Hormonitoiminnan tasapainottaminen - vinkkejä sen kohentamiseen kotikonstein

Hormonit hyrräävät eikä mitään ole tehtävissä? Kyllä on! Hormonitoimintaansa voi vaikuttaa monellakin tapaa - lue niistä lisää tästä jutusta!
Hormonitoiminnan tasapainottaminen kotikonstein

Hormonit joutuvat usein syntipukeiksi, kun jokin asia on mennyt pieleen. Etsimme toisinaan hormonihommista selitystä mieliteoille tai sille, että tunteemme ajelevat kuukautisten lähestyessä vuoristorataa.

Mistä oikein on kyse? Olemmeko hormonihirviöiden riivaamia vai onko tain tehtävissä? Kyllä on! Vaikka hormoniasiat ovatkin monimutkaisia ja yksilöllisiä,  voimme itse vaikuttaa siihen, että kuukautiskierrostamme tulee tasapainoisempi ja luonnollisempi. 

Hormonitasapainoon vaikuttaa merkittävästi tietenkin ruokavaliomme, nukkumisemme ja muutkin elintapamme. Tiesitkö, että elintapasi viimeisiltä kahdelta kuukaudelta vaikuttavat oleellisesti siihen, minkälainen hormonitasapaino sinulla on tänään?

Tässä jutussa käsittelemme yleisellä tasolla naisen hormonitasapainoa ja kuukautiskiertoa sekä seikkoja, jotka vaikuttavat niihin. Otathan huomioon, että erilaiset hormonihoidot ja hormonaaliset ehkäisyvalmisteet vaikuttavat oleellisesti erilaisiin PMS-tyyppisiin vaivoihin. Tästä artikkelista saat kuitenkin yleisellä tasolla vinkkejä siitä, miten voit luontaisin keinoin avittaa omaa hormonitasapainoasi.

Tämä blogijuttu pohjautuu funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan luentoon, jossa käsiteltiin naisten hormonitasapainoa, kuukautiskiertoa ja asioita, jotka siihen vaikuttavat.

Miksi hormonit ovat  tärkeitä hyvinvoinnillemme? 

Hormonitasapainoa kannattaa tarkastella kokonaisvaltaisesti. Siihen vaikuttavat lukemattomat asiat - tärkeimpinä elämäntapa, ravinto ja uni.

Kyse ei ole ainoastaan hedelmällisyydestä tai kuukautiskierrosta vaan hormoneilla on lukemattomia vaikutuksia kehossamme. Esimerkiksi estrogeenia tarvitaan yli 300:ssa kehon eri tehtävissä ja kyseinen hormoni vaikuttaa myös esimerkiksi myös muistiimme.

Hormonit vaikuttaa meihin koko elämämme ajan, joten on äärimmäisen tärkeää pitää hormoneista hyvää huolta kaikissa elämänsykleissä ja -vaiheissa. 

Kuukautiskierron koukerot vaihe vaiheelta

Kuukautiskierto on yksi tärkeimmistä naisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä seikoista. Kuukautiskierto alkaa sinä päivänä, kun kuukautisetkin alkavat. Puhutaan siis kuukautiskierron ensimmäisestä päivästä. Silloin hormonitasot estrogeenista, testosteronista sekä keltarauhashormonista ovat alhaisimmillaan kehossamme. Vuodon määrä, väri ja koostumus vaihtelevat paljonkin riippuen ihmisestä. Kannattaa pohtia, kuinka hyvin tuntee oman kehonsa. Yksi näppärä tapa seurata ja tutustua omaan vuotoonsa on käyttää kuukautiskuppia. Mainetta niittänyt, kotimainen Lunette-kuukautiskuppi on hygieeninen, turvallinen ja ympäristöystävällinen valinta, joka ei myöskään häiritse kehon omaa kosteustasapainoa. Kupin avulla on helppo seurata omaa vuotoaan; sen runsautta ja koostumusta. 

Kotimainen Lunettu e-kuukautiskuppi on hygieeninen ja ympäristöystävällinen valinta.

Kuukautisten jälkeisenä viikkona voimme yleisesti ottaen erittäin hyvin ja joillekin tämä saattaa jopa olla kierron ainoa viikko, kun elämä todella kukoistaa ja olo on mitä oivallisin. Tämän jälkeen alkavat taas estrogeenitasot kehossa nousta. Tämä auttaa kohdun limakalvon rakentamisessa, jotta raskaus olisi mahdollinen. Korkeat estrogeenitasot mahdollistavat myös munasolun kypsymisen. Tämä on yleensä se aika kuukautiskierrosta, kun tunnemme olevamme täynnä energiaa. Treeni sujuu, ystäviä on hauskaa nähdä, voimat ovat valloillaan ja virtaa on kuin pienessä kylässä. Elämä maistuu mansikoilta ja lasi on taatusti puoliksi täynnä.

Ovulaation aikana testosteronitasot ovat huipussaan ja silloin myös seksihalumme sekä energiatasomme ovat parhaimmillaan. Ovulaation jälkeen munarakkula muuttuu keltarauhaseksi, joka tuottaa keltarauhashormonia, joka vie meidät toiseen vaiheeseen, ns. kohdun limakalvon eritysvaiheeseen, jolloin useimmiten emme voi niin hyvin. Aletaan puhua PMS-vaivoista. Yleisesti ottaen mieli voi olla maassa, viihdymme enemmän omissa oloissa tai kumppanimme kainalossa kotisohvalla. Tänä aikana erilaiset iho-ongelmat ja vatsavaivat voivat olla yleisiä. Joillakin tunteet saattavat löydä yli;  voimme pohtia jopa työpaikan vaihtoa tai puolisosta eroamista. Jos  tunnevaihtelut ja erilaiset PMS-oireilut ovat äärimmäisen jyrkkiä, saattaa kyse olla hormonien epätasapainosta. 

Sanotaan, että länsimaissa noin 85 % naisista kärsii PMS-vaivoista kun taas alkuperäiskansoilla ainoastaan riutuvien luku on ainoastaan 15 %. Ehkäpä länsimaalaisella hektisellä elämäntyylillä saattaa olla osuutta asiaan?

PMS-vaivat ovat yleensä merkki siitä, että kehossamme on liian vähän keltarauhashormonia. Keltarauhashormoni vaikuttaa kehon rauhoittaviin (gaba) mekanismeihin. Tiesitkö, että se miten elit kaksi kuukautta sitten vaikuttaa siihen millaiset kuukautiset sinulla on tänään?

Yhden munasolun kypsymiseen menee jopa 100 päivää. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä olet sinä aikana tehnyt. Elämäntavoilla ja ravinnolla on suuri merkitys!

Mitkä asiat vaikuttavat hormonaalisiin oireisiin?

Stressi. Stressin vaikutusta ei voi sivuuttaa tälläkään kertaa. Oravanpyörä pyörii länsimaissa yleensä ihan liian vinhaa vauhtia!  Ei ole ihme, että stressin negatiivisista vaikutuksista puhutaankin paljon. Hyvänlaatuista stressiä tarvitsemme toki kaikki, sillä sen avulla kuljemme eteenpäin elämässä. Mutta haitallista eli pitkäaikaista stressiä tulisi meidän parhaamme mukaan välttää. Kun kehomme on jatkuvassa stressitilassa, elimistömme ei priorisoi hormonituotantoa vaan muita elintärkeitä toimintoja. Tämä voi johtaa erilaisten PMS-vaivojen lisääntymiseen ja kuukautiskiertomme häiriintymiseen.

Elämäntapamuutoksilla voimme tehdä paljon hormonitasapainomme petraamiseksi. Myös erilaisilla lisäravinteilla voidaan saada positiivisia tuloksia. Yksi tasapainoa tuovista yrteistä on ashwagandha, joka nimenomaan auttaa hillitsemään stressiä ja tasapainottamaan erilaisia hormonitiloja kehossamme. 

Puutokset ravinnossa. Ei tietenkään ole yhdentekevää mitä syömme. Kannattaa suosia monipuolista, värikkäistä kasviksista koostuvaa luomuruokaa, joka on mahdollisimman puhdasta. Lisä- ja torjunta-aineet sekä antibioottijäämät vaikuttavat epäsuotuisasti hormonitasapainoomme.

Kehomme tarvitsee ravintoaineita, jotta se voisi tuottaa hormoneja. Tiesitkö, että tärkein vaihe naisen kuukautiskiertoa on ovulaatio? Ei siis kuukautiset! Ilman ovulaatiota kehomme ei voi tuottaa keltarauhashormonia, estrogeenia taikka testosteronia.   

Tärkeitä ravintoaineita hormonien tuotannossa ovat A-vitamiini, D-vitamiini, sinkki, magnesium sekä rauta. 

Myös liian kova treeni ja vähäinen syöminen voivat johtaa ravitsemuspuutoksiin.  

Minäkuva. Milloin olet viimeksi tunnustellut, miten sinä itse voit ja mikä sinulle on elämässä tärkeää? On hyvä pysähtyä säännöllisesti fiilistelemään omaa vointiaan. Olemmeko tyytyväisiä itseemme, omaan työhömme - entä miltä tuntuvat ihmissuhteemme? Jos koet erilaisia hormonaalisia epätasapaino-oireita, voi olla syytä tarkastella omaa vointiaan ja fiilistä yleisellä tasolla ja kiinnittää huomionsa siihen, miten elämä kokonaisuutena on viime kuukausina mennyt. 

Mitä voimme tehdä hormonitoiminnan tasapainottamiseksi?

Opi tuntemaan kehosi. Ota säännöllisesti aikaa ja tunnustele sitä, kuinka voit. Seuraa kuukautiskiertoasi esimerkiksi kännykkäapplikaation avulla ja kirjoita ylös omia olotilojasi kierron eri vaiheissa. Kuulostele kehoasi! Kehomme on viisas ja keskustelee kanssamme jatkuvasti, jos vaan pysähdymme sitä kuuntelemaan. Jos kärsimme erityisen runsaista kuukautisista tai mielialavaihteluista, joku ei kokonaisuudessa täsmää. Mistä sitten tiedän ovatko kuukautiseni runsaat? Tutustu kuukautisiin Lunette-kuukautiskupin avulla. Kuppi säästää rahaa ja ympäristöä ja on kaiken lisäksi hermoja hellivä tuote. Samalla opit tuntemaan kehoasi -  ja ainakin oman vuotosi.   

"Nainen voi vaikuttaa omaan hormonitoimintaansa monella eri tapaa. Ota vinkit haltuun ja olosi on jälleen kepeä. 

Lisäravinteista apua

Vaikka pika-ratkaisuja ei ole, voi silti lisäravinteista olla apua. Esimerkiksi ayurvedinen ashwagandha-yrtti on erinomainen stressin lievittämisessä.

Riittävä A- ja D-vitamiinin saanti on myös tärkeää hormonituotannolle - samoin magnesium, joka myös auttaa kehoamme monella tapaa. Magnesium osallistuu peräti kolmeensataan reaktioon kropassamme. 

Monella PMS-vaivaisella on todettu magnesiumpuutosta. Oivallisesti asioita avittavaa magnesiumglysinaattia löydät esimerkiksi Puhdistamon Tripla Magnesium-  ja Iltamagnesium -tuotteista. 

Tärkeää on myös turvata riittävä raudan saanti. Jos epäilet raudanpuutosta, kannattaa rauta-arvot käydä mittaamassa. Muista myös ferritiinin, eli rautavaraston mittaus! Lue lisää raudasta tästä blogijutusta >>

Näiden lisäksi hormonitasapainoa avittavat MSM sekä sinkki. 

Hormonitoimintaamme vaikuttaa siis moni asia. Riittävä uni, mieleinen liikunta, monipuolinen ja puhdas ravinto näyttelevät tärkeitä rooleja - ja iso merkitys on myös sillä miten tunnemme voivamme ja millaisia ajatuksia ajattelemme.

Omaa hormonitasapainoaan kannattaa tarkastella siis kokonaisvaltaisesti ja muistaa, että moneen asiaan voimme itse vaikuttaa. Jos tilanne vaikuttaa huonolta ja hetki heikolta, kannattaa huomionsa ehdottomasti kiinnittää siihen, miten rapakosta pääsee pois!