Kun kinkku ei ole kankku: Kasviskinkkui kruunaa joulupöydän

Porkkananpurijankaan joulu ei ole ankeilun aikaa, kun pitopöytiään notkuttaa vaikkapa verrattomin vegekinkuin. Kasviskinkkujen konkari Eetu Keskinen Organic Health -luomutukusta opastaa tässä jutussa eettisten jouluruokien herkulliseen maailmaan.
kasviskinkku sika säkissä seitankinkku ruohonjuuri
Miksi kasviskinkku on parempi valinta kuin kankku? Syitä on lukuisia: vegekinkkujen puolesta voi liputtaa ainakin ympäristönsuojelullisin, eläinoikeudellisin, terveydellisin, taloudellisin ja makukokemuksellisin perustein.

Ympäristösyyt: Kasviskinkku päihittää lihaversion 6-0.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet kasvisruokavalion olevan ympäristön kannalta sekaruokavaliota parempi. Esimerkiksi YK:n ympäristöohjelmassa kannustetaan ihmisiä siirtymään kasvispainotteiseen ateriointiin. Esimerkiksi ilmaston kannalta katsoen lihaa tulisi siis popsia nykyistä huomattavasti harvemmin, esimerkiksi vain kerran viikossa - jos sitä välttämättä silloinkaan siis tahtoo suuhunsa sujauttaa.

Eläinoikeudelliset syyt: Vegekinkku ei aiheuta kärsimystä

Tehotuotettu kinkku ei toden totta olen hyvän mielen herkku. Sikojen lajityypillinen käytös on täysin mahdotonta tehotuotanto-olosuhteissa: sikojen ryhmäkoot ovat liian isoja, tilat liian ahtaita ja porsaiden vierotus tapahtuu liian varhain. Myös porsaskuolleisuus suurta ja sikojen elinikä lyhyt. Tehotuotannossa sikojen elinolosuhteet on ylipäätään kaikista vinkkeleistä vilkuillen optimoitu ihan muulta kuin eläinten hyvinvoinnin kannalta ihanteellisiksi. Tähän asiaan ihmiset ovat enenevissä määrin heränneet - ja se on yksi iso syy nykyiselle vegebuumille. 

Koska kasviskinkussa ei ole eläinperäisiä ainesosia ollenkaan, on se eettisesti kestävämpi valinta joulupöytääkin kruunaamaan. Omille makuhermoille koituva hyvä ei ole vegepaistia haukattaessa miltään muulta elävältä olennolta pois.

Terveydelliset syyt: Kasviskinkku saattaa olla joskus lihaversiota proteiinipitoisempi

Lihakinkku sisältä kovaa rasvaa, jolla voi hyvinkin olla yhteyksiä korkeaan kolesteroliin ja verenpaineiseeen. 

Vegekinkut ovat ravinnetiheitä popsittavia eivätkä häviä lihaversioille proteiinin määrässäkään: esimerkiksi seitankinkussa proteiinia on 50 %, kun esimerkiksi HK:n perinteisessä viljaporsaan joulukinkussa sitä on laimeat 19 %. Vegekinkkujen pioneeri Eetu Keskinen kertoo, että parhaillaan mietinnässä on se, miten seitanpaistiaineksen aminohappokoostumusta saisi entisestään vielä rikastetuksi.

Terveysnäkökulmasta katsottuna selvää toki on se, ettei vehnägluteenia kosolti sisältävä seitankinkkuaines sovellu keliaakikoille tai vehnätöntä ruokavaliota noudattaville. Mutta onneksi kasviskinkkuvalikoima nykyään Suomessakin on niin laaja, että lihattomat mahdollisuudet ovat melkeinpä rajattomat! Vegekinkkunsa voi seitanin sijaan väsätä esimerkiksi tofusta. 

Makumaailmalliset syyt: niistä ei kannattane kiistellä!

Makuja on yhtä monta kuin on maistajaakin. Se, heläytteekö vegekinkku makuhermoja lihaversiota helakammin, riippuu siis tietysti maistajasta.

- Seitanpaistiaineksen makumaailmasa olemme tavoitelleen autenttisuutta eli kinkun kaltaista makua ja suutuntumaa. Seitanpaistiaineksen maussa onkin aistittavissa ripaus savuisuutta sekä pieni määrä pippuria ja valkosipulia, Keskinen kertoo ja vinkkaa samaan hengenvetoon aineksesta väkerretyn kasviskinkun toimivan aivan erityisen hyvin siivuina leivän päällä nautiskeltuna, hyvä sinappi kyytipoikanaan.

Kasviskinkkuaines säilyy erinomaisesti

Lihakinkkuun verrattuna seitanpaistiaines on säilyytendä puolesta mestarisluokkaa: kuiva-ainekaapissa aines pitää mainiosti pintansa ainakin vuoden verran. Siksi kasviskinkkuaineksen voi varata kyökkiinsä jo hyvissä ajoin ennen joulua - moni onkin tottunut hamstraamaan vegekinkkupussukan jo marraskuun puolella varmistaakseen juhlapöydyn kruunun omassa juhlapöydässään.

Kasviskinkku on taloudellinen valinta

Etuna seitankinkkuaineksella lihaversioihin nähden on myös edullinen hinta sekä loistava muokattavuus. Jos siis tahtoo tuunaushommiin lähteä, niin se kyllä onnistuu: maisteiden määrää lisäämällä voi ainesta jalostaa eteenpäin omalle makuhermoilleen ihanteelliseksi. Koska seitanpaistiaineksen makurakenne on hyvin mietitty ja sangen tasapainoinen, suurin osa aineksen hyödyntäjistä käyttää sitä tietysti ihan sellaisenaan.

Enää ei voi ostaa sikaa säkissä

- Ideanamme oli alunperin tarjota helposti valmistuva vaihtoehto lihakinkulle. Ajatuksenamme oli tehdä homma kokkaajalle mahdollisimman helpoksi - kinkkuaines on tehty niin valmiiksi kuin mahdollista huomioiden kuitenkin sen, että aines säilyy pitkään kuiva-ainekaapissa, vegekinkkutohinassa alusta asti mukana ollut Eetu pohjustaa. 

Kasviskinkku valmistuukin seitanpaistiaineksesta varsin vaivattomasti: aineksen joukkoon lisätään vesi ja öljy lisätään, näin aikaansaatu “taikina” muotoillaan pötköksi ja paistetaan foliossa uunissa ohjeiden mukaan.

Perinteinen seitanpaistiaines on siis nykyisin se nimi, jolla klassikkomainetta niittänyt Sika Säkissä -kasviskinkkuaines alkuaikoina tunnettiin. Mutta mikä ihme oli syy tuon mainion nimen muuttamiseen?

- Sika säkissä -aineksen suosio kasvoi ja pian elintarvikeviranomaiset huolestuivat sen harhaanjohtavaksi tulkitsemastaan nimestä: sikaa ei siis oikeasti kaupiteltukaan säkissä. Elintarvikeasioita valvovien viranomaisten mukaan vaarana oli, että joku kuluttaja harhautuu luulemaan kyseessä olevan sianlihavalmiste vegeaineksen sijaan. Siksi viranomaiset vaativat, ettei sikaa tai kinkkua nimessä saa aineksen nimessä enää mainita, Eetu kertoo.

Tämän vuoksi Sika Säkissä on siis nykyään viralliselta nimeltään Perinteinen seitanpaistiaines. 

- Uskollisten fanien keskuudessa alkuperäinen nimi kuitenkin nauttii yhä suurta suosiota. Myös itse käytämme Sika Säkissä -nimeä työpaikalla, kun juttelemme toisillemme vegekinkkuaineksestamme, Organic Health -luomuruokatukussa työskentevä vegekinkkukonkari toteaa.

Seitanpaistiaines tekee hyvää

Perinteinen seitanpaistiaines on kaikin puolin hyvän mielen tuote joka tukee kotimaisten pienyritysten toimintaa: kun homman alkuperäinen aloittaja joutui nivelrikkonsa vuoksi lopettamaan aineksen väsäämisen, siirrettiin hyvässä yhteisymmärryksessä homma Organic Healthin hoidettavaksi. 

- Yhden ihmisen nyrkkipajamahommasta on kinkkuaineksen tuottaminen nyt siirtynyt 15 ihmisen perheyritykselle, Keskinen taustoittaa.

Kun yrityksensä osti kasviskinkun reseptin ja valmistusoikeudet Sika Säkissä -aineksen alkuperäiseltä kehittäjältä, mukana siirtyi myös kinkkuainesten loppuvarasto, jonka Organic Health lahjoitti eläinoikeustyöhön. Kun eläinoikeusjärjestöt saivat ilmaiseksi kinkkuaineksia, voivat he tehdä siis vegekinkkuja ja myydä niitä tapahtumissaan saaden täten rahallista tukea toiminnalleen.

Vegekinkun väsääminen saattaa olla portti kasvisruokien kiehtovaan maailmaan

Monille ruohonjuuren asiakkaille vegenkinkkujen mielenkiintoinen maailma on tullut vuosien tai vuosikymmentenkin aikana jo varsin tutuksi. Mutta niille jotka eivät vielä ole kasviskinkkuihin hampaitaan iskeneet, toivotamme ennakkoluulotonta asennetta.

- Kasviskinkkuihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Seitanpaistainespussin voi viedä vaikka vanhempiensa luokse ja vegekinkun voi siitä väkertää vaikka porukalla. Tällä helpolla aineksella saa onnistumisen kokemuksia, jotka motivoivat jatkamaan kasviskokkailua. Seitankinkkuaineksemme onkin siis matalan kynnyksen tuote, jolla voi hyvinkin saada onnistumisen elämystä omassa keittiössään.  Se saattaa olla portti seuraaviin kasviskokkailukokemuksiin, joista kehtaa sitten ampaista kokeellisempiinkin hommiin, Keskinen visioi.

Vegekinkkujen valikoima on laaja

Vegekinkkuja notkuu kauppojen hyllyillä metritolkulla: valinnanvaraa siis todella löytyy sekä täysin valmiina että väsäilyä vaativien suhteen.

- Gluteenia kaihtavat voivat esimerkiksi tehdä soijapaloista karjalanpaistityylisen ruuan joulupöytään tai vaikkapa valmistaa sinappihunnutetun savutofukinkun “vanhan koulun malliin”.  Kaupoista löytyy paljon vaihtoehtoja, Eetu toteaa ja kannustaa ihmisiä myös kilpailijoidenkin tuotteiden pariin - pääasia hänelle on, että hankkii pirttiinsa kasvipohjaista lihakinkun sijaan.

Kikhernejauho on vegekokin salainen ase!

Ruohonjuuren asiakkaiden suosikiksi kivunnut kikhernejauho paistattelee tärkeänä aineksena seitanpaistiaineksessa. 

- Kikhernejauho tuo ainekseen mureutta ja on suorastaan taiabnomainen raaka-aine muussakin vegekokkauksessa, Eetu ylistää.

Kasvissyöjien klassikkomurkinaksi kivunnut kikhernemunakaskin valmistuu varsin vaivattomasti kikhernejauhoista, vedestä, öljystä ja mausteista (ja mieleisistään kasviksista).

Jotkut lisäävät munakkaaseen myös psylliumia tuomaan mojovaa rakennetta ja lisäkuituja.

- Kikhernejauho on tietysti täysin gluteeniton aines ja sitä voi käyttää myös pitsapohiissa tai pakora-tyylisissä nakerrettavissa. Kikhernejauhe säilyy pitkään kuiva-ainekaapissa ja todella hyvä valinta arkikokkailuun, Keskinen suosittelee.

Eetulle vegekinkku maistuu parhaiten siivutettuna leivän päällä ja sinapilla rikastettuna.

- Kaikkein parasta se on kuitenkin retkieväänä! Seitankinkkua voi kääriä vaikkapa folioon tai mehiläisvahakelmuun ja nauttia ravinteikkaana ruokana metsän siimeksessä. Valmistettunakin vegekinkku säilyy hyvin lämpimässä ja sen avulla jaksaa taatusti pötkiä pitkälle!

Lihakinkun rippeiden tapaan myös vegekinkun jämät voi loistavasti hyödyntää hernekeiton ryydittäjänä.