Hyvässä suklaassa ei ole mitään pahaa

Ruohonjuuren suklaahyllyt pullistelevat hyvän mielen herkkujen painosta. Vastuullisesti tuotettuja luomusuklaitamme kelpaa pistellä poskeensa rinta rottingilla ja hyvillä mielin!
Hyvässä suklaassa ei ole mitään pahaa

Vegeway -raakasuklaiden matka Ruohonjuuren asiakkaiden iloksi alkaa Perusta, josta jopa 60 % maailman suklaamarkkinoiden kaakaosta on peräisin. Peru tunnetaan maailmalla korkealuokkaisesta kaakaostaan, ja sieltä ovat peräisin myös kotimaisissa Vegeway-raakasuklaissa käytetyt luomulaatuiset Criollo-kaakaopavut. Luonnonmukainen viljely kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti takaa kaakaopapujen puhtauden sekä ympäristön säilymisen. Kaakaopapujen luonnonmukaisuus on kuitenkin vain yksi osa-alue kaakaopapujen valinnassa – tärkeintä on kokonaisvaltainen vastuullisuus.

Reilu meininki on sydämen asia

Vegeway -suklaiden raaka-aineet hankitaan BSCI-periaatteiden mukaisesti, joka osaltaan takaa sen, että tuotanto tapahtuu sosiaalisesti ja eettisesti vastuullisella tavalla.

Kaakaon tuotantoon liittyy maailmanlaajuisesti paljon pahaa, hyvinkin räikeitä epäkohtia, joissa Ruohonjuuren suklaatoimittajat eivät tietenkään tahdo olla mukana.

- Mahdollisimmat hyvät olot varmistaaksemme hyväksymme kumppaneiksemme ainoastaan luomu-, Fair Trade- ja UTZ -sertifioidut kaakaota tuottavat yritykset. Mielestämme vain nämä sertifikaatit todella varmistavat sosiaaliset ja ympäristölliset näkökohdat. Valikoimalla yhteistyökumppanimme tarkkojen kriteerien pohjalta sekä tukemalla kumppaniemme liiketoimintaa ja kehitysprojekteja, kannamme oman kortemme kekoon taistelussa epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hankkimalla ainoastaan sertifioitua kaakaota olemme osaltamme edistämässä sademetsien säilymistä, lasten oikeutta lapsuuteen ja koulutukseen sekä yhteisöjen elinolosuhteiden kehittymistä, VegeWay-suklaiden valmistaja Leader Foods kertoo polleana.

- Vaikka edellä mainitut sertifikaatit takaavat kestävän kehityksen mukaiset perusperiaatteet, halusimme vielä enemmän. Raaka-aineiden toimittajien kartoitusvaiheessa meille muodostui tärkeäksi kehitys- ja yhteistyöprojektit, jotka vievät sosiaaliset ja eettiset näkökohdat astetta pidemmällä.

Leader Foodsin yhteistyökumppaniksi valikoitui lopulta perulainen yritys, joka on kansallisella tasolla sitoutunut monen projektin kautta edistämään kestävän kehityksen mukaista kaakaon viljelyä, ympäristön säilymistä ja työolojen paranemista. Käynnissä onkin sosiaalisen ja eettisen vastuullisuuden kehitysohjelma, jossa tuetaan yksittäisiä kaakaon viljelijöitä sekä heidän perheitään ja koko kyläyhteisöä.

Vegeway-suklaiden sisältämän kaakaon hinnasta osa menee  siis suoraan kehitysprojekteihin.

Näistä ohjelmista meitä on eniten ilahduttanut Bambamarca- ja Huicungo- kylissä järjestetyt projektit. Tällä hetkellä 150 perhettä saa valmistaa ateriansa ja tehdä töitä aurinkoenergialla tuotetulla teknologialla. Valaistus pimeisiin aikoihin hyödyttää paitsi perheiden yksityisten elinolojen kehitystä, mutta mahdollistaa myös turvallisen työskentelyn pimeinä vuorokauden aikoina. Lisäksi näihin kyliin on rakennettu koulurakennuksia, uusittu lasten leikkialueita ja ruokailutiloja. Kehityksestä on toistaiseksi päässyt hyötymään yli 200 lasta.

Työtä myös suomalaisille

Vegeway-raakasuklaat valmistetaan pienessä, keski-pohjalaisessa Toholammin kunnassa.  Perusta matkaavat raaka-aineet saapuvat siis lopulta Toholammille ja ne hyväksytään tuotantoon näytteenotossa tulleiden puhtaiden laboratoriotulosten jälkeen. Tämän jälkeen toholammilaiset suklaamaakarit vastaavat korkealuokkaisen suklaan tuotannosta aina kaakaomassan valmistuksesta konssaukseen ja temperointiin. Tehtaalta suklaa toimitetaan Ruohonjuuren myymälöihin, joista se päätyy vastuullisia valintoja arvostavien suklaanystävien ostoskoreihin.