja.

Ruohonjuuren valikoimassa komeilee Bio Planeten pullottama tunisialainen oliiviöljy, joka on tuotettu ihmistä ja luontoa kunnioittaen.

Bio Planeten tunisialaiset luomuoliiviöljyt ovat myös lintuystävällisiä

Ruohonjuuressa myytävien oliiviöljyjen oliivit kerätään lempein menetelmin; lintuja ja muuta luontoa vahingoittamatta - niin myös Bio Planeten tunisialaisen oliiviöljyn oliivit.

Kaikessa oliiviöljytuotannossa eettisyyttä ei maailmalla valitettavasti huomioida: yöllinen, “imurointimenetelmin” toteutettava oliivisadonkorjuu aiheuttaa vuosittain miljoonia lintukuolemia Välimeren seudulla. Puissa nukkuvat linnut menevät korjuukoneiden kirkkaista valoista sekaisin ja "imeytyvät” sankoin joukon sadonkorjuukoneiden sisälle. Päivisin linnut osaavat varoa koneita mutta valitettavasti iso osa oliivien “imurointikorjuusta” toteutetaan öisin, koska viileämmät lämpötilat auttavat aromeja säilymään paremmin. Imurointimenetelmää käytetään yleisimmin jättituottajien tiluksilla, joissa toiminnan tehokkuus on viritetty maksimiin. Ruohonjuuren oliiviöljytuottajien ajattelussa äärimmäinen tehokkuus ei onneksi ole ollenkaan pääasia: eettiset ja ekologisesti kestävät toimintatavat ja pyrkimys korkeaan laatuun ajavat tehokkuusvaatimusten ohi mennen tullen.

Ruohonjuuressa myytävien oliiviöljyjen tuotannossa ei siis lintuja vahingoiteta: oliiveja ei öljyjemme tapauksessa ollenkaan kerätä imurointimenetelmin - vaan sekä lintuja että oliivipuita kohtaan hellemmillä tavoilla.

Bio Planete -sarjan oliiviöljyjen oliivien sadonkorjuumenetelmät kerätään vain vastuullisilla menetelmillä eikä sadonkorjuu aiheuta harmia linnuille.

Ruohonjuureen luomuoliiviöljyä toimittava Bio Planete on hyvin tietoinen lintuasiasta, joka on puhuttanut viime aikoina kovasti myös Keski-Euroopassa. Bio Planete -sarjan oliiviöljyjen oliivien sadonkorjuumenetelmät kerätään vain vastuullisilla menetelmillä eikä sadonkorjuu aiheuta harmia linnuille. Bio Planete -oliiviöljyihin puristettavat oliivit kerätään käyttämällä apuna haravoita tai täriseviä "koneita". Näillä menetelmillä oliivit yksinkertaisesti putoavat verkkoon tai aurinkovarjoon, josta poimijat sitten ottavat oliivit talteen. Bio Planete oliiveja kerätään vain päiväsaikaan, jolloin taataan yörauha linnuille ja muullekin luonnolle. Esimerkiksi Bio Planeten Tunisiassa sijaitsevissa oliivitarhoissa koko sato kerätään kokonaan käsityönä päiväsaikaan. Italian viljelmillään puolestaan käytetään tärinätekniikkaa.

Bio Planen oliiviöljy valmistetaan luomuoliiveista, jotka hellävaraisen poimintansa jälkeen murskataan tahnaksi, ja tahnasta erotetaan öljy separaattorin (sentrifugin) avulla. Sitten oliiviöljy suodatetaan ja pullotetaan.

Oliiviöljyt luokitellaan eri laatuihin ja niistä on myös monenlaisia makuja maailmassa - aina miedosta kirpeään ja täyteläiseen saakka. Neitsyt (virgin) -merkintä tarkoittaa mekaanisesti puristettua öljyä, jota ei ole kemiallisesti käsitelty tai raffinoitu. Tämä säilyttää parhaiten öljyn maun, laadun ja ravintoaineet. Extra neitsyt (extra virgin) on huippulaatuisille oliiviöljyille varattu termi - ja juuri sellainen on myös Bio Planeten luomuoliiviöljy, joka on noussut loistavan hinta-laatusuhteensakin ansiosta Ruohonjuuren asiakkaiden ja henkilökunnan suursuosikiksi:

- Käytän Bio Planeten litran säästöpulloon pakattua, miedon makuista oliiviöljyä ihan kaikkeen. Meidän perheellä kuluu sitä kymmenisen litraa vuodessa. Tämä oliiviöljy sopii myös lapsille hyvin miedon makunsa ansiosta. Käytän sitä myös leivontaankin, tunisialaiseen luomuoliiviöljyyn hurahtanut Jussi toteaa.