Miksi ottaa D-vitamiinia ja missä muodossa?

Pohjoisen kansana me tarvitsemme D-vitamiinia ympäri vuoden, mutta miksi? Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu avaa D-vitamiinin saloja ja kertoo omat suosikkinsa markkinoiden varsin runsaasta D-vitamiinivalikoimasta.
Miksi ottaa D-vitamiinia ja missä muodossa?

MONI kuvittelee että aurinkoinen kesä takaa loputtomat D-vitamiinivarastot. Näin ei kuitenkaan ole, vaan varastot hiipuvat pikku hiljaa. D-vitamiinin varastoituminen on yksilöllistä: ylipainoiset, ikäihmiset, raskaana olevat, imettävät ja tummaihoiset tarvitsevat enemmän vitamiinia. Hyvä on myös muistaa että aurinkovoide estää D-vitamiinin imeytymisen.

Viimeistään syyskuussa on hyvä aika aloittaa taas D-vitamiinilisän ottaminen, jos sitä ei tullut kesällä syötyä. Rasvaliukoinen D-vitamiini on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä. 

Terveysvaikutuksiltaan D-vitamiini on merkittävä ja tarvitsemme sitä mm. 

  • fosforin ja kalsiumin imeytymiseen luustoon, ja hampaiden hyvinvointiin
  • immuunipuolustuksen ylläpitoon
  • hermoston toimintaan
  • normaalin lihastoiminnan ylläpitämiseen

Ravinnosta D-vitamiinia saa rasvaisista kaloista, kananmunasta, voista, maksasta ja juustosta. Pimeässä Suomessa harva saa pelkästä ravinnosta tarvittavan määrän D-vitamiinia ilman ravintolisää. D-vitamiiniarvo on hyvä mittauttaa toisinaan saadaksesi selville oman sopivan annostuksen ja oman suosikkivalmisteen imeytymisen.

Paras D-vitamiinivalmiste

D-vitamiinivalmisteita löytyy markkinoilta runsaasti, sillä sen tarve on hyvin tiedostettu. Ruohonjuuren valmiiksi kuratoidusta valikoimasta löytyy laadukkaita ja hyvin imeytyviä D-vitamiinivalmisteita, nautit sitten vitamiinisi mieluiten pillerinä tai suihkeena. Suihke tai tipat ovat erinomainen vaihtoehto erityisesti silloin, jos suolisto on huonossa kunnossa ja imeytyvyys sen vuoksi heikompaa - suihkeet imeytyvät heti poskien limakalvoilta hyötykäyttöön. Moni kokee myös suihkeet ja tipat pillereitä miellyttävämmäksi tavaksi nauttia vitamiinit. 

Nordic Health D-vitamiinisuihke Bioteekki Super D-vitamiini Vegan D3-vitamiini Biomed D-vitamiinitipat
Nordic Health
Vahva D-vitamiinisuihke
Bioteekin
Super D-vitamiini
Puhdas+
Vegaaninen D3-vitamiini
Biomed
D-tipat 

 

Ravintoterapeutin kouluttamat asiakaspalvelijamme auttavat niin Ruohonjuuren verkkokaupassa, kuin myymälöissäkin visaisissa vitamiinikysymyksissä ja ravintoterapeutin chat-palvelee tiistaisin verkossa. 

Katso Ruohonjuuren kaikki D-vitamiinit >

Kurkkaa myös kuukauden tarjoukset >

Asiantuntija: ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu
Kuvitus: graafikko Sofia Maulammi