Selätä väsymys - nauti vihreitä!

Välillä olo saattaa olla kuin olmilla ja voimat vähissä. Pitkä, pimeäkin talvi tuntuu joskus vaatineen veronsa ja elinvoimaa pitäisi saada ropautettua kroppaan. Itselle mieleinen liikunta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja ajan viettäminen ystävien ja perheen kanssa auttavat varmasti asiaa... Mutta onko olemassa pikavinkkejä väsymyksen karkottamiseen?
Selätä väsymys - nauti vihreitä!

Usein väsymys tahtoo iskeä juuri keväisin, kun pitkä pimeä talvi on kuluttanut vitamiinivarastomme lähes tyhjiin, mutta väsymys voi toki vaania nurkan takana ihan vuodenajasta riippumatta. Onneksi keväällä kerätyt supervihreät löytyvät näppärästi erilaisina valmisteina, niin saamme nauttia näitä elintärkeitä ravinteita talven pimeydessäkin.

Pyysimme ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojaa kertomaan vinkkinsä väsymyksen karkotukseen.

  • Nesteisiin kannattaa fokusoida huomattavan paljon. Itse alan aina esimerkiksi keväisin mehustamaan ihan huolella ja nauttimaan kaikenlaisia kaakaojuomia. Toinen asia, mihin ravinnossa kannattaa kiinnittää huomiota, on vihreät. Keväällä villivihannekset alkavat puskea silmua, ja kevät onkin kehityshistoriassamme ollut se aika jolloin tankataan paljon vihreitä vihanneksia.

Halmetoja nostaa esille nokkosen, jolla on elinvoimaa lisääviä ja immuunipuolustusta vahvistavia vaikutuksia. Se tukee myös hengitysteiden toimintaa, joka on esim. siitepölykaudella varsin mainio juttu. Nokkosta voi nauttia monella tapaa, esimerkiksi smoothien joukossa tai teeksi haudutettuna.

Toinen mitä Halmetoja itse keväisin tankkaa ahkerasti, on chlorella. Chlorella voi olla jauhemaisessa muodossa haastava nautittava, mutta pikkupillereiksi käsitellyt Foodin-sarjan chlorella-puristetabletit ratkaisevat tämän haasteen näppärästi. Väsymys saa kyytiä lehtivihreää nauttimalla.

  • Chlorella on heittämällä parhaimpia juttuja veren rakentumisen kannalta, sillä siinä on valtavia määriä klorofylliä eli lehtivihreää. Juuri lehtivihreä on tärkeä rakennuspalanen verelle. Lisäksi chlorella tukee vastustuskykyä ja sillä on antioksidanttinen vaikutus, Halmetoja muistuttaa.

Lehtivihreää voi nauttia kätevästi myös mehujauheiden muodossa. Hyvänä vaihtoehtona Jaakko Halmetoja mainitsee Foodinin nesteeseen näppärästi sekoittuvan vehnänorasmehujauheen. Vihermehujen kanssa Halmetoja suosittelee suosimaan sitrushedelmiä, jotka tasapainottavat viherjauheiden mietoa kitkeryyttä.

Väsymys vs. viherjauhe - vaivaton tapa tankata vihreitä

Foodin-sarjan Viherjauhe on noussut Ruohonjuuren asiakkaiden suosikiksi monipuolisen koostumuksensa vuoksi. Mikä tekee viherjauheesta niin mainion tuotteen?

  • Foodinin viherjauhe on ravinnetiheä, klassinen viherjauhe. Monipuolinen ja tasapainoinen koostumus takaa sen, ettei siellä ole mitään yksittäistä komponenttia liikaa, ja toisaalta tuo myös makuun tasapainoa, Halmetoja kehuu.

Purnukallinen viherjauhesekoitusta siis sisältää varsin kattavan määrän hyviä ravinteita. Halmetoja suosittelee erityisesti nakkaamaan viherjauhetta smoothien sekaan.

  • Viherjauhesekoitus sopii erityisesti heille, jotka haluavat lisää energisyyttä, tukea aineenvaihduntaa ja saada laajan skaalan ravinteita, kuin myös painonhallinnasta kiinnostuneille, Halmetoja summaa.

Viher- ja mehujauheiden lisäksi keväällä kannattaa nauttia maustekasveja, joilla ravintoon saa “tulielementtiä” - inkivääri, kurkuma, kardemumma. Inkivääri tunnetaankin hyvin ruoansulatusta edistävästä vaikutuksestaan.

  • Itse laitan näitä hyvin paljon raakakaakaojuomien sekaan. Kaakaojuomaan voi muuten hyvin laittaa jauheen sijasta kaakaomassaa, Halmetoja vinkkaa.

Pisteenä iin päälle hän suosittelee vielä pakuria ja cordycepsia eli kiinanloisikkaa, joka toimii eräänlaisena puskurina stressiä vastaan tuodessaan tarmoa ja elinvoimaa sekä tukiessaan sekin immuunipuolustustamme.

Erinomaiseksi vaihtoehdoksi kaakaolle Halmetoja nimeää Foodinin uutuustuotteen Flow-kahvin, jonka perustana komeilee perulainen Reilun kaupan Arabica luomukahvi, sen joukkoon lisätty vahva siiliorakasuute (Lion's mane), kaakaosta valmistettu Chocamine-uute (teobromiini) sekä L-teaniini

Kannattaa rohkeasti maistella ja kokeilla mikä on juuri se itselle sopiva juttu, ei kannata antaa väsymyksen määräillä!

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:

M-2008-1061 2172 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Digestive health

M-2008-1061 2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 2152 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body

M-2008-1061 1500 - Chlorella - Immune health
M-2008-1061 1797 - Chlorella algae (Chorella pyrenoidosa) - Antioxidativity
M-2008-1061 3146 - Chlorella kessleri, disintegrated alga - It nourishes the organism and has a beneficial effect on the production of blood cells.

M-2008-1061 3127 - Cordyceps sinensis - Adaptogen, supports energy level, Invigoration of the body, supports immunesystem
M-2008-1061 4390 - Cordyceps sinensis-fungus larvae-mycelium - Antioxidant due to polysaccharides content