Ruohonjuuren oliiviöljyt ovat lintuystävällisiä

Oliivisadonkorjuu aiheuttaa vuosittain miljoonia lintukuolemia Välimeren seudulla. Ruohonjuuressa myytävien oliiviöljyjen oliivit kerätään lempein menetelmin; lintuja ja muuta luontoa vahingoittamatta.
Ruohonjuuressa myytävät oliiviöljyt ovat luomusertifioituja. Myös luomulaatuisuus on hyväksi sekä linnuille että muullekin luonnolle.
Foodin-oliiviöljy kasvaa kauniilla seudulla.

Ruohonjuuressa myytävien oliiviöljyjen tuotannossa ei vahingoiteta lintuja!

Yöllinen, “imurointimenetelmin” toteutettava oliivisadonkorjuu aiheuttaa vuosittain miljoonia lintukuolemia Välimeren seudulla. Puissa nukkuvat linnut menevät korjuukoneiden kirkkaista valoista sekaisin ja "imeytyvät” sankoin joukon sadonkorjuukoneiden sisälle. Päivisin linnut osaavat varoa koneita mutta valitettavasti iso osa oliivien “imurointikorjuusta” toteutetaan öisin, koska viileämmät lämpötilat auttavat aromeja säilymään paremmin. Imurointimenetelmää käytetään yleisimmin jättituottajien tiluksilla, joissa toiminnan tehokkuus on viritetty maksimiin. Ruohonjuuren oliiviöljytuottajien ajattelussa äärimmäinen tehokkuus ei onneksi ole ollenkaan pääasia: eettiset ja ekologisesti kestävät toimintatavat ja pyrkimys korkeaan laatuun ajavat tehokkuusvaatimusten ohi mennen tullen.

Ruohonjuuressa myytävien oliiviöljyjen tuotannossa ei siis lintuja vahingoiteta: oliiveja ei öljyjemme tapauksessa ollenkaan kerätä imurointimenetelmin - vaan sekä lintuja että oliivipuita kohtaan hellemmillä tavoilla.

Bio Planeten oliiviöljyt kerätään haravoiden ja tärinätekniikalla

Ruohonjuureen luomuoliiviöljyä toimittava Bio Planete on hyvin tietoinen lintuasiasta, joka on puhuttanut viime aikoina kovasti myös Keski-Euroopassa. Bio Planete -sarjan oliiviöljyjen oliivien sadonkorjuumenetelmät kerätään vain vastuullisilla menetelmillä eikä sadonkorjuu aiheuta harmia linnuille. Bio Planete -oliiviöljyihin puristettavat oliivit kerätään käyttämällä apuna haravoita tai täriseviä "koneita". Näillä menetelmillä oliivit yksinkertaisesti putoavat verkkoon tai aurinkovarjoon, josta poimijat sitten ottavat oliivit talteen. Bio Planete oliiveja kerätään vain päiväsaikaan, jolloin taataan yörauha linnuille ja muullekin luonnolle. Esimerkiksi Bio Planeten Tunisiassa sijaitsevissa oliivitarhoissa koko sato kerätään kokonaan käsityönä päiväsaikaan. Italian viljelmillä puolestaan käytetään tärinätekniikkaa. Italian oliivitarhoja on kasvatettu vuosikymmenten  ajan, joten puut ovat siellä erityisen suuria ja ne kasvavat osittain kivisessä ja mäkisessä maastossa. Sinne tehotuotannon “imurointikoneet” eivät edes pääsisi!

Terra Cretan ja Puhdistamon oliiviöljyt kerätään sauvoilla

Terra Cretan ja Puhdistamon oliiviöljyjen tuotannossa ei vahingoiteta lintuja missään oliivien keräämisen tai tuotannon vaiheissa. Oliivit kerätään käsin ja apuna käytetään käsissä pidettäviä "sauvoja", jolla oliivi saadaan tiputettua puun alle asetettuun verkkoon. Verkosta oliivit lajitellaan käsin ja toimitetaan muutaman tunnin sisällä öljyuuttamolle. Jokainen tuotantovaihe on täysin läpinäkyvä. Lisäksi Terra Creta on ainoa oliiviöljy, jonka kuluttaja pystyy jäljittämään puusta pulloon itse Terra Cretan nettisivuilla. Nähtävissä on mm. tuotantopäivämäärä, laboratoriotulokset ja tarkka alue mistä kyseisen pullon oliivit tulevat.

Terra Cretan tuotantomenetelmiin voi tutustua esimerkiksi tämän, lyhyen videon katsomalla https://www.youtube.com/watch?v=HMmpbtZ0jqw&t=337s

Terra Cretan oliivien viljelyssä tai oliiviöljyn tuotannossa ei missään vaiheessa vahingoiteta lintuja eikä myöskään käytetä imurointikeräystä. Puhdistamo-sarjan oliiviöljyt tulevat Terra Cretan tiluksilta, joten sama asia luonnollisesti pätee myös näihin laatuöljyihin.

Terra Cretan kantavana ajatuksena on toimia kestävällä pohjalla jokaisessa tuotantovaiheessa, olla omavaraisia, luovia ja ekologisesti tiedostavia. Terra Cretan toiminta kunnioittaa ympäristöä monella tavoin. Esimerkiksu oliiviien pesuvesi hyödynnetään puiden kasteluun, oliivipuiden lehdet viedään ravinnoksi lähitilojen eläimille, oliiviöljyn tuotannosta kertynyt puristemassa hyödynnetään energiantuotannossa, tuotantolaitokset valaistaan aurinkoenergialla ja oliivisato korjataan hellävaroen käsin.

 Oliivien keräämistä Terra Cretan oliivitarhassa
Oliivien keräämistä Terra Cretan oliivitarhassa.

Foodin-sarjan oliiviöljyn oliivit kerätään haravoimalla

Foodin-oliiviöljyyn käytettävät oliivit kerätään puista harjaksin haravoimalla. Imurointia ei siis käytetä lainkaan keräyksessä. Foodinin väki on käynyt itse oliiviviljelmillä perehtymässä tuotannon yksityiskohtiin ja he ovatkin sataprosenttisen varmoja toiminnan eettisyydestä ja korkeasta laadusta.

- “Meillä on lämpimät välit oliiviöljyjemme tuottajien kanssa”, Maria Foodinilta toteaa. 

Foodinin oliiviöljyn valmistaa kreetalainen perheyritys, joka on joi yli sadan vuoden ajan tuottanut oliiviöljyä rakkaudella ja vankkumattomalla osaamisella. Pitkät perinteet omaavat oliiviöljyvalmistajan tarhat sijaitsevat 100–200 metrin korkeudessa merenpinnasta. Oliivipuut on luonnollisestikin istutettu jo monta sukupolvea sitten. 

Foodin-oliiviöljyssä käytettävät Koroneiki-oliivit kerätään hellävaraisesti haravoimalla, lintuja ja muuta luontoa kunnioittaen. Oliivit kerätään säkkeihin tai metallisiin rasioihin, eikä niitä pinota päällekkäin. Puristus tapahtuu vuorokauden sisällä keräämisestä.

Kaikki Ruohonjuuressa myytävät oliiviöljyt ovat luomusertifioituja, eikä niiden viljelyssä siten käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Myös luomulaatuisuus on hyväksi sekä linnuille että muullekin luonnolle.