Vaihdevuodet - tiesitkö tämän niistä?

Vaihdevuodet ovat paljon muutakin kuin kuumilla aalloilla surffaamista ja hien tihkumista huokosista öiseen aikaan. Vaihdevuodet ovat elämänvaihe, joka saattaa kestää jopa kymmenen vuotta. Tässä jutussa kerrataan yleisimmät harhaluulot vaihdevuosista sekä käydään läpi asioita, joita ihmiset eivät niistä yleensä tiedä.
Vaihdevuodet Ruohonjuuren blogi

Usein ajatellaan että vaihdevuodet ovat "mummotauti", joka tulee suunnilleen viisikymppisenä.

- Tosiasiassa tämä on väärä mielikuva. Vaihdevuodet sijoittuvat yksilöllisesti 45-55 vuoden ikään. Hormonaalisia muutoksia voi toki tulla jo nuorempana ja koko menopaussihässäkkään voi valmistautua jo aiemmin. On myös hyvä muistaa, että vaihdevuodet ovat yksi naisen elämän luonnollisista vaiheista eikä niihin pitäisi liittää häpeää eikä ihmetystä. Itse asiassa monille on iso helpotus kun jokakuukautinen kuukautishomma jää pois ja elämä siirtyy niin sanotusti seuraavalle askelmalle, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu pohjustaa.

Vaihdevuodet voidaan jakaa kolmeen osaan, jotka ovat pre- tai perimenopaussi, menopaussi, ja postmenopaussi. Kokonaisuudessaan on siis kyse vuosien luonnollisesta muutoksesta, jonka aiheuttaa estrogeenihormonin tuotannon vähittäinen hiipuminen

- On hyvä muistaa, että tässäkin asiassa olemme yksilöitä eli joillain ei tule juuri mitään oireita ja toinen tuskailee muidenkin puolesta. Perimenopaussissa kuukautiset vielä esiintyvät, vaikka muutoksia voi jo olla. Tämä vaihe voi kestää vuosia. Varsinainen menopaussi on vaihe, jolloin kuukautiset loppuvat ja postmenopaussiksi kutsutaan noin vuoden aikaa kuukautisten loppumisesta, Koivu opastaa.

Vaihdevuosiin kannattaa varautua

Vaihdevuosien koitoksiin voi varautua etukäteen jo nuoremmalla iällä. Koko naisen elämä vaikuttaa siihen, miten itse kukin kokee vaihdevuodet. Noin 35 vuoden iässä tai viimeistään nelikymppisenä on hyvä kiinnittää huomioita elämäntapoihin: 

  1. Ruokavalio kannattaa rakentaa monipuoliseksi, runsaasti kasviksia sisältäväksi ja ravintorikkaaksi. 
  2. Liiallinen sokeri, huonot hiilihydraatit, pikaruoka ja alkoholi kannattaa karsia minimiin. 
  3. Verensokeritasapaino ja suoliston kunto on tärkeää. Suolen tulee toimia päivittäin eli hoida ummetus pois lisäämällä esimerkiksi hyviä kuitulisiä kuten pellavasiemenrouhetta, psylliumia, kaurakuitua tai chia-siemeniä. 
  4. Myös maksa kaipaa tukea ja huolenpitoa, sillä maksalla on suuri rooli niin hormonitasapainossa kuin verensokeritasapainossakin. Nauti runsaasti puhdistavia viherjauheita ja ajoittain voi tehdä puhdistuskuurinkin joko paastoamalla tai joillain detox-tuotteilla. 
  5. Mikäli sinulla on ylipainoa, kiinnitä huomiota ruoan laatuun ja määrään sekä liikuntaan. Tasainen ateriarytmi ja verensokeri vähentävät tarvetta turhalle napostelulle. 
  6. Stressi vaikuttaa lisämunuaisiin ja hormonitasapainoon aiheuttaen hormonihäiriöitä. Lisämunuaisten kunnosta kannattaa pitää huolta jo ennen vaihdevuosia. Myös tunne-elämä ja henkinen jaksaminen ovat tärkeitä. Valitse siis itsellesi sopivia rentoutumiskeinoja ja kiinnitä huomiota stressinhallintaan.

- Nainen, joka on elänyt suhteellisen stressitöntä elämää, ei ole altistunut ympäristömyrkyille ja on syönyt terveellisesti ja monipuolisesti, voi selvitä vaihdevuosista hyvin vähin oirein, Ruohonjuuren ravintoterapeutti toteaa.

Vaihdevuosien ensimerkit

Mistä tietää, että vaihdevuodet kolkuttelevat ovella? Mitä silloin pitäisi tehdä tai ottaa huomioon?

- Usein muutokset kuukautiskierrossa voi olla ensimmäinen merkki vaihdevuosien saapumisesta. Kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi, välillä runsaiksi ja välillä niukoiksi. Myös erilaiset iho-oireet, esimerkiksi näpyt leuan seudulla, voi olla yksi merkki. Kuumia aaltoja voi myös esiintyä esimerkiksi öisin tai vaikka kahvin juonnin jälkeen. Nämä kaikki ovat merkkejä muutoksista, joita tapahtuu edettäessä kohti vaihdevuosia. Ei ole syytä paniikkiin, vaan tasapainota kehoasi ja elämääsi, Eijaliisa Koivu neuvoo.

Vaihdevuosista selviytyminen

Miten vaihdevuosien koitoksista sitten selviäisi mahdollisimman vähällä?

- Vaihdevuosioireisiin voi vaikuttaa itse paljonkin. Jätä pois sellaiset ruoat ja juomat (kuten kahvi), joiden huomaat aiheuttavan esimerkiksi kuumia aaltoja. Tai vaihtoehtoisesti: nauti pieni määrä erittäin hyvää kahvia ja ota sen seuraukset vastaan tyynesti. Olen sitä mieltä, että joskus nautinto hoitaa mieltä niin paljon, että nautinnon hyöty on suurempi kuin sen haitta, Koivu toteaa.

- Eläinkunnan tuotteita kannattaa ruokavaliossaan vähentää ja lisätä puolestaan runsaasti kasviksia, tuoreita yrttejä ja hyviä rasvoja kalasta tai kasvirasvoista, kuten esimerkiksi hamppuöljystä.

- Valitse myös silmälle kaunista ja värikästä syötävää, mieluiten luomuna. Riittävä proteiinimäärä (esimerkiksi linsseistä, pavuista, tofusta tai muista kasviproteiineista) on tärkeää verensokeri- ja insuliinitasapainon kannalta sekä stressihormoni kortisolin ja lisämunuaisten näkökulmasta.

- Vähähiilihydraattinen ruokavalio on myös eduksi. Huolehdi terveellisestä ruokavaliosta, mieluisasta liikunnasta, riittävästä levosta ja ota tarpeen mukaan luontaistuotteita ja ravintolisiä, Eijaliisa opastaa.

- Lisämunuaiset tarvitsevat B-ryhmän vitamiineja, magnesiumia ja C-vitamiinia. Magnesiumista ja antioksidanteista on tukea myös insuliinitasapainossa. Magnesium myös rentouttaa lihaksia ja rauhoittaa kehoa.

- Kromi tasapainottaa verensokeria jolloin mieliala pysyy tasaisena ja makeanhimo kurissa. Mikäli mieliala kuitenkin heittelee ja esiintyy ärsyyntymistä B-ryhmän vitamiinit voivat hoitaa mieltä ja hermostoa.

- Erityinen hormonivitamiini on E-vitamiini, joka toimii myös antioksidanttina solujesi suojana. Luonnollinen E-vitamiinin lähde on vehnänalkioöljy. Hyvät omega 3 rasvahapot ovat  myös välttämättömiä ja Omega7-tyrniöljykapselit hoitavat mahdollisesti kuivuvia limakalvoja.

- Vaihdevuosiin helpotusta tuovia yrttejä on useita. Siveydenpuu (Agnus castus) on hyvä hormonitasapainottaja erityisesti perimenopaussivaiheessa. Täsmätuote liialliseen hikoiluun on salvia. Ashwagandha ja maca voivat adaptogeeneinä myös helpottaa sopeutumista vaihdevuosien haasteisiin ja se voi myös palauttaa kadotetut halut.

- Yksilöllisyys pätee tässäkin asiassa eli kokeilemalla löydät sinulle sopivan apurin vaihdevuosien tiimellykseen, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu kertoo.

Katso ravintoterapeuttimme vinkit vaihdevuosiin: