Iduista ja versoista elinvoimaa elämääsi!

Idut ja versot ovat tuoretta tehoruokaa, joka suorastaan vilisee vitamiineja. Idujen avulla saakin sangen näppäsästi tuupatuksi elinvoimaa sekä keholle että mielelle - myös kevättalvella, jolloin kauppojen kasvistarjonta ei ole hehkeimmillään.
Iduista ja versoista elinvoimaa elämääsi!

Ituja nauttimalla saa näppärästi rutjasti ravintoaineita. Idut ja versot tuovat myös kivaa vaihtelua murkinointiin.

- Idut sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C- ja  K-vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja fosforia. Niiden sisältämät hiilihydraatit ovat hyvin imeytyviä ja proteiiniakin iduista saa noin 4g/100g, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu kertoo.

- Versoista saa vitamiinien, kivennäisaineiden ja lehtivihreän lisäksi entsyymejä, hän lisää.

Ravintoterapeutti suosittelee idättämään siemeniä, papuja ja linssejä.

- Idätettäessä ravintoarvo nousee kymmen- ellei satakertaiseksi siemenen herätessä uuteen kasvuun. Kuivattu siemen tai papu on ikään kuin lepotilassa ja ravintoarvot vähäisemmät. Idättämällä herätetään koko upeus henkiin. Itäneessä siemenessä myös entsyymien määrä lisääntyy ja ne ovat helpommin sulavia, asiantuntijamme kehuu.

Eijaliisa Koivu on itse “jämähtänyt” mung-papujen idättämiseen sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Hän pitää myös alfalfan eli sinimailaisen idättämisestä.

- Tykkään laittaa ituja leivän ja keittojen päälle, salaatteihin ja melkein minkä ruoan päälle vain. Iduista tulee kivaa purutuntumaa ja samalla, tunnen miten hyvää tekevää ravintoa kehoni saa, Eijaliisa kertoo.

- Kevään kynnyksellä valon lisääntyessä on kiva laittaa vaikka herneitä versoamaan ikkunalaudalle. Laittamalla liotettuja herneitä laakealle vadille pieneen multamäärään näkee pian uutta vihreää kasvua. Versoja on mukavaa leikata leivälle tai ruokien päälle.

Idätystä liippaa lähelle aktivointi eli siementen ja pähkinöiden esi-idättäminen. Mitä hyötyä aktivoinnista on ravintoterapeutin näkökulmasta?

- Kosteus ja lämpö herättävät kuivan siemenen tai pähkinän eloon ja ravintoaineiden muuttuminen alkaa. Herkkävatsaiselle aktivointi voi helpottaa siementen ja pähkinöiden sulamista entsyymien lisääntymisen vuoksi. Suosittelen liottamaan pähkinöitä ja siemeniä esimerkiksi yön yli niin aamiaiselle saat ravintorikasta aktiivista purtavaa. Kaada liotusvesi pois esimerkiksi kasveille. Myös kuivahedelmät kannattaa huuhdella ja liottaa, Koivu opastaa.

Myös jossain ravintolisissä suositaan idätettyjä ainesosia. Idea näissä ainesosissa on sama kuin sellaisenaan syödyissä eli ravintoaineiden aktivointi entistäkin ravintorikkaimmiksi.