Kuukautiset ja hyvinvointi

Menkat eivät  ole aina mukavat - ei, vaikka kuukautiskuppiakin käyttäisi. Tästä jutusta saat vinkkejä kuukautiskipujen ja -kramppien selättämiseen sekä naisellisen hormonitoiminnan tukemiseen.
Kuukautiset ja hyvinvointi

Onneksi kuukautiskipuja ja PMS-oireita voi helpottaa ainakin jossain määrin elämäntapojaan muovaamalla - ravinto, liikunta ja stressittömyys etunenässä. Tapsan tappotahdit eli ääretön kiire saattaa sekoittaa hormonitoimintaa - ainakin se saa mielen myllertämään.

Vatsaa voi rauhoitella vaikkapa fenkolilla, inkiväärillä tai mintulla ja turhanpäiväistä turpeutta poistaa esimerkiksi voikukalla. Olisiko yrteillä ja ravintolisillä annettavaa myös kuukautiskipujen taltuttamisen saralla? Ylivirettä niistä on ainakin hillitsemään, mutta voiko suoraan kipuihin vaikuttaa?

- Kyllä oireisiin voi vaikuttaa niin ravintolisillä kuin sillä mitä muutenkin syö. Kasvispainotteinen ruokavalio on tässäkin hyväksi. Runsas sokerin käyttö voi lisätä tulehduksia ja kipuja. Jos kuukautiskipujen taustalla on sairaus, kuten endometrioosi, on hyvä välttää myös lihaa ja maitotuotteita, jotka lisäävät limaisuutta kehossa. Hapanmaitotuotteet saattavat sopia paremmin. Karsi myös suolaiset roskaruoat pois koska ne voivat kuivattaessaan kehoa lisätä kohdun supistelua. Muista juoda reilusti vettä, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu ohjeistaa.

E-vitamiini on loistava valinta myös naisellisen terveyden tueksi. Sitä saa kahmalokaupalla esimerkiksi vehnänalkioöljystä. Myös D-vitamiinitasoistaan kannattaa pitää hyvää huolta.

Hormonaalisen hyvinvoinnin tukemiseen löytyy myös kosolti keinoja - kirvestä ei siis todellakaan kannata nakata kaivoon.

- Naisen hormonitoimintaa ja kuukautiskiertoa voi tasapainottaa rohdoilla kuten shatavarilla. Myös dong quai-  ja agnus castus- eli siveydenpuukapseleilla on tasapainottavia vaikutuksia.

Adaptogeeneista ashwagandha tasapainottaa stressihormoni kortisolin ohella koko hormonitasapainoa. Myös maca tasapainottaa sekä kehoa että mieltä. - naisille erityisen hyvin tehoaa punainen maca. Myös valtavan ravinteikas royal jelly eli gelee royale eli kuningatarhyytelö tekee hyvää naisellisellekin hyvinvoinnille.

- Mainioita hormonaalista toimintaa tukevia ja tasapainottavia yhdistelmävalmisteita on myös useita, Koivu toteaa.

Apua kuukautiskramppeihin

Hermosto-oireisiin saattaa hyvinkin saada apua mm B1- ja B6 -vitamiineista. Tiamiini eli B1 voi auttaa vaivoihin myös kuukautisten aikana.

- Myös magnesium helpottaa lihaskramppeja. Ajatellaanpa, että siinä missä lihaskramppeja ehkäistään magnesiumilla, voidaan kuukautisiin liittyviä kramppeja (kohtulihas) helpottaa samalla tavalla. Magnesium antaa levollista rentoutta ja helpottaa siten myös Höyhensaarille valmistautumista. Pahimpina päivinä voit ottaa magnesiumia 1-3 kertaa päivässä 200-300 mg kerrallaan, ravintoterapeuttimme suosittelee.  

Itseään voi hellitellä myös lempeästi teetä lipitellen: esimerkiksi kamomilla- ja piparminttutee voivat hiukkasen rentouttaa sekä kehoa että mieltä. Esimerkiksi inkivääristä ja fenkolista on apua vatsan hyvinvointiin.

Lämpö tekee hyvää

 

Frantsilan Paras Ystävä -hoitotyyny on hemmotteleva klassikkotuote, joka alaselälle lämmitettynä viritettynä jeesii myös kuukautiskramppaajaa.

- Lämpöhoito alavatsalle ja kipualueille on todella hyvä vaihtoehto kuukautisten aikana. Lämpöhoidon on todettu joskus helpottavan oloa jopa paremmin kuin apteekin tropit, Koivu kertoo.

Paikallisesti hierottuna magnesiumöljy- tai voide voi myös helpottaa kramppaavaa.

- Ja vaikka tekisi mieli vain maata kippurassa, on liikunta hyväksi myös kuukautiskipuja lievittämään, asiantuntijamme suosittelee.

- Enkä nyt tarkoita mitään himoliikkumista, vaan oman voinnin mukaan kevyttä liikuntaa esimerkiksi joogaa ja venyttelyä, hän selventää. 

Myös monenlaisista luontaishoidoista voi myös saada apua kuukaustikipuihin.

- Kannattaa kokeilla esimerkiksi vyöhyketerapiaa ja akupunktiota, Eijaliisa Koivu vinkkaa.