Palmuöljyn tuotanto uhkaa sademetsiä ja orankeja - näin voit auttaa

Tutkimusten mukaan palmuöljyn kulutus on noin yhdeksänkertaistunut vuodesta 1980 ja nykyisin valtavia alueita sademetsää hakataankin öljyplamuplantaasien tieltä. Tämä aiheuttaa laajamittaisia ympäristötuhoja, joista kärsivät luonnollisesti myös lukuisat eläimet.
orankien suojelu

Orankien ohella palmuöljytuotannon uhreja ovat muun muassa sumatransarvikuono, sumatrantiikeri, malaijinkarhu sekä Sumatran ja Borneon norsut.

Monikäyttöisessä ja sangen satoisassa öljypalmussa ei kasvina sinänsä ole mitään vikaa vaan pahaksi pulmaksi muodostuu se, miten öljypalmua viljellään. Sademetsiä ja muita herkkiä ekosysteemejä on raivattu öljypalmuplantaaseja varten holtittomasti, mikä aiheuttaa metsäkatoa ja eläinten elinalueiden pirstaloitumista. Soiden kuivattaminen öljypalmujen viljelymaaksi puolestaan vapauttaa ilmakehään suuria määriä hiilidioksidia. Tämän toiminnan seuraksena ilmaston lämpeneminen kiihtyy entisestään.

Hyvääkin palmuöljyä on olemassa

Palmuöljyn tehotuotannon syntilista on siis varsin pitkä: se muun muassa pahentaa ilmastonmuutosta, rikkoo ihmisoikeuksia ja tuhoaa sademetsiä. Ilmasto, ihminen ja eläimet kärsivät.

Palmuöljyn tuotanto ei kuitenkaan ole aina rikos - myös vastuullisesti tuotettua palmuöljyä on olemassa. Ruohonjuuressa myytävissä tuotteissa käytetty palmuöljy on valmistajilta saamiamme tietojen mukaan vastuullisesti tuotettua ja sertifioitua (mm. RFSO-sertifikaatti).

Ruohonjuuren tuotteiden palmuöljystä voit lukea lisää täältä >>

Red Ape -palmusokeri suojelee sademetsiä ja orankeja

Paranna maailmaa - maha täynnä makeaa! Ruohonjuuren “apinasokeri” on hyväätekevä vastaisku paljon parjatulle palmuöljylle.

Ruohonjuuren valikoimiin vipeltänyt Red Ape Arenga Forest -nimellä paiskattu palmusokeri on hyvän mielen makeuttaja vailla vertaa! Tämä ainutlaatuinen sokeri valmistetaan Indonesian metsissä kotoperäisenä kasvavien arenga-palmujen mahlasta. Arenga-palmujen vaaliminen suojelee metsää ja sen asukkaita, sillä kasvaakseen arenga-palmu tarvitsee metsää ympärilleen.

Red Ape tekee yhteistyötä Masarang-säätiön kanssa, joka kouluttaa maanviljelijöitä keräämään mahlaa arenga-palmuista. Näin metsiin saadaan luotua suojavyöhykkeitä hakkuu-uhan alaisille alueille. Red ape ja Masarang uurastavat yhdessä pelastaakseen Indonesian trooppisissa sademetsissä asustelevat orangit, joita palmuöljy- ja metsäteollisuus uhkaavat.

Red ape ja Masarang maksavat reilun korvauksen palmunmahlasta. Kun paikalliset ihmiset näin ollen kokevat puun taloudellisestikin arvokkaaksi, tulevat metsät suojelluiksi.

Ruohonjuuren hyllyiltä löytyvää mahtisokeria tuottavalla Red Apella on visio Indonesiasta maana, jossa sademetsät elvytetään vihreän talouden avulla. Yhteisöt saavat pitää kotinsa, toimeentulonsa sekä puhtaan juomavetensä, ja tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan villistä luonnosta. Tule mukaan talkoisiin!

fans for nature finland

Tahdotko auttaa?

Indonesian sademetsistä arviolta 70 prosenttia on tuhottu. Pahin sademetsien ja niiden uhanalaisten eläimien uhka on palmuöljyviljelmät.

Fans For Nature Finland -järjestö auttaa säilyttämään Indonesian viimeiset primäärisademetsät sekä niiden uhanalaiset villieläimet, erityisesti Borneon, Sumatran ja Tapanulin oranki.

Auta Borneon orankeja säilyttämään viimeiset kotiseutunsa ja meitä yhdessä paikallisen kuntoutuskeskuksen kanssa kotiuttamaan kriittisen uhanalainen oranki takaisin luontoon. Jokainen euro ja apu on tärkeä.

Kerätyt varat kohdennetaan COP-kuntoutuskeskuksen toiminnan laajentamiseen, jotta voimme auttaa Borneossa päivittäin kotinsa menettäviä orpoja orankeja. Suojelemme lisäksi Kalimantanin alueen viimeisiä sademetsiä palkkaamalla paikallisia metsänvartijoita estämään laittomia palmuöljyviljelmiä.

Lahjoitusohjeet:

Saaja: Fans For Nature Finland Ry

Tilinumero: FI60 3131 1001 7666 60

Viitenumero: 1060 5

Fans For Nature Finland ja Borneon orangit kiittävät avustasi!