Kombucha-kasvustosta saippuaksi!

Mitä ihmettä? Voiko kombuchasta tehdä saippuaakin? Kyllä voi ja vieläpä varsin viehkeää sellaista. The Good Guysin kombuchapanimolla täysin palvelleet kombucha-kasvustot pääsevät eläkevirkaan luonnonkosmetiikkalaatuiseen saippuaan kiertotaloushengessä.
the good guys kombucha saippua ruohonjuuri
The Good Guysin kombuchapanimolla Tampereen Pirkkalassa syntyy juomien teon tuoksinassa kosolti kombuca-kasvustoa eli  SCOBYja (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Kun nämä uutterat scobyt ovat valmistaneet vatsaamme hellivää kombuchaa tarpeeksi kauan ja synnyttäneet siinä yhteydessä lukuisia uusia scobyja, täytyy niiden aikanaan siirtyä eläkkeelle. Yhteistyössä Flow Cosmeticsin kanssa The Good Guysin scobyt saavat nauttia leppoisista eläkepäivistään luonnonkosmetiikan maailmassa upean tuoksuisen palasaippuan muodossa tarjoten vaativammallekin pesijälle lempeän pesukokemuksen. Kombucha-palasaippua toimii hellävaraisena pesukaverina niin hiuksille, vartalolle kuin kasvoillekin. 

Vaikka tämän laventelilla ja appelsiinilla ryyditetyn kombucha-saippuassa hyvät bakteerit eivät päädykään tukemaan suolistosi terveyttä, kyseessä on monipuolisesti fiksu pesukaveri. Kombucha-saippuassa uusiokäytetään laadukkaita raaka-aineita kiertotalouden ja zero waste -hengessä ja saadaan myös luonnollista luomuraaka-ainetta saippuaan. Iho ja planeetta kiittävät - ja tyytyväisiä lienevät myös kombucha-kasvusto päästessään mielekkääseen eläkevirkaan!

- Kombucha-saippua syntyi, kun aloimme pohtia sitä, mitä hyödyllistä vanhoista scobyistä voi tehdä, jotta niitä ei tarvitsisi heittää pois. Tämä asia huolettaa usein myös kombuchan kotivalmistajien, koska rakkaudella kasvatettuja scobyjä ei millään raaskisi viskata menemää, Krister Häll Good Guys:ltä kertoo.
The Good Guys Ruohonjuuri

Tamperelaisten kombuchamaakareiden tiedossa oli myös se, että maailmalla kombuchapohjaisen kosmetiikan suosio on kasvussa - ja luonnonkosmetiikka se vasta jättisuosiota tahkookin! Yhdessä hyvinkääläisen Flow Cosmeticsin kanssa Good Guys:in kaverit suunnittelivat äskettäin Ruohonjuurenkin asiakkaiden ihasteltavaksi saapuneen kombucha-saippuan.

Koska kombucha-saippua sisältää eläviä mikrobikulttuureja, se pesee lempeästi putipuhtaaksi jättäen hipiän myös mukavan pehmeäksi. Kombucha-saippuan matala pH irroittaa hellävaraisesti kuollutta ihosolukkoa, joten se toimii myös kevyenä kuorinta-aineena. Lisäksi saippua tuoksuu varsin viehättävälle esimerkiksi lämpimässä suihkussa käytettynä.

Kombucha-kasvusto eli scoby on siis hyvin monipuolinen raaka-aine myös kosmetiikkaan. 

- Selvitämme parhaillaan, miten sitä voisi käyttää erilaisina kasvonaamioina sekä etikkahuuhteena hiuksille. Tavoitteenamme on löytää kaikille eläköityville scobyille mukava koti, jossa ne voivat vielä piristää arkeamme. Näin teemme osaltamme hyvää koko planeetalle ja tiedämme, että rakkaudella kasvatetut scobyt päätyvät onnellisiin koteihin, Häll kertoo hymyssä suin.