Suolisto ja hyvinvointi - miten ja miksi vaalia suoliston terveyttä?

Suolisto on hyvinvointimme peruskallio. Kun suolisto voi huonosti, sen tuntee niin kehossa, kuin mielessäkin ja päinvastoin. Ruohonjuuressa olemme jo vuosikausia tarjonneet niin asiantuntemustamme, kuin tuotteitakin liittyen suoliston ja ihon mikrobiomin hyvinvointiin. Olemme nyt iloksemme panneet merkille, että tämä tuikitärkeä asia saa vihdoin ansaitsemaansa palstatilaa valtamediossakin! Lue blogistamme mitä suoliston hyvinvointi merkitsee ja mitä voit tehdä suolistosi hyväksi.

Suolisto ja hyvinvointi - miten ja miksi vaalia suoliston terveyttä?

Ilouutisena kerrottakoon, että suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa merkittävästi omilla elintavoillaan. Joskus kuulee sanottavan, että “suolisto on ihmisen toiset aivot”, mutta mitä se oikeastaan merkitsee?

Suolisto ja aivot kommunikoivat mm. hermoston kautta ja sillä tavoin suoliston mikrobit vaikuttavat myös aivotoimintaan. Bakteerikannaltaan tasapainossa olevan suoliston  vaikutus aivotoimintaan on positiivinen esimerkiksi mielialan ja keskittymiskyvyn myötä. Tänä päivänä löytyy jo runsaasti tutkimuksia esimerkiksi masennuksen ja suolistobakteerien yhteydestä toisiinsa.

Haastattelimme Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivua suolistoasioihin liittyen ja hän pilkkoi meille monimutkaisen suoliston saloja yksinkertaiseen, helposti pureksittavaan muotoon. Muistathan, että ravintoterapeutin chat-palvelu palvelee tiistaisin klo 9-11 Ruohonjuuren verkossa, joten sieltäkin voi kysellä vinkkejä vaikkapa suolistoystävällisistä ravintolisistä.

Lue myös  “Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat ravintolisät” blogimme, jossa esittelemme kimaran laadukkaita ravintolisiä avuksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Miksi suoliston hyvinvointi on niin tärkeää?

“Hyvinvointi on koko kehon kokonaisvaltainen juttu. Suolistossa on tuhansia bakteerilajeja ja niiden muodostamalla mikrobistolla on merkittävä rooli terveydellemme. Muutokset bakteereissa vaikuttavat moniin sairauksiin sekä masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Terve suolisto mahdollistaa ravintoaineiden imeytymisen ja sitä kautta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Monissa vaivoissa katseen voikin kääntää suolistoon. Se on perusasia, jonka tulee olla kunnossa”, ravintoterapeutti Eijaliisa kertoo.

Nainen hymyilee vesimeloni siivu kasvojen edessä "suupielet ylöspäin".

Mikä yhteys suolistolla on aivotoimintaan ja/tai mielialaan?

“Suolistossa on paljon hermosoluja sekä välittäjäaineita, jotka toimivat vähän samaan tapaan kuin aivot. Informaatio kulkee molempiin suuntiin suoliston ja aivojen välillä. Ihmisen pisin hermo, parasympaattinen kiertäjähermo eli vagushermo kuljettaa informaatiota suolesta aivoihin. Suolistossa mikrobisto osallistuu muun muassa mielialoihimme vaikuttavien välittäjäaineiden valmistamiseen. Suolistoa hoitamalla tulee siis hoitaneeksi samalla stressitasojaan, aivojaan ja mielentilaansa,” ravintoterapeuttimme Eijaliisa avaa suoliston ja mielenterveyden yhteyttä toisiinsa.

Miten suolistosta pidetään hyvää huolta? 

“Hyvä ateriarytmi ja stressitön elämä ovat perusasioita suoliston hyvinvoinnille. Ruoansulatuskanava tarvitsee työrauhan. Ruokailuhetki on siis hyvä rauhoittaa ja pureskella huolella, sillä ensimmäiset entsyymit tulevat mukaan pilkkomishommiin jo suussa eli syljestä.  Suolistolle hyvää ravintoa on kuitupitoiset kasvikset, kuten kaalit ja pinaatti. Hyväksi ovat myös hedelmät ja kasvikset kuten tomaatti, paprika ja sitruuna. Suoliston bakteeristo tykkää hapanmaitotuotteista, kuten esimerkiksi  jogurtista ja piimästä. Myös fermentoidut kasvikset kuten hapankaali, kimchi ja kombutsa ovat hyväksi suolistolle. Suolisto, kuten koko elimistö kaipaa hyviä rasvoja, joita saa mm. kalasta, pähkinöistä ja avokadosta. Bakteerien herkkua ovat myös parsa, purjo, sipuli ja valkosipuli, sekä mustajuuri, salaattisikuri ja maa- ja latva-artisokka. Kuituja suolisto arvostaa,” ravintoterapeutti neuvoo.

Asetelma kasviksia

Miksi suoliston hyvinvoinnista puhutaan niin paljon tänä päivänä?

“Suoliston merkitys hyvinvoinnille on oivallettu. On myös ryhdytty kiinnittämään huomiota millainen ravinto olisi eduksi suolistolle. Tällä hetkellä tiedetään, että fermentoidut ruoat ovat hyödyllisiä. Bakteereiden merkityksestä ollaan opittu paljon sekä osataan yhdistää erilaisia ruokavaliota sairauksiin.

Lähes vaivassa kuin vaivassa kannattaa miettiä missä kunnossa suolisto ja maksa ovat. Niillä on tärkeä rooli ihan yksittäisissä vaivoissa kuin kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa”, ravintoterapeuttimme Eijaliisa iloitsee suoliston saamasta huomiosta.

Asiakaspalvelumme auttaa myymälöissä ja verkossa
Jos et ehdi kysymyksinesi ravintoterapeuttimme chat-palveluun (tiistaisin klo 9-11), ei mitään hätää, sillä ammattitaitoiset ravintoterapeutin kouluttamat asiakaspalvelijamme auttavat niin myymälöissä, kuin verkossakin. Lämpimästi tervetuloa!