Hyvinvointia karvaisille kavereille - lemmikkien ravintolisät

Ruohonjuurestakin löytyy hyvä valikoima ravintolisiä, joista on apua myös lemmikeille.
Useat eläimille eriksen brändätyt ravintolisät ovat sisällöltään samoja kuin Ruohonjuuren hyllyiltä löytyvät perustuotteet, joista on apua myös lemmikeille.
Useat lemmikkikaupoissa myytävät, eläimille eriksen brändätyt ravintolisät ovat sisällöltään samoja kuin Ruohonjuuren hyllyiltä löytyvät perustuotteet, mutta joskus ehkä hinnoiltaan eri luokkaa. Lemmikkien tuotteista ja palveluista ollaankin toisinaan valmiita maksamaan jopa enemmän kuin itselle tarkoitetuista.

Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu on omien koiriensa myötä kiinnostunut myös lemmikkien hyvinvoinnista vaikkei erityisesti eläinten ravintoterapeutti olekaan. Tämän jutun sisältämät linkit ja ohjeet onkin koottu Koivun omista kokemuksista ja erilaisista lemmikkien ravitsemusta käsittelevistä lähteistä.  

Huomioi nämä asiat valitessasi ravintolisiä lemmikeillesi

Annostus

Lemmikeille on olemassa omia ravintolisiä, mutta mikäli haluat antaa jotain Ruohonjuuren valikoimissa olevaa, puhdasta ja luonnonmukaista ravintolisää lemmikillesi, tulee annostus suhteuttaa eläimen koon eli painon mukaan.

- Isolle koiralle annetaan puolikas aikuisen ihmisen annoksesta ja pienemmälle neljäsosa. Alle 10 kg painaville noudattaisin erityistä varovaisuutta tai huolehtisin ravintoaineiden saannin ravinnosta. Kuten ihmisilläkin, on ravintolisien käytössä hyvä pitää taukoja tai käyttää niitä lähinnä tarpeen mukaan kuuriluontoisesti, Eijaliisa Koivu opastaa.

Perusperiaate 

Kuten ihmisten myös eläinten ravitsemuksessa on hyvä muistaa, että ravintoaineet tulisi mahdollisimman pitkälle saada ruoasta. On kuitenkin tilanteita, joissa tarpeita ravintoainetäydennykselle tulee. 

- Eläimen vanhetessa esimerkiksi nivelet usein vaivaavat ja silloin onkin hyvä tukea nivelten hyvinvointia joko eläimen ruoalla, johon on lisätty nivelravinteita tai erillisinä ravintolisinä. Ikääntyvän koiran energiantarve vähenee, mikä kannattaa tietysti myös ottaa huomioon sen ruokinnassa, Eijaliisa neuvoo.

- Mikäli koira on fyysisesti erityisen aktiivinen (esimerkiksi agilityä tai metsästystä harrastava), tulee huomioida kohonnut energian tarve ja mahdollinen tuki- ja liikuntaelinten hoito. Myös vitamiinien ja mineraalien tarve voi paljon rasittuvalla eläimellä olla suurempi.

- Tiineenä olevan sekä sairaan eläimen ravitsemuksessa kannattaa varmistaa se, että eläin saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Esimerkiksi tiineillä bostoninterriereillä tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että juoksujen ja tiineyden aikana foolihappoa saaneiden koirien pentueissa esiintyi vähemmän suulakihalkioita.

- Myös kalsium on tarpeen pentujen luuston kehityksen vuoksi. 

Kuten lapsille niin myös lemmikeille Eijaliisa Koivu suosittelee mahdollisimman puhdasta ja laadukasta ravintoa, jota täydennetään tarvittaessa maltillisesti laadukkailla ravintolisillä.

- Voidaan ajatella, että pienemmän elämänmuodot ovat herkempiä kuin me aikuiset ihmiset. 

Ravintolisiä lemmikkien terveyden tueksi


Tutuimpia lemmikeille annetuista ravintolisistä lienevät punkkiaikaan käytettävät valkosipulivalmisteet- joista etenkin Kyolic nauttii klassikkomainetta!

- Kyolicia voi antaa koirille ja kissoille. Se on turvallinen tuote tosiaan myös koirille, koska ei sisällä haitallisia tiosulfaatteja. Tehokas punkkisuoja tulee 3-4 päivän käytön myötä. Annostus pienille koirille ja kissoille (2-10 kg) on yksi tabletti päivässä, keskikokoisille koirille (11-25kg)  on 1-2 tabletti(a) päivässä ja isoille koirille 1-3 tabletti(a) päivässä. Kyolicin turvallisuus koirille on tutkittu, kissoille tutkimusta ei ole tehty mutta valmistajan mukaan näitä valkosipulikapseleita voidaan käyttää kissoillekin, Eijaliisa Koivu kertoo punkkiajan toimenpiteistä.

Kipuunkin löytyy apua. 

- CBD-A koirantabletit ovat hyvä vaihtoehto kiputilojen hoidossa. Monet eläinlääkärit ja lemmikkieläinten omistajat ovat huomanneet hampun positiiviset vaikutukset niveltulehduksien ja kiputilojen hoidossa, Eijaliisa Koivu kertoo.

Lisätietoa CBD:n ja kannabiksen käytöstä lemmikkien hoidossa: https://hamppumaa.fi/cbd-ja-kannabis-lemmikkien-hoidossa/

Turkkiin kiiltoa!

Omega-öljyt sisäisesti annettuna sopivat lemmikin ihon ja turkin hoitoon. Jos lemmikin turkki on kuiva ja iho kutiaa, voi sinkki- ja biotiinilisä olla tarpeen. 

- Atooppiselle koiralleni kokeilin itse menestyksekkäästi Organic Shopin Shea-kookos -hiusnaamiota. Totesin sen tehneen oikein hyvää koirani turkille ja iholle, Koivu kertoo.

E-vitamiinin lähteenä vehnänalkioöljy  on luonnollinen ja helposti ruokaan lisättävä antioksidantti, joka suojaa soluja rasituksilta ja vanhenemiselta.

-E-vitamiinin tarve lisääntyy fyysisesssä rasituksessa sekä tiineenä olevilla ja vanhoilla koirilla. Myös useissa sairauksissa (kuten nivelvaivoissa ja atopiassa) E-vitamiinilisästä on hyötyä. Vehnänalkioöljyä käytetään kuuriluontoisesti, annostus ½-1 teelusikallista päivässä riippuen koiran koosta ja aktiivisuudesta, Eijaliisa neuvoo.

- Lemmikkien vatsavaivoihin ja ihon hoitoon voi antaa pienen määrän piihappogeeli Silicum Tonicia joko ruokaan sekoitettuna tai ruiskulla suoraan suuhun.

- Saccharomyces Boulardiita voi myös käyttää koirien suolistovaivoihin tukemaan koiran suoliston omaa hyvää bakteerikantaa. Mikäli koira kärsii ummetuksesta, aloita veden lisäämisellä ja sitten kuitulisällä. Myös liikunnasta on hyötyä, Eijaliisa Koivu opastaa.

Hyvä rikastava lemmikin ruokavalioon on myös ruusunmarjarouhe, joka lisää nivelten liikkuvuutta myös eläimillä. Ruusunmarja sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat eläimen elimistöä puolustautumaan ikääntymistä nopeuttavia ja soluja hajottavia vapaita radikaaleja vastaan. Lisäksi ruusunmarja on täynnä niin sanottuja galaktolipidejä, joilla on tärkeä rooli elimistön immuunijärjestelmässä. 

- Sopiva annostus ruusunmarjarouhetta on nelisen grammaa kymmentä painokiloa kohden päivässä, Koivu suosittelee. 

Nivelten hyvinvointiin sopii mainiosti myös glukosamiini tai luuliemijauhe, jota voisi antaa puolisen teelusikallista päivässä.  Moni koira olisi varmasti innoissaan myös poronluun järsimisestä, mutta luuliemijauheesta terveysvaikutukset on helposti otettavissa irti.

Myös ravinto- eli oluthiivahiutaleita voi antaa koiralle hyvänä B-vitamiinin ja sinkin lähteenä tukemaan mm. ihon, turkin ja hermoston hyvinvointia. 

- Oluthiivahiutaleiden annostus: pienet koirat (<10kg) 1 rkl /vrk ja yli kymmenkilouset koirat kaksi ruokalusikallista päivässä. Oluthiivahiutaleita ei suositella annettavaksi akuuttien hiivaongelmien aikana, vaikkeivät ne sisälläkään yleisintä hiivan aiheuttajaa Candida albicansia. Toinen koirani on syönyt muiden koirien jätöksiä, mutta oluthiivaa (B-vitamiini) annettuani kyseinen ikävä tapa on vähentynyt, Koivu toteaa.

Paukkuherkälle, autoilusta tai muutoksista stressaavalle koiralle voi antaa vahvistukseksi ja rauhoitukseksi Vogelin Avena Sativa tippoja tai Bachin Rescue-tippoja. 

Kuten ihmisten myös koirien ravitsemuksessa on hyvä muistaa, että ravintoaineet tulisi mahdollisimman pitkälle saada ruoasta.

Mistä tietää, tarvitseeko oma lemmikki ravintolisätäydennystä?


- Yleisohjeena voidaan pitää sitä, että kun eläin näyttää ulkoisesti terveeltä, syö, juo, nukkuu ja leikkii normaalisti, on kaikki hyvin. Isäntäväen huomatessa lemmikissä väsymyksen lisääntymistä, ruokahaluttomuutta, muutosta ruoansulatuksessa tai virtsaamisessa, stressantuneisuutta, kutinaa, silmä-, korva- tai iho-oireita on syytä selvitellä mistä kyse. Myös ikääntynyt eläin vaatii oman huomionsa esimerkiksi  nivelten suhteen. Mikäli tilanne vaatii, on ehdottomasti mentävä eläinlääkäriin. Pieniä vaivoja voi hoitaa itsekin esimerkiksi ravintolisillä tukien, Eijaliisa Koivu kertoo.

- Eläinten ravintolisätarvetta on tutkittu vielä vähän. Valittaessa ravintolisää tulee kiinnittää huomiota ainakin siihen, ettei tuote sisällä makeutusaineita kuten esimerkiksi ksylitolia tai aspartaamia. Ne voivat johtaa vaaralliseen sokeriarvojen romahtamiseen, Eijaliisa Koivu opastaa.

Eläinrakas ravintoterapeuttimme toivoo, että ihmiset huomioisivat sen, mikä on eläimelle luontaista ruokaa. Esimerkiksi viljatuotteet, kuten leipä ja pullat, eivät ole ollenkaan koirien ruokaa.

- Koirilla ja kissoilla on petoeläimen ruoansulatus ja ne tarvitsevat ensisijaisesti lihaa. Myöskään sokeri ja hiiva eivät ole hyväksi koiralle. Hiivainen taikina alkaa käydä vatsassa ja muodostaa alkoholia, joka aiheuttaa koiralle epämukavaa oloa, Koivu taustoittaa.

Hemmottele koiraa leikeillä ja hieronnalla


Koirien huomattava lihavuus saa Eijaliisan vihaiseksi ja säälimään kyseistä eläintä. 

- Jos eläimen liikkuminen on hankalaa lihavuuden vuoksi, tulisi omistajan miettiä rakkaan lemmikkinsä hyvinvointia ja lopettaa liiallinen ruokkiminen. Lihavuus myös altistaa erilaisille sairauksille, kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairauksille, hengitystieongelmille ja sokeritaudille.

- Koirat eivät itse jääkaapilla käy eli ihminen aiheuttaa teoillaan eläimen lihavuuden. Hemmottelua ja hellimistä voi tehdä mukavilla muillakin tavoilla kuin herkuttelulla. Esimerkiksi palloleikit, lelujen piilotusleikki tai lemmikin kevyt hierontahetki lisäävät lemmikin hyvinvointia ja tiivistävät hyvää suhdettanne. Varsinkin pitkän lenkin tai rasituksen jälkeen hieronta on tervetullutta hemmottelua. Ruokkikaamme, hellikäämme ja liikkukaamme rakkaiden lemmikkiemme kanssa niin, että eläin saa elää terveenä ja onnellisena, Ruohonjuuren ravintoterapeutti julistaa.