Maria Varon - nainen Moi Forest metsämikrobituotteiden takana

Moi Forestin metsäpölyvoiteet valittiin vuoden 2022 hoitotuotteiksi. Tiedämme, että tuotteiden hoitavat ja vastustuskykyämme tukevat ominaisuudet perustuvat Reconnecting Nature™ -mikrobiuutteeseen eli metsäpölyyn, mutta mistä idea sai alkunsa ja kuka on nainen tämän kaiken takana? Lue Maria Varonin henkilöhaastattelu blogistamme!

Maria Varon - nainen Moi Forest metsämikrobituotteiden takana

Kerro jotain itsestäsi Maria Varon?

- Olen ikuinen ihmettelijä ja erilaisten asioiden ja ilmiöiden tutkija. Tätini ristikin minut jo lapsena “Havukka-ahon ajattelijaksi”. Elämässä minulle on tärkeää perhe, asioiden ihmettely ja tutkiminen sekä tasapaino kaikessa. 

Olen toiminut luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttajana yli 15 vuotta. Tähän työhön päädyin, kun opiskelin estenomiksi ja tutkin sitä, miten ihoa voisi parhaiten hoitaa. Matkan varrella on tullut koulutettua muun muassa Dr.Hauschkaa, Esseä, Whamisaa, Khadia, Madaraa, Providaa, Haut Segalaa ja monia muita luonnonkosmetiikan sarjoja. Olen myös käynyt luennoimassa oppilaitoksissa ja erilaisilla messuilla ihonhoidosta.

2020 julkaistiin kirjani Elävä iho (Readme), jossa pureudutaan syvemmälle ihonhoitoon, Maria kertoo.

Maria Varon

Mitä luonto sinulle merkitsee?

- Luonto on täydellinen systeemi, joka parantaa kaiken, jos sitä vain ymmärtää oikein. Ihminen on osa luontoa, eikä luonnosta erillinen. Toivon, että osaan välittää tämän sanoman ja sen syvemmän merkityksen myös lapsilleni, Maria pohtii. 

Miten keksit metsäpölyn mahdollisuudet? 

- Kuulin metsäpölystä ensimmäisen kerran Ympäristöministeriön ja Helsingin yliopiston järjestämässä ympäristötiedon foorumissa. Muistaakseni vuonna 2017. Silloin yliopiston tutkijat miettivät kuitenkin aivan erilaista käyttöä metsäpölylle kunnallisten toimijoiden kautta. Pari vuotta myöhemmin Moi Forestin toinen perustaja Karita Sainio oli minuun yhteydessä ja kertoi, että yliopisto aikookin kaupallistaa metsäpölyn. Karita ehdotti, että voisimme tehdä kosmetiikkatuotteita, joiden avulla metsäpölyä saadaan suoraan iholle helposti. Olin innoissani, sillä Karitalla on pitkä kokemus vastuullisuusasioista ja tuntui, että molempien osaaminen täydentää toisiaan. Karita pyysi minua Moi Forestin tuotesuunnittelijaksi ja siitä alkoi taas uusi tutkimusmatka metsäpölyn maailmaan, Maria muistelee.

Moi Forest -yrityksen alkumatka

Karitan ehdotuksen jälkeen Maria ja Karita ryhtyivät tuumasta toimeen. He perustivat Forest Pharmacy Oy:n ja alkoivat selvittää yhdessä metsäpölyn valmistajan kanssa, mitä vaaditaan siihen, että metsäpölyä voi käyttää kosmetiikan raaka-aineena. Kun tarvittavat turvallisuusarviot yms. oli hoidettu, alkoi tuotteiden formulointi.

- Meillä oli tavoitteena tehdä tuotteita, joiden valmistuksessa huomioidaan luonnon ja ihmisen yhteinen biomi mahdollisimman hyvin. Valitsimmekin metsäpölyn lisäksi tuotteisiimme raaka-aineita, jotka tukevat metsäpölyn mikrobiomia tasapainottavaa toimintaa sekä auttavat ihosoluja toimimaan paremmin, Maria kuvailee.

Moi Forest metsäpölytuotteiden valinta vuoden 2022 hoitotuotteiksi 

- Ensimmäinen ajatus oli, että “Jes me ollaan onnistuttu tekemään juuri sellaiset tuotteet, kuin oli tavoitteena!!!” Olimme tehneet pienemmällä ryhmällä testausta tuotteilla jo tuotekehitysvaiheessa ja nähneet, että ne todella auttavat myös vaativampaa ihoa ja rauhoittavat esimerkiksi erilaisia ihottumia. Siinä on kuitenkin aina sitten jännitystä, kun isompi ryhmä alkaa käyttää tuotteita, että saadaanko laajemmalla porukalla yhtä hyviä tuloksia. Valinta todisti meille, että tuotteidemme toimivuus on ihan omaa luokkaansa, Maria iloitsee.

Suomalaisten metsäpöly kiinnostaa taatusti maailmalla, onko suunnitelmissa maailmanvalloitusta?

- Olemme edelleen pieni yritys ja suurta maailmanvalloitusta emme ole ehtineet suunnitella. Pääsimme kuitenkin viime vuonna aloittamaan myynnin Japanissa ja muiltakin markkinoilta on tullut jo kyselyitä meidän tuotteista. Olisihan se kyllä hienoa, että saataisiin viedä suomalaisen metsän tarinaa ja tätä meidän kokonaisvaltaista ihonhoidon osaamista myös maailmalle! 

Uskallatko vihjata jo uusista metsäpölytuotteista?

- Muutamia ideoita ollaan pyöritelty mutta mitään ei olla ihan vielä lyöty lukkoon. Meillä kuitenkin tulee pian tuote, jossa ei ole metsäpölyä mutta joka keskittyy suomiraaka-aineisiin. Viime metreillä tuli vielä vähän haastetta, kun suomalaisen xylitolin saatavuus yks kaks lopahti ja nyt jännäämme, missä vaiheessa saamme sitä lisää. Kuulette kuitenkin heti tuotteesta lisää, kun tuotantoaikataulu on selvillä, Maria vinkkaa pilke silmänkulmassa.

Kerro yhteistyöstäsi Ruohonjuuren kanssa?

- Ruohonjuuri taisi olla ensimmäinen taho, joka ilmoitti meille jo tuotteiden kehitysvaiheessa, että on kiinnostunut ottamaan ne valikoimiin heti, kun ne ovat valmiita. Se oli tietysti meidän pienelle yritykselle todella iso juttu, josta olemme edelleen erittäin kiitollisia. Ruohonjuuren kanssa on ollut muutenkin helppo ja joustava tehdä yhteistyötä, sillä he ymmärtävät aloittelevien yritysten haasteet mutta toki myös mahdollisuudet, Maria kertoo.

Maria pohtii myös kuinka mielenkiintoista on huomata, miten nopeasti ihmisten tietous mikrobiomin merkityksestä koko terveyteen on lisääntynyt. Suoliston mikrobistosta on jo paljon tietoa ja ihon mikrobistostakin puhutaan entistä enemmän. Nykyään ymmärretään myös se, että kehon eri alueiden mikrobistot vaikuttavat myös toisiinsa keskushermoston ja verenkierron välityksellä. Jos esimerkiksi suoliston mikrobistossa tapahtuu muutoksia, sillä on yleensä myös vaikutuksia ihoon.

- Metsäpölytuotteiden pioneerina meillä on ollut iso tehtävä opettaa ihmisille, että vuorovaikutusta tapahtuu mikrobien välityksellä myös toisinpäin. Eli jos ihon mikrobisto muuttuu tai ihon immuunireseptorit ovat kontaktissa tietyntyyppisiin mikrobeihin, sillä on vaikutusta koko kehon mikrobiomiin. Siksi luontoyhteys ja päivittäinen kontakti monimuotoisen maaperän mikrobistoon on niin tärkeä, Maria kiteyttää.

Kuvat: Miia Matala-Aho

Katso täältä kaikki Moi Forest metsäpölytuotteet >

Lue lisää Moi Forestista myös blogeistamme:

- Metsämikrobeja hipiäsi hyväksi >

- Kommunikoi metsän kanssa ihosi kautta >

- Moi Forest - Vuoden paras hoitotuote >