Clearspring Matcha, luomuteen Rolls-Royce!

Raikkaan vihreää matchateetä on nautittu Japanissa teeseremonian yhteydessä jo ainakin 900 vuoden ajan ja buddhalaiset munkit ovat käyttäneet sitä virkistävänä ja selkeyttävänä juomana pitkien meditaatioiden yhteydessä.
Clearspring Matcha, luomuteen Rolls-Royce!

Matcha-teejauhe on erittäin hienojakoista ja se jauhetaan perinteisin menetelmin kaikkein korkealaatuisimmista teepensaan (Camellia Sinensis) lehdistä.

Clearspringin matchaan käyttämä tee viljellään korkealla seudulla Kioton perinteisellä Ujin teenviljelyalueella, joka on suojassa ympäristösaasteilta. Viljely tapahtuu ikivanhoin menetelmin ilman torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita puhtaan laadun varmistamiseksi. Luontaisen tuholaistorjunnan hoitaa alueen rikas hyönteistö.

Matchan viljelyn loppuvaiheen viimeisiksi viikoiksi teepensaat peitetään varjoon, jotta niihin kertyisi mahdollisimman paljon klorofylliä eli lehtivihreää. Tästä johtuukin matchajauheen voimakkaan vihreä väri. Vain täysin virheettömät lehdet kerätään, kuivataan ja jauhetaan käsin kivimortteleissa aivan puuterimaiseksi jauheeksi. 

Matchateen kasvuolosuhteet, sadonkorjuuaika ja hieman erilaiset käsittelytavat tuottavat eriasteisia laatuja. Ns. seremonialaatua (ceremonial grade) pidetään korkeimpana. Se valmistetaan nuorista, huolella valikoiduista teepensaan lehdistä ja sen maku on erittäin pehmeä, raikas ja jopa hieman hedelmäinen. Myöhemmin kerätyt laadut ovat maultaan aavistuksen karvaampia ja vahvempia. Ne sopivatkin käytettäväksi arkisempana juomana tai vaikkapa ruuanlaitossa ja leivonnassa.

Clearspringin matchaan käyttämä tee viljellään korkealla seudulla Kioton perinteisellä Ujin teenviljelyalueella, joka on suojassa ympäristösaasteilta.

Koska matchatee liukenee veteen ja se nautitaan "kokonaan", on suositeltavaa käyttää vain luomulaatuista teetä torjunta-ainejäämien välttämiseksi. 

Matcha-teejuoman valmistus: vajaa teelusikallinen (1g) teejauhetta sekoitetaan kuumaan veteen (ei kiehuvaan, jotta teen terveyshyödyt säilyvät) perinteisesti teevispilällä kevyesti vispaten tai modernimmin esimerkiksi maidonvaahdottimen avulla.

Avattu matchateepakkaus kannattaa säilyttää jääkaapissa, jotta sen raikkaus säilyisi tuoreena.