Mikrobiomi ja ihonhoito

Kokonaisvaltaisuus on tämän päivän sana, myös ihonhoidossa, ja ymmärrys mikrobiomin merkityksestä kasvaa kohisten. Tiedätkö sinä, kuinka voit huolehtia ihosi kunnon tasapainosta ja erityisesti kallisarvoisesta ja yksilöllisestä mikrobiomistasi? Lue lisää blogistamme ja astu ihonhoidon uudelle aikakaudelle.
Mikrobiomi ja ihonhoito

Ihomme on suurin elimemme ja sen tehtävä on suojata kehoamme ulkoisilta tekijöiltä. Ihon suoja on kuin kokonainen ekosysteemi, joka koostuu ihon pinnan suojabarriääristä eli ihosoluista, talista ja monimuotoisesta mikrobiomista. Iholla on siis tärkeä tehtävä osana immuunipuolustusta ja epätasapainossa se luokin riskin tulehduksille, ihottumille, haitallisien bakteerien pääsylle elimistöön sekä herkistymiselle.

Ihon kunnon heikentymiseen vaikuttaa monet tekijät kuten stressi, vuodenaikojen vaihtelu, liian vahvat kosmetiikkatuotteet, ravitsemus, hormonaaliset- ja elämäntapamuutokset. Kun ihollasi vallitsee monimuotoinen mikrobiomi, pystyy se kestämään muutokset ja haasteet helpommin ja ihosi kunto pysyy hyvänä. Epätasapainoisen ja heikentyneen mikrobiomin uskotaan olevan monien iho-ongelmien taustalla, joten mikä tahansa haaste ihollasi onkaan, suosittelemme tutustumaan seuraaviin tekijöihin.

Miksi ihonhoidossa tulisi huomioida mikrobiomi?

Ihon toiminnan takana on kokonainen ekosysteemi, jossa iho toimii yhdessä sitä tukevien mikrobien kanssa. Liian voimakas ihon peseminen, usein tehty kuorinta tai aktivoivat tuotteet, saattavat vaikuttaa sen herkkään tasapainoon. Iholla on olemassa oma suojansa ja sen jatkuva pois peseminen saa ihon altistumaan haasteille. Ihon pinnalla olevat elävät organismit - mikrobiomi, on kuin henkivartija, jolle emme halua antaa potkuja. Ja kun iho jäisi suojatta jättäisi se tilaa ei-toivotuille vierailijoille. Muista, että kaikki ihotyypit tarvitsevat mikrobiomiaan, joten jopa akneihoa ei kannata ylihoitaa eikä puhdistaa voimakkaasti.

Pro-, pre- ja postbiootit ihonhoidossa

Probiootit ovat iholla eläviä luonnollisia mikrobeja, jotka toimivat yhdessä muiden ihon elävien organismien kanssa pitäen huolta ihon suojasta ja kunnosta. Probiootit (tunnetaan myös nimellä maitohappobakteerit) ovatkin meille monille jo tuttuja sisäisesti käytettynä, mutta tiesitkö, että niitä käytetään myös kosmetiikassa? Probioottien käyttö on kuitenkin kosmetiikassa hieman haastavaa niiden säilyvyyden takia ja monesti tuotteisiin lisätäänkin lisäksi prebiootteja eli probioottien ruokaa. Tarkoituksena on pitää huolta iholla olevista probiooteista sekä auttaa niitä lisääntymään ja näin vahvistaa ihon toimintaa. Hyödylliset bakteerit ovat suosittuja ihonhoidossa, mutta tieteelliset todisteet ovat vielä hieman epäselviä sen osalta, että ruokkivatko ne ihon haitallisia vai vain hyödyllisiä bakteereja.

Postbiootit ovat ns. ei-eläviä probiootteja, jotka syntyvät fermentointiprosessissa. Postbiootit ovat vakaampia, jolloin niitä voidaan käyttää paremmin myös kauneudenhoitotuotteissa.

Fermentointi säilyttää probioottien hyödylliset ominaisuudet ja se onkin saavuttanut suuren suosion kosmetiikassa. Monilta tuotemerkeiltä löytyy yksittäisiä fermentoituja raaka-aineita, joiden tehoon ja säilyvyyteen prosessi vaikuttaa tai vaihtoehtoisesti löytyy jopa kokonaisia sarjoja, jotka nojaavat tähän luonnolliseen prosessointiin. Fermentointi vaikuttaa positiivisesti myös kosmetiikan ph-arvoon, jolla on taas merkittävä vaikutus mikrobiomin toimintaan. Iholle ja mikrobiomin hyvinvoinnille oiva ph on neutraali tai hieman hapan ja monet voimakkaasti pesevät tuotteet kuten saippua saattavat olla ph-arvoltaan jopa 9. Tämä on väistämättä iholle ja mikrobiomille haastava kombinaatio kestää.

Tiesitkö? Fermentointi tarkoittaa maitohappokäymistä, jossa raaka-aineet hapatetaan mm. Lactobacillus-bakteerien avulla hapettomassa tilassa. Yksinkertaistettuna fermentaatiossa raaka-aineet pilkotaan pienempään muotoon, jolloin iho pystyy hyödyntämään aktiiviaineet paremmin. Lopputuotteena syntyy myös uusia yhdisteitä kuten ihoa hoitavia aminohappoja, rasvahappoja, peptidejä, vitamiineja, probiootteja, postbiootteja, ja suojaa tuovia antioksidantteja. Laadukkaimmat sarjat fermentoivat kaikki aktiiviaineet hitaasti jopa 3-6 viikon ajan eli lisättyjä fermentoituja pikaraaka-aineita ei tarvita.

Fermentoitua kosmetiikkaa Ruohonjuuresta löydät korealaiselta Whamisalta, jossa yhdistyvät korkealaatuiset kasviraaka-aineet sekä superkosteuttavat, mutta kevyet koostumukset. Kotimaisen vaihtoehdon löydät luonnollista kauneutta ja sosiaalista vastuuta sekä kiertotalouden suunnitteluajattelua yhdistävältä Circulovelta, joka on ensimmäinen kokonaisvaltaisesti fermentoitu luonnonkosmetiikkasarja. Sarja käyttää tuotteissa pohjoismaisen perinteen mukaisesti ainoastaan tuoreita kasveja ja marjoja sekä puhtaimpia kasviöljyjä fermentoinnissa. Circulove ei lisää tuotteeseen erillisiä kosmeettisia probiootteja, vaan näitä käytetään osana käynnistämään varsinainen fermentointiprosessi, jossa luonnolliset probiootit ja postbiootit edelleen kehittyvät hitaan fermentoinnin myötä.

 

Nainen aurinko taustallaan 

Löydä tasapaino ihosi mikrobiomille luonnonkosmetiikalla


Tärkeä tekijä mikrobiomi ihonhoidossa on ihon oman toiminnan tukeminen, hellävarainen puhdistus, runsas kosteutus ja ihon suojaaminen joko hoitovoiteella ja/tai öljyllä. Tämä ihonhoitorutiini vannoo laadukkaisiin ja harkittuihin tuotteisiin määrän sijaan. Valitse siis ihollesi sen mikrobiomia vaaliva puhdistusmaito, -vesi tai -öljy, joka ei pese ihoasi liian rajusti ja omaa neutraalin ph-arvon. Anna iholle sen jälkeen kosteutta hoito- tai kasvovedellä, kasvovoiteella ja viimeistele öljyllä. Vältä usein toistuvaa kuorintaa tai muita vahvempia ihon käsittelyjä.

Ihon mikrobiomia hellivää luonnonkosmetiikkaa Ruohonjuuresta

Circulove, täysfermentoitu luonnonkosmetiikka -sarja

Circulove on ensimmäinen suomalainen, kokonaisvaltaisesti fermentoitu ihonhoitosarja. Circulove-tuotteiden tehon perustana ovat laadukkaat, tarkoin valitut puhtaat raaka-aineet - ja etenkin niiden kokonaisvaltainen hidas fermentointi eli hapattaminen. Kotimaisen Circulove -sarjan tuotteissa ainutlaatuista on, että yksittäisten raaka-aineiden sijaan jokainen vaikuttava aine fermentoidaan. Circulove -tuotteet ovat hellävaraisia, joten ne sopivat yleensä myös sellaiselle iholle, joka reagoi yleensä herkästi muihin fermentoituihin ihonhoitotuotteisiin. 

Circulove tuotteita

CLEAN Miselli-hoitoneste

Miselli-hoitoneste yhdistää puhdistuksen ja kasvoveden hellimmällä mahdollisella tavalla. Tuotteen aktiiviaineet sisältävät luonnollisesti fermentoitua vadelmansiemenöljyä, kauraa ja riisiä vahvistamaan ihon mikrobiomia. Luonnollinen tuoksu aktiiviaineista: kurkusta, vihreästä ja valkoisesta teestä. Fermentointi edesauttaa imeytyvyyttä ja tuo mukanaan ihoa hoitavia yhdisteitä, kuten probiootteja ja aminohappoja.

DAY Suojaava päivävoide SPF20

DAY Päivävoide on koostumukseltaan kevyt, mutta sitäkin tehokkaammin kosteuttava. Sisältää hoitavan ja suojaavan sekoituksen luonnollisesti fermentoitua vadelmansiemenöljyä, puna-apilaa, karitevoita ja kauraa. Luonnollinen tuoksu aktiiviaineista: kurkusta, vihreästä ja valkoisesta teestä. Suojakerroin 20. DAY päivävoide saa ihon tuntumaan aivan ihanan kimmoisalta ja hehkeältä, kun fermentoidut ainekset pääsevät imeytymään ja vaikuttamaan tehokkaasti.

CALM Kasvo- ja silmänympärysseerumi

Punoittavan ja herkän ihon paras ystävä selviytyi voittajaksi Green Global Beauty awardseissa vuonna 2021! Sisältää luonnollisesti fermentoituja luonnon superfoodeja kuten vadelman siemenöljyä, hamppuöljyä, ruusunmarjaa, kauraa, puolukkaa, mustikkaa ja poimulehtiuutetta. Luonnollinen tuoksu aktiiviaineista: kurkusta, vihreästä ja valkoisesta teestä. Aktiiviaineet hellivät ihoa ja vähentävät punoitusta. Seerumi sopii kaikille ihotyypeille päivittäiseen käyttöön kulkien mainosti mukana myös matkalla! Kevyt koostumus rauhoittaa ja syväkosteuttaa ihoa. Seerumin aktiiviaineet tasapainottavat ihon mikrobitasapainoa. 

SMOOTH Fermentoitu kasvoöljy

Ravitseva, syväkosteuttava ja kirkastava kauneuseliksiiri kuivuudesta kärsivälle ja ikääntyvälle iholle! Sisältää hoitavan ja ravitsevan sekoituksen luonnollisesti fermentoitua vadelman, mustaherukan, mansikan, viinirypäleen, ruusunmarjan ja camelinan omega-rikkaita siemenöljyjä, jotka kiinteyttävät ja jättävät ihon kauniin kuulaaksi. Luonnollinen skvalaani ja pajunkuoriuute tehokosteuttavat ihoa. Luonnollinen tuoksu aktiiviaineista: kurkusta, vihreästä ja valkoisesta teestä. Vedetön. Fermentointi edesauttaa imeytyvyyttä ja tuo mukanaan ihoa hoitavia yhdisteitä, kuten probiootteja ja aminohappoja

Lue Circuloven -tuotteista lisää blogistamme > 

Whamisa Deep rich toner

Whamisa - Korean ihme ihonhoidolle 

Whamisaa voisi kuvailla fermentoidun kosmetiikan kantaäidiksi, sillä niin tunnetuksi tämä korealainen ihonhoitosarja on itsensä tehnyt. Whamisan tuotteista tunnetuin lienee Deep Rich Toner, joka on saavuttanut aivan valtavan suosion kauneudesta kiinnostuneiden piireissä.

Whamisa Deep Rich Toner 
Whamisa-sarjan voimakkaasti kosteuttava, seerumimainen kasvovesi kosteuttaa ihoasi luonnollisesti. Se sisältää mm. arganöljyä, voikukkauutetta ja fermentoitua galactomyces-hiivauutetta, joka kirkastaa ihoa. Veden korvaavat superkosteuttavat aloen ja krysanteemin uutteet. Raaka-aineiden tehoa ja mikroravinteiden imeytymistä on tehostettu erityisellä fermentointimenetelmällä.

Whamisa Organic Flowers Cleansing Oil -puhdistusöljy 
Whamisa puhdistusöljy on valmistettu luonnollisista kasviöljyistä ja -uutteista (sisältää mm. hasselpähkinä-, jojoba- ja arganöljyjä). Tämä tehokas öljy liuottaa ihon pinnalta meikin ja epäpuhtaudet samalla kun lootuksen ja voikukan fermentoidut uutteet rauhoittavat ja hoitavat ihoa. Hellä mutta silti tehokas puhdistusöljy on suunniteltu poistamaan meikit, lika sekä epäpuhtaudet hellävaraisesti ja ihoa ärsyttämättä. Öljyllä on helppo poistaa myös vahva silmämeikki.

Whamisa Water cream - tehokosteuttava kasvovoide
Koostumukseltaan kevyt, mutta tehokkaasti kosteuttava kasvovoide. Sisältää mm. natto-kumia, ainutlaatuista soijapavuista fermentaation avulla tehtyä kosteuttajaa. Sisältää lisäksi tehokkaasti ravitsevan sekoituksen porkkanan-, kamelian-, avocadon- ja viinirypäleensiemenöljyä sekä oliiviöljyä ja karitevoita. Voiteen pohjana on käytetty aloe maculatan ja riisin kasviuutteita veden sijaan ihonhoidollisten ominaisuuksien maksimoimiseksi.

Whamisa on fermentoinut raaka-aineet omalla erikoismenetelmällään parantaen niiden luonnollista kykyä ravita ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Sopii kaikille ihotyypeille, ihanteellinen normaalista sekaiholle sekä rasvoittuville ihotyypeille.

Lue lisää Whamisasta blogeistamme

- Korealainen luonnonkosmetiikkasarja Whamisa on uudistunut entistä paremmaksi

- Whamisa - korealainen kosmetiikka kohtaa luonnonkosmetiikan

Djusie full bloom tuotteet

Djusie, Katja Kokon suosittu ihonhoitosarja 

Djusien ihonhoitofilosofia perustuu mehukkaaseen ihoon, joka on kuulas, kosteutettu, napakka, elinvoimainen ja kirkas. Mehukkaan ihon salaisuus on runsaassa kosteutuksessa, ihanteellisessa pH-tasapainossa ja vahvassa suojabarriäärissä. Sarjan on perustanut Suomen johtava holistisen kauneuden visionääri Katja Kokko.

Djusie, The Complete Ritual -paketti (3 tuotteen paketti Full Bloom Box)

Djusien koko ihonhoitorituaali yhdessä paketissa! Puhdistusöljy puhdistaa, hoitoneste hoitaa ja kasvoöljy viimeistelee hehkun. Luonnolliset, luomulaatuiset ainekset eteerisine öljyineen ovat parasta mitä ihollesi voit suoda - tuovatpa mukanaan hyvän mielenkin!

Liquid Silk on silkkinen ja virkistävä puhdistusöljy, joka on suunniteltu ihanteelliseksi ihonhoitotuotteeksi kaikille ihoille ikään tai ihotyyppiin katsomatta! Hedelmäinen, pirskahteleva, hienostunut ja mehukkaan vivahteikas tuoksu tulee limen, verigreipin, jasmiinin ja geraniumin eteerisistä öljyistä, jotka kirkastavat ihoa ja kohottavatpa mielialaakin!

Acid Bloom hoitoneste pitää täydellisesti huolen ihon pH-tasapainosta. Hapan pH on ihon bakteerikannan monimuotoisuudelle elintärkeä, sillä hyvät bakteerit rakastavat hapanta ja terveellistä ympäristöä. Päivittäinen annos Acid Bloomia pitää ihon kosteutettuna, kirkkaana ja täyteläisenä. Tähtiaineksina siinä keikaroivat mm. omenasiiderietikka, PHA-happo glukonolaktoni. Menossa mukana myös mm. xylitolia ja lakkakääpää!

Fruit Glaze kasvoöjy tuo kukkean kuullon kasvoille ja on samalla funktionaalinen kasvoöljy, joka vahvistaa ja tukee ihon omaa suojakerrosta tehokkaasti. Silkkinen ja nopeasti imeytyvä kasvoöljy kiinteyttää ihoa ja kirkastaa sen väriä. Lisäksi se hillitsee epäpuhtaan ihon talineritystä ja sopii myös herkästi tukkeutuvalle iholle. Mehukkaan marjaisa raaka-aineiden kokonaisuus ravitsee ja pehmentää kaikkia ihotyyppejä.

Moi Forest metsäpölytuotteet

Moi Forest metsäpölytuotteet, vuoden 2022 hoitotuote

Moi Forest on suomalainen kosmetiikkayritys, joka yhdistää luomulaatuiset raaka-aineet, kuten omega-rasvahappoja sisältävät kasviöljyt taianomaiseen Suomen luonnosta saatavaan Reconnecting Nature™ -mikrobiuutteeseen eli metsäpölyyn. Seurauksena on ylivoimaisia ihonhoidollisia hyötyjä erityisesti herkän ihon tueksi. Kaikkien tuotteiden lähtökohtana on luoda synerginen kokonaisuus, joka vahvistaa ihoa ja häiritsee luontoa mahdollisimman vähän. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi Moi Forest metsäpölytuotteet Vuoden 2022 hoitotuotteeksi!

Moi Forest Forest Dust Multipurpose Cream ja Nurturing Forest Dust Baby Cream lapsille ja koko perheelle sopivat hoitovoiteet sisältävät suomalaista Metsäpöly-innovaatiota, joka ruokkii ihomme mikrobiflooraa. Jos ihollasi on jo epätasapainon merkkejä kuten ihottumaa, nämä tuotteet ovat oiva ensiapu kaikissa tilanteissa.

Moi Forest Forest Dust Microbiome Magic Oil monitoimiöljy sisältää mikrobiomia vahvistavaa Reconnecting Nature™ -mikrobiuutetta ja omegarasvahappoja, jotka vahvistavat ja pehmentävät ihoa. Sopii koko perheelle sekä koko keholle.

Mikäli näiden upeiden tuotteiden keskellä iskee valinnan vaikeus, tai et ole aivan varma mikä tuotteista sopii juuri sinun ihollesi, saapastele rohkeasti myymäläämme tai kysäise verkkokaupan asiakaspalvelusta - oman kosmetologimme Miian kouluttamat asiakaspalvelijamme auttavat ilolla. Lämpimästi tervetuloa hyvän olon ostoksille Ruohonjuuren myymälöihin ja verkkokauppaan!

Kirjoittaja: Ruohonjuuren kosmetologi Satu Kämäräinen