Ruohonjuuri ja Suunnittelutoimisto Amerikka - yhdessä pioneereja vastuullisessa korjausrakentamisessa

Kun Mannerheimintien uutta myymälää lähdettiin suunnittelemaan, oli alusta asti selvää, että tämäkin projekti toteutettaisiin Ruohonjuuren arvojen mukaisesti mahdollisimman vastuullisella tavalla. Kaikki valinnat rakenteista pintamateriaaleihin tehtäisiin kestävän korjausrakentamisen periaatteella.
Ruohonjuuri ja Suunnittelutoimisto Amerikka - yhdessä pioneereja vastuullisessa korjausrakentamisessa

Ruohonjuuren pitkäaikainen kumppani Suunnittelutoimisto Amerikka mukaan pilottiin

Manskun myymälän suunnittelusta vastaa Ruohonjuuren pitkäaikainen kumppani, Suunnittelutoimisto Amerikka, jonka kanssa yhteistyötä on tehty useiden vuosien ajan. Tilasuunnittelu kilpailutettiin ja Amerikka tarjosi konkreettisen suunnitelman lippulaivan vastuullisuuden toteutumisesta, mikä ratkaisi kilvan.

Koska tilasuunnittelussa ei ole julkisesti aiemmin tehty vastaavaa projektia, ei vertailuarvoja tai toimintamalleja ollut valmiina juuri tähän tarpeeseen. Yhdessä Ruohonjuuren kanssa Amerikka pystyi pilotoimaan liiketilan kestävyyttä Business Finlandin rahoituksella. Kiinteistönomistaja YLVAn kanssa linjassa olevat arvot ja tavoitteet helpottivat kolmikantayhteistyötä. Pilotin avulla Amerikka pyrkii määrittelemään tärkeimmät mitattavat kestävän kehityksen vaikutusmahdollisuudet korjausrakentamisen hankkeissa.

Vastuullisuus- ja hiilijalanjälkilaskelmissa päätettiin soveltaa uudisrakentamiseen käytettyä vastaavaa toimintamallia. Vertailukohteeksi otettiin korjausrakentamisen “perustilanne”, jota vasten peilatessa Manskun liiketilan elinkaaren hiilijalanjälkeä saatiin pienennettyä viisailla ratkaisuilla jopa 15 %.

Projektin kärkinä oli myymälän uusimissyklin pidentäminen strategisella suunnittelulla sekä tilojen muuntojoustavuus ja elinkaariajattelu. Perinteiseen retail-ajattelun sijaan myymälän suunnittelussa pyrittiin moduuliajatteluun, jotta myymälää voisi päivittää pala kerrallaan ajan kuluessa.

Lippulaivan ekologiset, vähähiiliset ja käyttöönsä sopivat materiaalivalinnat täyttävät Green Building Councilin LEED-sertifikaatin vaatimukset. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) -luokitus on globaali rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä, jonka vahvuutena on yhtenäinen kriteeristö ja vertailtavuus maailmanlaajuisesti.

Materiaalit eivät tosin yksin hiilijalanjälkeä laske, vaan valintoihin vaikuttaa esimerkiksi materiaalin suhde myymälän elinkaareen. Vähähiilisesti hankittu materiaali, joka rikkoutuu ja täytyy vaihtaa vuoden välein uuteen on huonompi ratkaisu kuin materiaali, jonka hiilijalanjälki on korkeampi, mutta jota ei tarvitse uusia esimerkiksi viiteen vuoteen. Lue lisää materiaaleista tästä blogista!

Kestäviä ratkaisuja ja vastuullista korjausrakentamista ei kuitenkaan tarvitse toteuttaa myymälän viihtyisyyden kustannuksella. Estetiikan ja visuaalisuuden vaaliminen on myös vastuullista, sillä viihtyisä tila pidentää osaltaan myymälän uusimissykliä tarjoamalla pidempään mielekkään ympäristön liiketoiminnalle. Viihtyisyydestä ei tässä projektissa ollakaan pihistelty. Ruohonjuuren uusi Manskun myymälä tulee olemaan upein, uljain ja vastuullisin liiketila, jota Suomessa on nähty!

 

 

Uusi lippulaivamyymälä avautuu 24.3. klo 12.00 osoitteessa Mannerheimintie 7.