Syötävä sheavoi mahdollistaa hyvän elämän

Tiesitkö, että peräti 90 % Afrikassa tuotetusta sheavoista päätyy elintarvikekäyttöön?
Syötävä sheavoi mahdollistaa hyvän elämän

Shea- eli karitevoin hyödyt ihonhoidossa tunnetaan jo laajalti. Mutta nyt Ruohonjuuren hyllyille on tullut elintarvikelaatuinen luomu-sheavoi, joka on nimenomaan tarkoitettu syötäväksi! Syötävä sheavoi tekee hyvää niin popsijalleen kuin isomminkin: reiluilla pelisäännöillä tuotettu karitevoi työllistää burkinafasolaisia naisia ja heidän osuuskuntiaan.

Syötävän karitevoin käyttö

Syötävää sheavoita käytetään ruoanlaittoon, leivontaan ja leivän päälle levitteeksi. Keittiöhommissa monikäyttöisyyttä lisää se, että sheavoi kestää hyvin kuumentamista ja sen savuamispiste on hulppeat 200 astetta. Miedon makuinen karitevoi sisältää kahmalokaupalla tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ylläpitävät veren normaalien kolesterolitasoja.

Karitevoita saadaan afrikkalaisen sheapuun pähkinästä. Sheapähkinöiden kerääminen on perinteisesti ollut naisten työtä, ja nykyäänkin karitevoin tuottaminen toimii tärkeänä elinkeinona paikallisille naisille. Sheapähkinöiden kerääminen on ekologisesti kestävä elinkeino, jossa puutkaan eivät vahingoitu.

Karitevoi on naisten kultaa

Burkina Fasossa pohjoisosiossa, savimökkien varjoissa, kuuluu iloinen naurunremakka. Keskellä huonetta tönöttää pikkuruinen pöytä, jonka päällä tietokone odottaa tilausten käsittelyä. Värikkäisiin asuihin pukeutuneet naiset ovat kokoontuneet keskustelemaan karitepuun hedelmien sadonkorjuuseen liittyvistä asioista. Sheavoin tuotantoketjussa on laajoja kokonaisuuksia, joita yhteisön naiset koordinoivat.

Sheavoin tuotantoketju on tärkeä työllistäjä arviolta yli 16 miljoonalle naiselle Afrikassa. Juuri naisten arvokkaan työpanoksen ansiosta sheavoi tunnetaan myös nimellä naisten kulta. Sheapuiden hedelmät kulkevat perinteisesti naisten käsien kautta ja muodostavat usein perustan koko perheen hyvinvoinnille. Myös Bio Planete -sarjan syötävää sheavoita tuottava Mariam Dao ja muut kyläyhteisönsä naiset käyttävät työssään perinteitä, jotka ovat oppineet jo lapsena äideiltään.

Naiset ovat perinteisesti keränneet hedelmät villeinä kasvavista puista, käyttäneet niitä kokkaamisessa, ihonhoidossa, polttoaineena ja tarjonneet niitä myyntiin. Tämä perinne jatkuu edelleen. Suurimmalle osalle naisista sheavoin tuotanto on ainut mahdollisuus osallistua perheen elättämiseen.

Mariam Dao on pienestä tytöstä asti opetellut kaiken sheavoin valmistuksesta äidiltään. Mariam oli jo 15-vuotiaana mukana auttamassa sadonkorjuussa ja nyt 33-vuotiaana hänen omat 15- ja 16-vuotiaat tyttärensä työskentelevät hänen kanssaan. Mariam ja hänen aviomiehensä ovat rakentaneet talonsa itse ja asuvat siinä yhdessä kahden tyttärensä, anoppiensa ja kolmen adoptiotyttären kanssa. Mariamin työssä käyminen on mahdollistanut myös sen, että nuoremmat lapset käyvät koulua. Koulunkäynti ei ole itsestäänselvyys, sillä Burkina Fasossa lukutaidottomien määrä on edelleen suuri. Useat ihmiset ansaitsevat ainoastaan alle 60 euroa kuukaudessa. Luomutuotetun sheavoin laajentunut kysyntä tarjoaa yhä useammalle naiselle mahdollisuuden tehdä elämästään paremman työn avulla.

Bio Planeten tuottaja- ja kauppakumppanit tarjoavat työntekijöille paitsi luotettavia jakelukanavia ja koulutusta, myös erittäin tärkeän pitkäaikaisen sopimuksen ja takuun turvatusta tulonlähteestä. Pitkäaikaiset investoinnit mahdollistavat investoimisen. Investointien ansiosta jotkin yhteisöt, kuten kuten Mariam Daon yhteisö, ovat onnistuneet hankkimaan oman tuotantolaitoksen pähkinöiden käsittelyä varten.

Pyhän puun hedelmistä saadaan ravinteikasta sheavoita

Erityisesti sadonkorjuun aikana kesä- ja elokuun välillä on paljon tehtävää. Myös Mariam Dao ja yhteisön naiset ovat keräämässä kirkkaita vihreitä karitepuun hedelmiä yhteisön mailla villinä kasvavista puista. Hedelmät tippuvat itsestään, jopa 25 metrin korkeuteen kasvavista karitepuista. Karitepuun hedelmien siemeniä, joista sheavoi valmistetaan, kutsutaan usein karitepähkinöiksi, vaikka ne eivät varsinaisia pähkinöitä olekaan.

Sheapuita pidetään Afrikassa pyhinä, eikä niitä saa kaataa tai vahingoittaa. Pyhällä puulla on monta nimeä karitepuu, voipuu ja sheapuu, latinaksiVitellaria paradoxa. Sheapuu voi elää yli 300-vuotiaaksi.

Elintarvikekäyttöön sopiva Bio Planeten luomusheavoi on helposti levittyvä ja pehmeä. Maultaan laadukas sheavoi on neutraalin makuinen ja sopii erittäin hyvin kuumennukseen. Perinteisesti myös paikalliset käyttävät sheavoita tavallisen voin sijaan paistamis- ja paistorasvana. Bio Planeten luomusheavoin erikoisuus on sen ominaisuus loihtia leivonnaisista ihanan rapeita. Sheavoi sopiikin täydellisesti vegaaniseen leivontaan.

Karitevoi ihonhoidossa

Shea- eli karitevoi on ihonhoidon monitaituri, joka samalla suojaa, kosteuttaa ja ravitsee ihoa. Hellävarainen karitevoi myös uudistaa ihosoluja ja korjaa ihon pieniä vaurioita. Karitevoi sopii ihan koko perheelle, vauvasta vaariin.

Burkina Fasossa Mariam Dao kerää villien karitepuiden hedelmiä. Kerätyistä hedelmistä syntyy myöhemmin perinteitä kunnioittaen valmistettu Bio Planeten sheavoi. Valmistuksen alussa siemenet erotetaan hedelmälihasta ja kuivataan auringon paahteessa. Seuraavassa vaiheessa kuivatut siemenet murskataan käsin ja keitetään useita kertoja, jotta öljy irtoaa siemenistä. Jäähtyessään öljy jähmettyy ja saa kauniin norsuluun valkoiseen värin ja pähkinäisen tuoksun. Lopputuloksena on arvokas ja laadukas Bio Planeten luomusheavoi.