Puhdistamon kombuchat ovat Suomen paras superruoka – helpoin tapa syödä superfoodeja on siis juoda niitä!

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi Puhdistamon kombuchat vuoden 2019 superruuiksi. Valintakriteereiksi oli valjastettu tuotteen takana oleva, runsas ja vakuuttava tutkimustieto, onnistunut tuotekehitys, laaja ja positiivinen kuluttajapalaute ja se että tuote on laadukas, luotettava ja terveellinen valinta.
Puhdistamo kombuchat Suomen paras superruoka
 
Puhdistamon toimitusjohtaja Henri Valonen ja myynti- ja markkinointijohtaja Joni Inkinen ovat tohkeissaan kombuchoidensa menestyksestä. Kombuchan suosiosta iloitsevat myös Frantsilan yrttitilan Virpi Raipala-Cormier ja Suomen terveystuotekauppaiden liiton Mika Rönkkö (kuvassa vasemmalla).

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton muut valinnat vuoden parhaiksi tuotteiksi olivat kokonaisuudessaan:

 

Puhdistamon kombuchat valmistetaan pitkät perinteet omaavassa kombucha”tehtaassa” Portugalissa. Maitohappobakteereita sisältävät mahtijuomat ovat tulosta neljä viikkoa kestävästä fermentoinnista. Puhdistamon kombuchat ovat siis eläviä superjuomia, jotka säilyvät huoneenlämmössä kombuchanvalmistajan patentoidun valmistusmenetelmän ansiosta. Kombuchoja ei siis ole pastöroitu tai muutenkaan vahingoitettu - vaan kaikki juoman terveyttä edistävät ainekset ovat jokaisessa pullossa visusti tallessa.

- Unelmamme on avata kombuchatehdas Lempäälään. Pelkästään valmistiloihin tulisi kuitenkin investoida kymmenisen miljoonaa euroa ja sen lisäksi tahtoisimme palkata maailman parhaimmat kombuchantekijät meille töihin. Koska tämä ei vielä ole mahdollista, tuomme toistaiseksi kombuchamme ulkomailta, Puhdistamon toimitusjohtaja Henri Valonen kertoo.

Mistä tietää, että Puhdistamon kombuchat sisältävät kahmalokaupalla maitohappobakteereita ja hyviä entsyymeitä - noita suoliston tuikitärkeitä pikkuapulaisia? Puhdistamo tutkituttaa ulkopuolisella laboratoriolla maitohappobakteereiden määrät jokaisesta juomaerästä - tämä siksi, että ensiluokkaisesta laadusta voitaisiin aina olla varmoja.

Laatutietoisimpia asiakkaitamme on toisinaan lämpimässä säilymiskyvyn lisäksi vieroksuttanut se, että Puhdistamon kombuchat on pakattu muovipulloihin.

- Tämä on meille turvallisuusvalinta; emme tahdo ottaa riskejä sen suhteen, että lasipulloihin pakattuna kombuchamme poksahtelisivat ihmisten silmille. Seuraamme kuitenkin pakkausmateriaalien kehitystä herkeämättä, koska tavoitteena on tulevaisuudessa löytää pätevä pakkausmateriaali muovin tilalle, Valonen kertoo. Valonen korostaa sitä, että Puhdistamon kombuchoissa käytettävät muovipullot ovat markkinoiden laadukkaimpia ja teettämiensä tukimusten mukaan pullojen muovista ei irtoa mitään juomaan.

- Kombuchapullomme ovat pantillisia, joka takaa sen, että maksimaalinen osa puteleista päätyy kierrätykseen Suomessa mallikelpoisesti pelittävän pullonpalaustusjärjestelmän kautta, Valonen lisää.

Puhdistamon kombuchoiden taianomainen alku

Puhdistamon kombuchojen syntyhetkeen liittyy hippuneen magiaa - tai ainakin isosti intuitiivista taikaa. Kolmisen vuotta sitten, eräänä tuhkanharmaana ja ankeana päivänä,  Puhdistamon myynti- ja markkinointijohtaja Joni Inkinen oli nuupahtanut. Tarmonsa menettäneenä, vatsakin vääntelehtien hän raahautui asiakaskäynniltä autolleen. Sieltä hän löysi pullollisen aiemmin ostamaansa kombuchaa, jonka päätti kietaista kitaansa enempiä ajattelematta.

Jo pulloon tartuttuaan Joni tunsi jotain aivan erityistä: hän koki vahvasti, että kombuchat ovat tuotteita, joita Puhdistamon on välttämätöntä alkaa valmistaa. Joni nautti pullollisen ylimaallisen innostuksen vallassa ja huomasi, kun möyrintä rauhoittui, olo koheni ja fiilis muuttui “jäätävän hyväksi”. Niin alkoi kombuchan tuotekehitys ja yhteistyökumppanin etsintä - joka suinkaan ei ollut helppoa yrityksen kunnianhimoisten laatuvaatimusten ja korkealentoisten menekkitavoitteiden vuoksi. Matkan aikana toimisto täyttyi monenlaisia kombuchavarianteista, jotka välillä käytyään possahtelivat pitkin seiniä. Mutta viimein oltiin perillä: osaava ja pystyvä yhteistyökumppani oli löytynyt ja sopivat mautkin kehitetty. Maailma oli avoin Puhdistamon kombuchojen valloitettavaksi.

Kombuchasta kolan korvaaja?

Ruohonjuuren terveys- ja trenditietoisten asiakkaiden keskuudessa kombucha on vanha tuttu, jota moni on kulautellut jo vuosien ajan. Saattaa muuten hyvinkin olla, että juuri Ruohonjuuressa myytiin kymmenisen vuotta sitten Suomen ensimmäinen kombucha - melko etikkaisen makuinen ja haastava versio, tosin.

Saattaa olla yllättää kuulla, että Puhdistamon teettämän tutkimuksen mukaan vain yksi kymmenestä suomalaisesta tietää, mitä kombucha on. Otollista maaperää kuitenkin on viljalti: kombuchan laajamittaisten maistatustestausten mukaan suurin osa ihmisistä piti Puhdistamon kombuchojen mausta niitä testattuaan. Etenkin sitruunan-inkiväärin makuinen kombucha hellitteli simasieppojen makunystyröitä siinä missä vadelmalta maistuva variantti upposi muumilimpparia suosivien suihin.

Panimoliiton tilastojen mukaan jokainen suomalainen lipitteli virvoitusjuomia eli erilaisia limonadeja peräti 53 litraa vuodessa, kivennäisvesiä 20 litraa, olutta 75 litraa, siideriä kuutisen litraa ja lonkeroitakin kietaistiin kitusiin yli seitsemän litran vuosivauhtia.  Koska kombucha sopii mitä mainioimmin korvaamaan melkeinpä nuo kaikki edellämainitut kulauteltavat, menestymisen mahdollisuuksia on kosolti! Jokainen limpparin tai siiderin asemasta siemailtu kombucha on pieni askel parempaan päin. Ruohonjuuri toivottaakin kolmuchalle onnea ja menestystä matkalleen marginaalista mainstreamiin!

Puhdistamo-merkki on takuu tinkimättömästä laadusta

Ruohonjuurenkin asiakkaille varmasti varsin tutuksi tullut Puhdistamo perustettiin vuonna 2009 - ja oli tiettävästi maamme ensimmäisen superfoodmerkki. Puhdistamolle tunnusomaista on yrityksen periksiantamaton laatufilosofia, jonka mukaan Puhdistamo-brändin alle kelpaavat vain tutkitusti parhaimmat tuotteet. Meininkinä on siis intohimoinen pyrkimys on siis kohti ensiluokkaisia raaka-aineita, jotka Puhdistamo tahtoo mieluiten hankkia niiden kulttuurisilta alkulähteiltään.

- Koemme vahvasti, että firmanne on niin hyvä kuin sen heikoin lenkki, Inkinen kuvaa yrityksen tinkimätöntä asennetta, jonka yhtenä tunnusmerkkinä komeilee julkinen laatutakuu-järjestelmä.

Puhdistamon jokaisesta tuote-erästä on kenen tahansa saatavilla mikrobiologiset tutkimustulokset, joiden avulla puhtaudesta ja ensiluokkaisuudesta voi vakuuttua.

- Luomu ei ole meille tarpeeksi tiukka standardi vaan olemme asettaneet rimamme luomun kriteereitä korkeammalle, Inkinen täräyttää viitaten muun muassa jokaisesta Puhdistamon tuote-erästä otettaviin, ulkopuolisen tahon tekemiin, mikrobiologisiin mittauksiin.

Vaikka Puhdistamo tunnetusti liputtaa suuresti tuotteiden korkeaa laatua ja puhtautta, myös eettiset toimintatavat ovat yritykselle tärkeitä.

- Maksamme muihin verrattuna tuplahintaa ecuadorilaisille tuottajillemme kaakaosta. Tämän lisähinnan ansiosta viljelijäyhteisön 15 000 asukasta voi paremmin ja 1000 lasta pääsee kouluun. Vaikka voisimme varmasti saada neuvoteltua itsellemme kaakaosta halvemman hinnan, emme tahdo tehdä sitä, koska meille kumppaniemme hyvinvointi ja menestys ovat tärkeitä arvoja, Puhdistamon Henri Valonen linjaa.

Marginaalimeininki ei ole Puhdistamon meininki vaan pyrkimyksenään on päästä osaksi tavallisen ihmisen elämää.

- Esimerkiksi kombuchamme voivat hyvinkin olla ihmisen ensimmäinen terveysteko - ja alkuaskel parempiin valintoihin, Inkinen haaveilee.

Ja siinä yritys onkin eittämättä onnistunut: superfood-maakareiden kertoman mukaan kombuchansa ovat nousseet useissa marketeissakin myydyimpien juomien  joukkoon - joskus jopa ykkössijalle.

- Eräs kauppias hetki sitten valitteli, ettei tällä viikolla Puhdistamon kombuchat päässeetkään ykkösiksi. Syynä oli se, että Karhun 6-pack oli tarjouksessa, puhdistamolaisen naureskelevat.

Tinkimättömänä tavoitteenaan on haastaa kansainväliset virvoitusjuomajätit ja saada etenkin nuorten juomamieltymystä veivatuksi kokiksesta kombuchaan. Sillä tiellä vuoden superfoodiksi valinta on oikein oivallinen askel!

Ruohonjuuri onnittelee Puhdistamoa kombuchojensa menestyksestä - myös meillä kombuchaan uskotaan vankasti! Ei ole ollenkaan sattumaa, että viime vuoden lokakuussa juurikin Puhdistamon kombuchat valittiin Ruohonjuuren parhaiksi juomiksi. Me Ruohonjuuressa uskomme Puhdistamon tapaan, että kombuchan taival on vasta alussa - ja mahdollisuudet miltei rajattomat!

 

Osta Puhdistamo kombuchat Ruohonjuuren verkkokaupasta >>