Nyt nousussa: Kofeiinittomat luomukahvit

Kofeiinittomien kahvien suosio on kasvanut kohisten alkoholittomien oluiden trendin vanavedessä. Ruohonjuuren hyllytkin notkuvat jo toinen toistaan aromikkaiden kofeniittomien kahvinautintojen painosta. Pienpaahtimoiden suurella sydämellä valmistettuja kofeiinittomia kahveja kulauteltaessa ei mausta todellakaan tarvitse tinkiä!
KOFEIINITTOMAT LUOMUKAHVIT

Ruohonjuuren luottopaahtimo Cafetoria on noussut barrikadeille laadukkaan ja hyvänmakuisen kofeiinittoman kahvin puolesta. Uraa uurtavan pienpaahtimon #resistcaffeine-kampanjassa korostetaan sitä, että ammattitaidolla paahdettu, parhaista pavuista valmistettu kofeiiniton kahvi maistuu yhtä mainiolta kuin kofeiinilliset varantit. Kofeiinitonta kahvia siemaillessa ei tarvitse siis tyytyä yhtään vähempään.

- Kofeiinittomien kahvien kysyntä on viimeisen vuoden aikana kasvanut valtavasti. Asiakkaat ovat tulleet myös niiden suhteen entistä laatutietoisemmiksi, Mia Nikander Cafetorialta taustoittaa.

Laatuun kannattaakin kiinnittää aivan erityistä huomiota kofeiinittomia kahveja metsästäessään. Ei-luomuversioissa kofeiini poistetaan kovilla kemikaaleilla, joiden käyttö on luomukahvin käsittelyssä kielletty. Kofeiinittomissa luomukahveissa kofeiini saadaat pavuista irti vesihöyryn avulla - siis lempeämmin, ihan ilman kemikaaleja.

Kofeiinittomien kahvien ehdottomana etuna kofeiinillisiin on se, etteivät piristeettömät siemailtavat viritä ihmistä ylikierroksille tai haittaa yöunta. Kofeiinittomien kahvien iloista voi siis nautiskella huoletta myös päivällisen päätteeksi ilman pelkoa Höyhensaarimatkan takkuamisesta.

- Vuosia sitten kofeiiniton kahvi valittiin vain pakon edessä, esimerkiksi raskauden aikana. Nyt kofeiiniton kahvi on ehkä se kaikkein ajanmukaisin valinta, joka osaltaan kertoo kahvitrendin huipulla kiipeämisestä, Cafetorian Mia sanailee.

Hänen mukaansa vielä jokunen vuosi sitten kahviammattilaisten keskuudessa oli kerrassaan noloa tunnustaa juovansa kofeiinitonta kahvia - nyt tilanne on kääntynyt tyystin toiseksi.

Mia kertoo, että pienpaahtimopiireissä trendaavat nyt kofeiinittomien kahvien ohessa vaaleapaahtoiset viettelykset, joiden makukimaroista moni aistii varsin monivivahteisia elämyksiä.

Cafetorian valikoimassa on useita kofeiinittomia luomukahveja, joilla jokaisella on ihan oma luonteensa ja makuarominsa. Cafetorialle on pienpaahtimona tärkeää, että kofeiiniton kahvi on yhtä herkullista kuin kofeiinillinenkin - ja myös valinnanvaraa on olta tummasta vaaleaan paahtoon.

Cafetorian uusin kofeiiniton tulokas on tummapaahtoinen Honduras-kahvi, jonka makuprofiilista on aistittavissa rypäleiden, tumman suklaan ja taatelien aromeita.

- Honduras-kahvimme maku on paksun täyteläinen ja itse tapaan juoda sitä illallisen jälkeen. Päiväsaikaan suosin vaaleampia kahveja, Mia suosittelee.

Cafetoria-paahtimon ensimmäinen kofeiiniton kahvi oli Decafe, jota alettiin valmistaa jo vuonna 2009. Pari vuotta myöhemmin repertuaariin lisättiin maultaan maltaisen suklainen, keskipaahtoinen Mexico Altura -kahvi.

Cafetorian luomukahvit

Luomukahvi on aidompi ja aromikkaampi valinta

Monet Cafetorian luomukahveista kasvatetaan korkealla vuoristossa, jossa kahvipensaat kasvavat hitaasti vähemmässä hapessa ja korkeampien kasvien varjostaessa niitä. Korkea kasvupaikka suojelee kahveja myös monilta tuhohyönteisiltä.

Cafetorian luomukahvipavut poimitaan käsityönä, jolloin vain laadukkaimmat valitaan mukaan menoon. Koneellisessa kahvinkeruussa tulee kosolti turhaa hävikkiä koneiden kerätessä mukaan myös raakoja ja huonolaatuisia papuja, jotka lajitteluvaiheessa kipataan jätteeksi.

Toisin kuin koneellisesti kuivatut normikahvit, Cafetorian luomukahvipavut kuivataan auringossa ilman koneita. Auringossa pavut kuivavat hitaasti 6-7 viikon ajan kun taas peruskahvi myllätään kuivaksi kuivausrummussa tehokkaasti kahdeksassa tunnissa. Hellävarainen kuivatus takaa luomukahvipapujen aromien säilymisen pensaasta paahtimolle saakka.

Pienpaahtimot nousussa

Kun Cafetoriassa 17 vuotta sitten aloitti toimintansa, oli se yksi Suomen kolmesta pienpaahtimosta. Artesaanitoiminnan arvostuksen myötä pienpaahtimoiden määrä on kivunnut nykyiseen 35:een. Pienpaahtimotrendi näyttää kasvavan käsi kädessä pienpanimotrendin kanssa - samoin kuin alkoholittomien oluiden suosio ritirinnan kofeiinittomien kahvien kanssa.

Artesaanitoiminnan arvostus johtuu pitkälti siitä, että ihmiset tahtovat kasvavissa määrin tuntea tuotteiden taustat ja tarinan niiden takana. Tähän tarpeesen myös papujensa viljelijät tunteva Cafetoria pystyy mainiosti vastaamaan.

- Käymme vuosittain kahviviljelmillä tapaamassa viljelijöitä, joilta kahvipavut ostamme. Tuntuu hienolta nähdä viljelijäyhteisöjen kukoistavan, Mia kertoo.

Kun hyvästä työstä eli laadukkaista kahvipavuista maksetaan kunnon korvaus, kylät kehittyvät, kouluja rakennetaan ja yhteisöt voivat aiempaa paremmin. Reilulla meiningillä tuotetusta kahvista jää myös nauttijansa suuhun hyvä maku.

 

Cafetorian kahviapajille pääset tästä >>

Lue myös:

Cafetoria: Reilua luomukahvia suurella sydämellä >>

Cafetoria: Suuria kahveja pienestä paahtimosta! >>