Ravintolisät - saako halvalla hyvää?

Ravintolisissä kannattaa panostaa laatuun - kokonaisvaltaisesti ajatellen se tulee lopulta halvemmaksi. Jos ravintolisä ei imeydy tai sisällä tarpeeksi suuria pitoisuuksia vaikuttavia aineita, ei siitä juurikaan ole hyötyä.
Ravintolisät - saako halvalla hyvää?

Ylenpalttisen halvasta hinnasta ei kannata hurmaantua ravintolisiä valitessaan - hirmuisen halvalla saa harvoin laadukasta. Halvimmissa lisäravinteissa vaikuttavan aineen pitoisuudet ovat usein minimaalisia ja pillerit tuupattu täyteen puoli-ilmaisia täyteaineita. Ravintolisissä olennaista on luonnollisesti imeytyvyys ja se, että tuotteen ainesosat tukevat toisiaan. Laadukkaat ravintolisät ovat pitkällisen tutkimustyön tulosta ja niissä toimivuus on varmistettu - kuluttajan parhaaksi.

Vaikka netti on huippuhalpoja lisäravinteita pullollaan, ei niiden ostaminen tuntemattomista, ulkomaisista nettikaupoista ole aina fiksu veto. Ulkomaiset verkkokaupat eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan eivätkä Suomenkaan viranomaiset pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa myöskään yleensä  ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.

Kun lisäravinteensa hankkii asiantuntevan palvelun kaupasta, varmistuu siitä, että saa itselleen sopivan, todella toimivan tuotteen. Niin meillä Ruohonjuuressa kuin monissa muissakin terveyskaupoissa henkilökunta auttaa ja opastaa asiantuntevasti ja ilolla. Sikaa ei siis tarvitse ostaa säkissä.

Tässä jutusta ravintoterapeutti Eijaliisa Koivun antaa parhaat vinkit laadukkaan ravintolisän hankkimiseen.

Mitkä ovat keskeisimmät laatuongelmat, joita voi tulla eteen halpoja ravintolisiä ostettaessa?

- Isoimpana ja merkittävimpänä ongelmana näen sen, ettei ravintolisästä ole hyötyä. Se ei siis täytä siltä odotettua tehtävää. 

Koivun mukaan hinnaltaan halpojen ravintolisien imeytyminen voi olla vähäistä ja sen vuoksi vähäinenkin raha menee hukkaan.

- Luonnollisesti ihminen ostaessaan ja ottaessaan ravintolisän haluaa uskoa sen olevan hänen hyvinvoinnilleen eduksi. Monesti halvat ravintolisät ovat synteettisiä eli ne tuotetaan laboratorioissa, ravintoterapeutti pohjustaa.

Luonnolliset ravintolisät ovat yksinkertaisimmillaan verrattavissa ruokaan, mahdollisesti kuivattua rohdoksia ja superfoodeja. Keho siis pystyy hyödyntämään ne samantien ilman ylimääräistä kuormitusta. 

Miten voi tietää, onko ostamansa ravintolisä korkealaatuinen? Millä laadun voi varmistaa?

- Ensinnäkin Suomessa myytävät ravintolisät ovat turvallisia. Ulkomailta ja verkkokaupasta en suosittele hankittavan tuotteita, joiden laadusta ei ole täyttä varmuutta, Eijaliisa opastaa. 

Myös tuotteen hinta kertoo jotain sen laadusta. Ravintoterapeutti toivookin kriittisyyttä kaikkein halvimpien ja kalliimpien valmisteiden suhteen:

- Usein korkeampi hinta kuitenkin kertoo, että tuotteessa on käytetty laadukkaita raaka-aineita ja valmistusprosessin tulos on puhdas ja toimiva tuote. 

Erilaiset maku-, väri-, lisä-, täyte- ja sidosaineet ovat yleisiä ravintolisissä - joskin usein ne ovat turhia. Näitä “ylimääräisiä” aineossia käytetään maun, värin ja rakenteen vuoksi.  

Esimerkiksi tablettimuotoisissa ravintolisussä käytetään usein esimerkiksi magnesiumstearaattia, joka tutkimusten mukaan voi haitata varsinaisen vaikuttavan aineen imeytymistä.

- Joissain tablettivalmisteissa oleva titaanidioksidi on keskustelua herättänyt, valkoinen väriaine jolle altistumista suurissa määrin on hyvä välttää. Vaikka lisäaineiden käyttö on säädeltyä ja turvallista,  voivat ne aiheuttaa suolisto-oireita herkkävatsaisille. Lisäksi ne ovat ihmiselle turhia ja koska niitä tulee monesta lähteestä, voi niiden yhteiskertymä olla merkittävä, eikä yhteisvaikutuksia tunneta. Luonnollisissa ravintolisissä ylimääräisiä lisäaineita vältetään, Eijaliisa Koivu opastaa.

Ravintoterapeutin mielestä oleellista onkin valita ravintolisä, jossa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä ainesosia. Näin vältetään ravintolisien osalta ylimääräinen kuormitus keholle. Lyhyt ainesosalista on siis yksi merkki laadukkaasta ravintolisästä.

Kapselimuotoisissa ravintolisssä sidos- ja pinnoiteaineita ei tarvita. Laadukas kapseli voi olla tehty ravintokuidusta, josta ei ole harmia keholle. Luonnollisissa ravintolisissä käytetään usein patentoituja pakastekuivaus- ja säilöntämenetelmiä, jotka varmistavat tuotteen säilyvyyden. 

Jauhemuotoiset tuotteet puolestaan ovat taas ihan sitä itseään - eli vaikuttavaa ainetta tulvillaan. Esimerkiksi tyrnirouhe on mainio C-vitamiinin lähde. Jauheiden hinnat ovat myös kohtuullisia, koska (yksittäisten kapseleiden/ tablettien) pakkauskulut jäävät pois.

- Kiinnitä kuitenkin huomoita siihen, että valitset luomulaatuisen, puhtaan tuotteen, ravintoterapeutti huomauttaa.

Synteettisen ravintolisän tunnistaa esimerkiksi ainesosan nimen edessä olevasta dl-merkinnästä. Esimerkiksi dl-alfa tokoferoli on synteettinen muoto E-vitamiinista, kun taas d-alfa tokoferoli muoto on luonnollinen. B12 -vitamiinin synteettinen ja inaktiivinen muoto on syanokobalamiini.

- B12-vitamiinien suhteen kannustan aina valitsemaan luonnollisen metyylikobalamiinin, jonka on tutkimuksissa osoitettu säilyvän elimistössämme synteettistä muotoa pidempään. On hyvä muistaa, että elimistö pystyy hyödyntämään luonnollisen muodon tehokkaammin, Koivu opastaa.

Liian huonoista ravintolisistä saattaa olla jopa haittaa, jos sellaisia ostaessaan kuvittelee saavansa ravitsemustarpeensa tyydyttymään. Olennaista on toki ravintolisien imeytyminen. 

Suihkeet, tipat ja suussa liukenevat pillerit imeytyvät suun limakalvoilta ja ovat siten tehokkaita

Mistä voi tietää, imeytyykö ravintolisä hyvin?

Kun valitset luonnollisen ravintolisän, ravintolisä todennäköisimmin imeytyy. Toki tulee huomioida myös kunkin yksilöllisen suoliston kunto, joka sekin vaikuttaa imeytymiseen.

- Ihanteellinen tilanne on hoitaa kehon hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Suihkemuotoisista ravintolisistä on todettu olevan hyötyä myös silloin, kun kehon kyky hyödyntää nieltävät ravintolisät on heikentynyt (esimerkiksi suoliston huonosta kunnosta johtuen).

- Suihkeet, tipat ja suussa liukenevat pillerit imeytyvät suun limakalvoilta ja ovat siten tehokkaita, Koivu neuvoo.

Tosin terveellä, “hyväsuolistoisella” ihmisellä ravintolisän muodolla ei ole suurta merkitystä vaikkakin esimerkiksi edellä mainittu magnesiumstearaatti voi haitata varsinaisen vaikuttavan aineen imeytymistä.

- Kannattaa myös muistaa ravintolisien yhdistelyyn ja ottamiseen liittyviä ohjeita kuten sen, että rasvaliukoiset vitamiinit otetaan aterian yhteydessä ja että kalsium estää raudan imeytymistä. Ravintolisän vahvuus ei ole se merkittävä tekijä, vaan pieni annos voi tuoda toivottuja vaikutuksia kun kyseessä on laadukas tuote, Eijaliisa Koivu muistuttaa.

Imeytymisen kannalta optimaaliset ravintolisämuodot

MAGNESIUM: Eri aineilla imeytyvyyden kannalta paras muoto vaihtelee. Magnesiumbisglysinaatti on bioaktiivinen ja tehokkaasti imeytyvä magnesiumin muoto, joka on hellävarainen eikä aiheuta sivuoireina vatsaärsytystä. Magnesiumsitraatti ei tarvitse imeytyäkseen vatsahappoja ja se onkin yksi parhaiten imeytyvistä magnesium muodoista. Oksidimuotoinen magnesium voi olla laksatiivinen ja aiheuttaa oireita herkkävatsaisille.

KALSIUM: Kalsiumista sitraattimuoto imeytyy paremmin kuin kalsiumkarbonaatti, joka saattaa ärsyttää vatsaa ja imeytyy heikommin. 

SINKKI: Sinkkiasetaatti imeskelytablettina tai suihkeena on tutkitusti tehokkain muoto kylmän kauden erikoishaasteiden oireiden hoidossa. Sinkkiglukonaatista valmistetut imeskelytabletit lyhentävät kylmän kauden haasteiden  kestoa jonkin verran, mutta sinkkisitraatista ei ollut tutkimuksen mukaan tehoa. Sinkkiglukonaatti ja -sitraatti ovat enemmänkin ennaltaehkäisevään käyttöön. Sinkkipikolinaatti on hyvin imeytyvä sinkkimuoto, joka toimii ihon, hiusten, kynsien hoitoon, haavojen paranemisen ja vastustuskyvyn ylläpitoon pidemmällä ajalla.

Laatu on oleellista ravintolisää valitessa

Vitamiinien ja hivenaineiden tehoon ja imeytymiseen vaikuttavatmyös synergiset yhdistelmät. Luonnollisiin ravintolisiin kootaan usein kasveista saatavia polyfenoleita, jotka parantavat tuotteen toimivuutta ja laatua. Myös raaka-aineiden idättäminen ja fermentointi voivat parantaa imeytymistä. Idättämisellä voidaan lisätä raaka-aineen proteiini- sekä vitamiinipitoisuuksia, fermentointi taas vaikuttaa suostuisasti probiootti-, entsyymi- ja vitamiinipitoisuuksiin.

- Pelkästään vahvuuksiin ei ravintolisiä hankittaessa kannata tuijottaa. Tässäkin asiassa kokonaisuus ja tuotteen yhdistelmä eli synergia vahvistaa eri aineosien vaikutuksia. On hyvä myös muistaa yksilöllisyys eli mikä toimii yhdellä ei välttämättä toimi toisella, ravintoterapeutti summaa.