Frantsilan yrttitilan eteeriset öljyt ovat Suomen paras hoitotuote!

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi Frantsilan yrttitilan eteeriset öljyt vuoden 2019 hoitotuotteiksi. Valintakriteereiksi oli valjastettu tuotteen takana oleva, runsas ja vakuuttava tutkimustieto, onnistunut tuotekehitys, laaja ja positiivinen kuluttajapalaute ja se että tuote on laadukas, luotettava ja terveellinen valinta.
Frantsilan yrttitilan eteeriset öljyt ovat Suomen paras hoitotuote!
Frantsilan yrttitilan Virpi Raipala-Cormier tutustuttaa lapsosta luonnon ihmeisiin ja kukkasten maailmaan.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton muut valinnat vuoden parhaiksi tuotteiksi olivat kokonaisuudessaan:

Frantsilan yrttitila on kasvilääkinnän ja yrttien hyödyntämisen uranuurtaja, joka jo 38:n vuoden ajan on laadukkailla tuotteillaan edistänyt ihmisten terveyttä, hyvinvointia ja kauneutta. Frantsilan yrttitila on pioneeri myös eteeristen öljyjen saralla: he alkoivat ensimmäisen tuoda näitä hyvinvointia edistäviä öljyjä maahan.

- Meillä Frantsilassa on myös oma pieni, pontikkapannulta näyttävä tislaamo, jossa tislaamme itsekin öljyjä lähinnä opiskelijoiden koulutustarkoituksessa, Frantsilan yrttitilan Virpi Raipala-Cormier kertoo.

Myyntiin päätyvät eteeriset öljyt Frantsila hankkii eri puolilta maailmaa, suoraan niiden valmistajalta, ilman välikäsiä. Ammattilaisiksi kehittyneet eteeristen öljyjen ostajat tutkivat laadun tarkkaan ja hyväksyvät Frantsilaan pullotettaviksi vain ensiluokkaisia aineksia. Frantsilalle korkea laatu on kunnia-asia ja tärkeää on, että Frantsilan öljyt kelpaavat myös ammattilaisten eli aromaterapeuttien (joita Frantsilassakin koulutetaan) käyttöön.

Eteeristen öljyjen käytöllä terveyden tukena on pitkät perinteet, jotka juontavat juurensa muinaisaikojen Egyptiin, aina vuoteen 4500 eaa saakka. Euroopassa eteeristen öljyjen suunnannäyttäjänä on pitkään patsastellut Ranska, jossa monenlainen “tuoksuteollisuus” on muutenkin varsin merkittävässä roolissa.

Frantsilalla on valikoimissaan tällä hetkellä 34 erilaista eteeristä öljyä, joilla jokaisella on omat, tutkitut vaikutuksesta. Monin eri tavoin ja hyvinkin yksilöllisesti ihmisiin vaikuttavat eteeriset öljyt eivät ole mitään huuhaa-hommaa vaan niiden tehosta on kosolti tieteellistäkin näyttöä.

- Eräässä tutkimuksessa tutkittiin eteeristen appelsiini- ja laventeliöljyjen yhdistelmää Alzheimer-potilailla. Kokeen tuloksena huomattiin noiden öljyjen yhdistelmän auttaneen potilaista rauhoittumaan, nukkumaan paremmin ja olemaan ystävällisempi, Frantsilan Virpi kertoo.

- Piparminttuöljyn käyttöä kipupotilailla on myös tutkittu. Tutkimuksessa tuoksutettiin vahvoja kipulääkkeitä käyttävillä potilailla eteeristä piparminttuöljyä. Vähitellen kipulääkkeiden annostusta pienennettiin ja tuoksuttelua jatkettiin. Huomattiin, että piparmintun tuoksu jätti kipupotilaisiin muistijäljen, jonka ansiosta pienempi määrä kipulääkettä toimi yhtä hyvin kuin aiemmat, huomattavasti suuremmat lääkeannokset.

- Eteeriset öljyt vaikuttavat hyvinvointiimme hajureseptoreiden kautta - niiden vaikutukset tuntuvat “liskoaivoissamme”, Raipala-Cormier lisää.

Eteeristen öljyjen käyttö hierontaöljyissä, jalkakylvyissä ja pyykkietikankin ryydittäjänä

Eteeristen öljyjen hyötyjä voi napata myös ihon kautta - esimerkiksi hierontaöljyihin sekoitettuna ne imeytyvät verenkiertoon. Eteerisiä öljyjä iholle käytettäessä on tärkeää muistaa se, ettei niitä tule laittaa iholle laimentamattomana. Eteeriset öljyt sekoitetaan aina perusöljyyn ja näin aikaansaatu seos sivellään iholle iloksi ja hyödyksi.

Hyvä annosteluohje on 1-2 tippaa eteeristä öljyä sekoitettuna 5 ml:aan kylmäpurisitettua kasviöljyä (esimeriksi manteli- tai jojobaöljyä).

Eteeriset öljyt sopivat oikein oivallisesti myös kasvojen ihon hemmottelevaan hoitoon ja ravitsemiseen. Esimerkiksi jojobaöljyn joukkoon voi kasvojenhoitomielessä tipauttaa lempeästi vaikuttavista eteerisistä öljyistä esimerikiksi pelargoniaa, frankinsensia, laventelia tai ruusua.

Vartalon hierontaa sopivat myös vahvemmat valinnat: mänty ja rosmariini esimerkiksi vaikuttavat noradrenaliinin tuotantoon virkistäen ja piristäen sekä kehoa että mieltä.

Eteeristen öljyt sopivat mainiosti myös jalkakylpyjen hemmottelu- ja tehovaikutuksia kohottamaan. Myös jalkakylpyihin käytettäessä eteeriset öljyt tulee emulgoida esimerkiksi hunajan tai shampoon kanssa - suoraan jalkakylpyveteen tipautettuina veteen liukenemattomat öljyt voivat ärsyttää ihoa.

- Sopiva annostus on 3-5 tippaa eteeristä öljyä jalkakylpyä kohden, sekoitettuna shampooseen tai hunajaa, Frantsilan Virpi ohjeistaa.

Eteerisillä öljyt tuovat iloa myös pyykkivuorten valloittajille. 5 tippaa eteeristä öljyä sekoitettuna yhteen desilitraan pyykkietikkaa saa aikaan sen, että pyykkien kuivutta (ja pyykkietikan tuoksun hälvettyä) jäljelle jää eteerisen öljyn raikas tuoksu. Laventelilla ryyditetyt lakanat tuudittelevat unten maille kun taas appelsiiniöljyllä ryyditetyt vaatteet tuovat hyvää mieltä pitkin päivää.

Eteeristen öljyjen käyttö tuoksulampuissa ja diffuusoreissa

Eteerisiä öljyjä voi hyödyntää hyvinvointinsa tueksi monin eri tavoin. Yleisintä eteeristen öljyjen käyttö lienee tuoksulampuissa tai diffuusoreissa, joiden avulla niitä saa kätevästi haihdutetuksi huoneilmaan.

Eteeristen öljyjen käytössä on tärkeää noudattaa kohtuutta: tuoksulamppua tai diffuusoria ei pidä pöhöttää päällä koko päivää.

- Eteeriset öljyt ovat kasvien henki. Juuri eteeristen öljyjen vaikutusten takia kasvi joko houkuttelee tai karkottaa hyönteisiä. Eteeriset öljyt ovatkin varsin vahvoja aineita, joita tulee käyttää maltillisesti ja kunnioittaen, Frantsilan Virpi ohjeistaa.

Vaikka eteeristen öljyjen tuoksut ovatkin ihastuttavia ja puoleensavetäviä, niiden käytössä maltti on valttia - eteeristen öljyjen ylikäyttöä on syytä välttää. Vähemmän on tässäkin asiassa enemmän.

Eteerisiä öljyjä ei vahvuutensa vuoksi suositella vauvoille, raskaana oleville, imettäville tai vakavasti sairaille - eli ihmisille, jotka ovat syystä tai toisesta hyvin herkässä tilassa.

Vaikka Raipala-Cormier korostaakin, ettei eteeristen öljyjen sisäinen käyttö kuulu aromaterapian ajatukseen, voi hänen mukaansa pieniä määriä valikoituja öljyjä käyttää esimerkiksi itse tehdyn suklaa maustamisessa. Annostelu on tällöin hyvin maltillista: 1 tippa piparminttuöljyä käytetään sataa grammaa

Eteeristen öljyjen terveysvaikutuksia

- Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen hyvinvointiin kolmella tasolla: fyysisellä, psyykkisellä ja henkisellä, Frantsilan yrttitilan Virpi Raipala-Cormier pohjustaa.

Eteeristen öljyjen vaikutukset ovat hienosyisiä ja yksilöllisiä. Frantsilan Virpi suositteleekin jokaista nuuhkimaan kaupassa eteeristen öljyjen testereitä kaikessa rauhassa - ja valitsemaan intuition mukaan mieleisensä. Toki eteerisiä öljyä on tarkoituksenmukaista toisinaan myös hyödyntää niiden tunnettujen vaikutusten perusteella.

- Monet käyttävät hyvin tuloksin eteerisiä öljyjä kipujen lievitykseen. Esimerkiksi kataja, mustakuusi ja rosmariini toimivat tässä tarkoituksessa hyvin, Raipala-Cormier opettaa.

Laventelia kutsutaan usein eteeristen öljyjen äidiksi. Monipuolisesti hoitava laventeliöljy edistää unentuloa, lievittää hermostuneisuutta rauhoittaen kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti.

- Laventeliöljyä kannattaakin laittaa iltaisin tunnin ajaksi haihtumaan tuoksulamppuun tai diffuusoriin, Raipala-Cormier vinkkaa.

Frantsilan aromaterapiaekspertin mukaan laventelista on huomattavaa apua myös esimerkiksi kuukautiskramppien hoidossa.

- Antibakteerista teepuuöljyä voi muista eteerisistä poiketen käyttää myös suoraan iholle laitettuna, jos tavoitteena on kynsisienen hoito, Frantsilan Virpi kertoo.

Frankinsensi-öljy on tällä hetkellä pop-juttu ikääntyvän ihon hoidossa ja se paistatteleekin aineksena monissa aikuiselle iholle suunnatuissa kasvojenhoitotuotteissa.

  • Frankinsensi, kuten sitrustuoksut yleensäkin, kohottaa mielialaa ja virkistää, Virpi opastaa ja lisää, että sitrustuoksuja ei kannattaa käyttää kesäauringon paahtaessa, koska ne voivat reagoida haitallisesti liialliseen porotukseen.

  • Frankinsensiä käytetään myös roomalais- ja kreikkalaiskatolisissa kirjoissa, koska sen tuoksu rauhoittaa ihmistä ja nostaa mieltä henkisesti korkeammalle tasolle.

  • Eteerinen greippiöljy ja patsuliöljy sopivat laihdutuksen tueksi, mandariini puolestaan tuomaan iloa ja valoa pimeisiinkin päiviin, sitruuna nostattaa energiaa ja tuo tehoa työpäivään. Eteerinen piparminttuöljy puolestaan toimii tuoksutettuna päänsäryn taututukseen ja rosmariiniöljy parantaa muistia. Mäntyöljy on vaikutuksiltaan vahvistava ja eukalyptusöljy avaa hengitysteitä ja viilentää (kuumeistakin) kehoa.

  • Sitronellaöljy sopii itikoiden ja muiden hyönteisten karkottamiseen kun taas teepuuöljy antaa kyytiä paarmoille ja hirvikärpäsille.

 

Lue myös:

Luonnonvoimaa Frantsilasta >>

Frantsila - kotimaisten yrttituotteiden pioneeri >>

Frantsila - kauneutta ja terveyttä luonnon antimista >>

 

Osta Frantsilan tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>