Hyödyt irti magnesiumista - Magnesiumin eri muodot ja niiden vaikutukset

Magnesium osallistuu kehossamme yli kolmeensataan rektioon. Ei olekaan ihme, että magnesium kasvattaa suosiotaan myös ravintolisänä. Jos magnesiumista tahtoo optimaaliset hyödyt terveytensä tueksi, kannattaa sen eri muotoihin perehtyä.
Magnesium osallistuu kehossamme yli kolmeensataan rektioon. Ei olekaan ihme, että magnesium kasvattaa suosiotaan myös ravintolisänä.

Magnesium on välttämätön kivennäisaine

Moni on huomannut magnesiumin mainiot vaikutukset erityisesti lihasjumeissa ja krampeissa. Magnesiumien muodoista sitraatti on perinteisesti ollut tunnetuin. Viime vuosina Ruohonjuuren hyllyille ilmestynyt muitakin magnesiumin muotoja, jotka nostaneet magnesiumtuotteiden käytön ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Magnesiumvalmisteet ovat aivan ehdottomasti Ruohonjuuren suosituimpien ravintolisien joukossa. Magnesium on välttämätön kivennäisaine koko keholle ja sen toiminnoille.

Magnesiumin terveyshyödyt:

  • säätää hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen aineenvaihduntaa
  • rauhoittaa hermoja ja ehkäisee stressiä
  • vähentää väsymystä ja uupumusta
  • edistää elektrolyyttitasapainoa sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • tukee lihasten toimintaa sekä psykologisia toimintoja
  • osallistuu solujen jakautumisprosessiin
  • on hyväksi luustollesi ja hampaillesi

Tässähän on toki syy poikineen suosia magnesiumia!

- Veikkaan, että magnesiumin suosio perustuu siihen, että lähestulkoon kaikki saavat siitä jopa välittömiä vaikutuksia. Melkein kaikilla ihmisillä on jonkinlainen magnesiuminpuutos, ellei sitten valmiiksi jo käytä jotain magnesiumlisää. Moni kokee magnesiumvalmisteiden käytöstä mielettömän autuaan olon, kun kropan magnesiumvarastot alkavat täyttyä. Magnesium tosiaan vaikuttaa todella moniin kehon reaktioihin sekä välittömästi että välillisesti, kertoo tuotekehityspäällikkö Magnus Lundström Puhdistamolta.

Ruoasta saattaa joskus olla vaikea saada riittävää määrää magnesiumia. Mistä ruoka-aineista sitä voi saada mahdollisimman paljon? 

- Kannattaa suosia lähiruokaa ja itse asiassa yksi parhaista kotimaisista magnesiuminlähteistä on hampunsiemen. Myös muissa siemenissä, kuten kurpitsansiemenessä on magnesiumia. Magnesiumpitoista on myös raakakaakao ja ylipäätään kaikki merilevät. Normaalista arkiruoasta on vaikeampi saada isoa määrää magnesiumia. Jos syö magnesium- ja kalsiumpitoista samaan aikaan, magnesium voi imeytyä huonommin, Lundström neuvoo.

Magnesiumin muodolla on väliä

Magnesiumia on monta muotoa ja kullakin on omat ominaisuutensa. Puhdistamon Tripla-magnesiumissa on kolmea magnesiumin muotoa: magnesiummalaattia, magnesiumglysinaattia, magnesiumtauraattia. Mitkä ovat kunkin magnesiumin muodon hyödyt ja erityisominaisuudet?

- Käytännössä kaikessa on samaa elementaalista magnesiumia mutta erona on kuljetinaine eli se, mihin magnesium on yhdistetty. Tripla magnesiumissa se on malaatti, tavallisemmin omenahappo (malaatti)  tai sitten aminohappo, kuten tauraatti, tauriini tai glysinaatti. Malaatti eli omenahappo osallistuu kehomme energia-aineenvaihduntaan. Moni saattaa kokea magnesiummalaatin piristävänä ja energisoivana. Malaatin avulla jaksaa painaa yhden pykälän lisää ja eron voi huomata esimerkiksi lenkkipolulla pinkoessaan. Malaattia on lisäksi käytetty funktionaalisessa lääketieteessä raskasmetallien eliminaatiossa.

- Magnesiumglysinaattia taas käytetään rauhoittamiseen, rentouttamiseen ja se soveltuu hyvin nukahtamisvaikeuksiin. Magnesiumglysinaattia kannattaa myös kokeilla PMS-vaivoihin. Glysinaatti on erityisen hyvä herkkävatsaisille

- Tauraatti on erityisen hyvä sydämelle ja verenkierrolle. Tripla Magnesiumin rakennusvaiheessa haluttiin tehdä tuote, joka vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti. Tauraatista on lisäksi saatu hyvää tutkimustulosta esim. korkeaan verenpaineeseen, Markus taustoittaa.

Paljonko magnesiumia kannattaa sitten nappailla päivässä? Nautittavan magnesiumin määrään vaikuttaa oleellisesti sen imeytyminen ja siinä taas magnesiumin muoto on ratkaisevassa asemassa. Pohditaanpa hetki myös magnesiumsitraatin hyötyjä. 

- Elementaalisesta magnesiumista (magnesiumoksidi) saadaan hyvin pieni määrä magnesiumia kehon käyttöön kun taas kelatoidussa magnesiumissa (kun yhdistetään magnesium johonkin happoon) sen imeytyminen on ihan eri luokkaa. Kelatoiduista muodoista magnesiumsitraatti on kaikista tutkituin. Kun taas alettiin rakentaa Puhdistamon Tripla magnesiumia päätettiin lopulta jättää sitraatti sen ulkopuolelle, koska kyseisen magnesiummuodon sitruunahappo saattaa vaikuttaa raudan imeytymiseen ruuasta.  Kaikilla tätä ongelmaa ei ilmene, mutta se on hyvä pitää mielessä mikäli kärsii matalista rauta-arvoista, muistuttaa Markus. 

- Sitraatti, kuten oksidi, eivät useimmiten sovellu hyvin herkkävatsaiselle. Sitraatti toki imeytyy erittäin hyvin. Jos rauta-asiat ovat kunnossa ja vatsakin kestää, niin voi hyvin nauttia myös magnesiumsitraattia, pohtii Markus.

Magnesium osallistuu kehossamme yli kolmeensataan rektioon. Ei olekaan ihme, että magnesium kasvattaa suosiotaan myös ravintolisänä.

Iltamagnesium rentouttaa ja tuudittaa yöunille

Puhdistamon Ilta Magnesium on tervetullut uutuus varsinkin niille, jotka haluavat panostaa yöuniin ja unenlaatuun. Moni sanoo nukkuvansa jopa kahdeksan tuntia yössä, ja ihmettelee miten silti aamulla väsyttää tai olo tuntuu tokkuraiselta pitkin päivää. Useimmiten emme muista öisiä heräilyjämme tai muita unenlaatuun vaikuttavia kukkumisiamme. 

- Halusimme tuoda unijuttuihin täsmätuotteen, joka vaikuttaa oloomme rentouttavasti ja rauhoittavasti nukahtamista ajatellen. Testasimme Ilta Magnesiumia porukalla Oura-sormuksen avulla ja toden totta se vaikutti sekä unenlaatuun että nukahtamiseen, hehkuttaa Markus.

Tripla Magnesiumista on tullut Puhdistamolle palautetta sen piristävyyden vuoksi. Myös siksi erillinen unituote oli paikallaan. Tripla Magnesiumin virkistäväksi koettu ominaisuus  johtuu luultavasti tuotteen sisältämästä malaatista. Höyhensaarimatkailun edistämiskeskuksenkin suosittelema Ilta-Magnesium sisältää magnesiumeista ainoastaan glysinaattia ja tämän lisäksi monivaiheisesti vaikuttavaa yrttikompleksia. 

Ilta Magnesiumin yrttikimarassa tehoaineena temmeltelee esimerkiksi kärsimyskukkauute, joka rauhoittavana ja rentouttavana helpottaa matkaa Höyhensaarille. L-teaniini on tullut suosituksi tyyneyttä ja mielenrauhaa etsivien keskuudessa - eikä syyttä!

- Kannattaa pitää huolta siitä, että välttää sinisen valon lähteitä 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Muutoin kehomme melatoniinintuotanto heikentyy merkittävästi ja tämä vaikuttaa epäilemättä unenlaatuun, täsmentää Markus.

- Kannattaa kokeilla Puhdistamon Ilta-Magnesiumia yhdellä tai kahdella kapselilla kerralla ja noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, vinkkaa Markus. Tuote sisältää 100 mg magnesiumglysinaattia per kapseli, joten annostelu on helppoa. 

Mitä aktiivisempi elämäntyyli - sitä suurempi magnesiumin tarve

Usein puhutaan siitä, että magnesium kannattaa ottaa illalla. Jos on elämäntyyli on hyvin aktiivinen, on magnesiumia hyvä nauttia ehdottomasti myös aamulla ja päivällä. Mitä enemmän elämässämme on stressiä, sitä enemmän me tarvitsemme magnesiumia - joko ruuasta tai lisäravinteena. 

- Mitä aktiivisempi elämäntyyli on, sitä suurempi on myös magnesiumin tarve. Tätä voidaan pitää nyrkkisääntönä, toteaa Markus Lundström. 

Magnesium osallistuu kehossamme yli kolmeensataan rektioon. Ei olekaan ihme, että magnesium kasvattaa suosiotaan myös ravintolisänä.

Mistä tunnistaa laadukkaan magnesiumvalmisteen?

- Lähtökohtaisesti se että tuote ei sisällä mitään lisäaineita tai turhia täyteaineita. Magnesiumia kannattaa ostaa magnesiumin takia, eikä muiden aineiden takia. Muodot kannattaa valita omien tarpeiden mukaan, kertoo Markus.

Markus suosittelee magnesiumtuotteita ihan kaikille. Moni on saattanut kokeilla marketin hyllyistä saatavia halpoja magnesiumtuotteita, jotka laittaneet vatsan sekaisin ilman luvattuja hyötyjä ja jättäneet magnesiumvalmisteiden käytön siihen. Kyse voi vaan olla väärän magnesiummuodon valinnasta tai sitten ei vaan ole kyseinen magnesiumvalmiste ollut kovin laadukas. Tämä on tietenkin erittäin valitettava asia, koska todella moni saattaa kärsiä magnesiumin puutoksesta. 

- Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan laadukasta magnesiumvalmistetta. Olemme saaneet useamman palautteen siitä, miten eron on voinut huomata jopa muutamassa tunnissa, hehkuttaa Markus innostuneesti.

Puhdistamon Tripla Magnesiumin ja Ilta Magnesium-tuotteet ostat näppärästi Ruohonjuuren myymälöistä ja verkkokaupasta.

Katso Ruohonjuuren ravintoterapeutin infopaketti magnesiumista: