Väsynyt olemaan väsynyt? Raudan puute, oireet ja hoito

Uuvuttaako? Hengästytkö helposti? Tippuuko tukka? Tarkista, saatko tarpeeksi rautaa!
raudan puute, oireet ja hoito

Rauta on ihmisille välttämätön hivenaine, jota tarvitaan mm. veren punasolujen rakentamiseen ja siten hapen kuljettamiseen elimistössä. Rauta on elimistössä solujen käytössä, mm. hemoglobiinissa, sekä varastorautana. Ihminen ei pysty tuottamaan rautaa, joten kaikki tarvittava rauta on saatava ravinnosta tai ravintolisästä. 

Elimistön hapenkuljetuskapasiteettia arvioidaan usein veren hemoglobiinin (Hb) perusteella, jonka määrä ilmoitetaan grammoina litrassa. Tämä ei kuitenkaan kuvasta suoraan elimistön rautavarastoja. Jos Hb on liian alhainen, puhutaan anemiasta.

Hemoglobiinin viitearvot ovat:

6-16 -vuotiaat lapset: 115–170 g/l.

naiset: 117–155 g/l

miehet: 134–167 g/l

Raudan puutteellinen saanti tai sen menetys, esimerkiksi runsaiden kuukautisten vuoksi, saattavat aiheuttaa raudanpuutteen ja lopulta anemian. Tämä voi tapahtua hyvin hitaasti ja huomaamattomasti, koska elimistö tulee melko pitkään toimeen rautavarastojensa turvin ja pystyy myös sopeutumaan erilaisin keinoin hitaasti laskevaan hemoglobiiniin.

Raudanpuute ja hemoglobiini (Hb) eivät siis aina kulje käsi kädessä, esimerkiksi moni urheilija saattaa todellisuudessa kärsiä vähäisistä rautavarastoista korkeasta hemoglobiinista huolimatta. Hemoglobiini saattaa pyrkiä nousemaan myös pitkäaikaisesta kudosten hapenpuutteesta johtuen, esim. runsaan tupakoinnin seurauksena. Pelkkä hemoglobiini ei siis välttämättä kerro, kuinka paljon rautaa kehossa on, sillä rautavarastot tyhjenevät jo ennen kuin raudanpuuteanemia kehittyy.

Rautavarastojen tilanteen kertoo hemoglobiinia paremmin veren ferritiini, jonka määrä ilmoitetaan mikrogrammoina litrassa. Ferritiini onkin aiheellista määrittää epäiltäessä raudanpuutetta. Ferritiini voi nousta monesta syytä, eikä normaali tai kohonnut ferritiini poissulje raudanpuutetta. Selvästi matala ferritiini sen sijaan johtuu lähes aina raudanpuutteesta ja rautavarastojen tyhjenemisestä.

Ferritiinin viitearvot:

1-16 –vuotiaat lapset: 5-120 µg/l

Naiset: 13-150 µg/l

Miehet: 30-400 µg/l

Viitearvot perustuvat yleensä väestössä havaittuihin arvoihin, eivätkä ne suoraan kerro, mikä on elimistölle hyvä tai riittävä taso. Monet aiheeseen perehtyneet lääkärit ovat sitä mieltä, että ferritiinin viitearvon alaraja on naisilla varsin matala ja että ferritiinin tulisi olla myös heillä vähintään 20-30. Elimistön optimaalisen toiminnan kannalta korkeampikin ferritiinitaso, esim. n. 50:n, saattaa olla hyödyllinen.

Anemia voi tietenkin johtua muistakin syistä kuin raudanpuutteesta, esimerkiksi B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta. Näitä B-ryhmän vitamiineja tarvitaan veren solujen, myös punasolujen, muodostumisessa. Foolihapon ja B12-vitamiinin puute on yleistä imeytymisen häiriöitä aiheuttavissa suolistosairauksissa, esimerkiksi keliakiassa ja Crohnin taudissa. Puhtaassa raudanpuutoksessa punasolut ovat yleensä kooltaan pieniä, kun taas puhtaassa B12-vitamiinin tai foolihapon puutoksessa solut ovat kooltaan isoja. Punasolujen koko määritetään tavallisessa verenkuvatutkimuksessa (PVK).

Raudanpuuteanemia on yleisimpiä puutostiloja ja maailmanlaajuisesti jopa noin kolmasosa maailman väestöstä saattaa kärsiä siitä. Rauta saattaa imeytyä ravinnosta huonosti monesta syystä johtuen ja usein ihmisravinto itsessään sisältää melko niukasti rautaa. Parhaita raudan lähteitä ovat eläinkunnan tuotteista liha, kala, sisäelimet, äyriäiset ja veriruoat. Kasvikunnan tuotteista hyviä raudan lähteitä ovat esim. kuivattu basilika, oregano, merilevät, leseet, kurpitsansiemenet, hampunsiemenet, soijaproteiini, kuivatut hedelmät, erityisesti rusinat ja luumut, linssit, siemenet ja nokkonen. Eläinperäinen hemirauta imeytyy suoliston kautta paremmin kuin kasviperäinen rauta. Samaan aikaan raudan kanssa ei kannata nauttia kahvia, teetä, maitotuotteita tai kalkkivalmisteita.  Myös osa lääkkeistä (mm. jotkin mahasuojalääkkeet) saattavat haitata raudan imeytymistä. Mikäli käytät tällaisia lääkkeitä, kannattaa niiden ja raudan välillä pitää riittävä väli, tästä voit kysyä esim. Apteekista. Raudan imeytymistä tehostaa erityisesti C-vitamiinin sekä fermentoitujen kasvisten nauttiminen samaan aikaan rautalisän kanssa.

 Raudan imeytymistä tehostaa erityisesti C-vitamiinin sekä fermentoitujen kasvisten nauttiminen samaan aikaan rautalisän kanssa.

 

Raudan puute ja sen oireet

Raudan puutteesta kärsivät usein erityisesti kasvissyöjät, yksipuolisesti syövät, runsaista kuukautisista kärsivät, raskaana olevat ja imettävät, laihduttajat, lapset, runsaasti kuntoilevat ja urheilevat, usein verta luovuttavat, keliakiaa tai Crohnin tautia sairastavat, erilaisista suolistovaivoista kärsivät ja vanhukset. Rauta-arvot voivat alentua myös reumasairauksista tai elimistön kroonisista tulehdustiloista kärsivillä ja esim. pitkään jatkunut tai runsas särkylääkkeiden käyttö voi aiheuttaa piilevää verenvuotoa suolistossa ja olla syynä raudanpuutteeseen ja anemiaan.

Raudanpuutteen oireita ovat mm. väsymys, huimaus, kalpeus, päänsärky, heikentynyt yleiskunto sekä hengästyminen, hermostuneisuus, keskittymiskyvyn puute, ihon kuivuminen, kynsien halkeileminen, huulten ahavoituminen, hiustenlähtö, levottomat jalat, palan tunne kurkussa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan tyyppiset oireet.

Rauta on välttämät ravintoaine ihmiskeholle. Se mahdollistaa osaltaan normaaleja kognitiivisia toimintoja (mm. oppiminen, muisti, keskittymiskyky), energia-aineenvaihduntaa ja verisolujen muodostumista. Rautalisä saattaa myös buustaa vastustuskykyä immuunijärjestelmän toimintaa parantamalla ja vähentää väsymystä ja uupumusta.

Ruohonjuuresta löydät kattavan valikoiman huippulaatuisia rautavalmisteita - tutustu ja osta verkkokaupastamme >>

Joko tunnet Rautasuihkeen?

Palkittu, vatsaystävällinen Nordic Health Rauta-suusuihke on tehokas, hauskempi ja maukkaampi tapa nauttia rautaa!

Helppokäyttöinen, hyvin imeytyvä  ja hauska tapa annostella rautaa on suihkauttaa posken sisäpinnalle miellyttävän makuista Nordic Health -sarjan Rauta-suusuihketta. Rautasuihke imeytyy posken sisäpinnalta suoraan verenkiertoon, ohittaen suoliston.

Rautasuihketta voikin suihkia suuhunsa milloin vain, koska sen imeytyminen ei riipu muusta ruokavaliosta tai lisäravinteista. Rauta-suusuihke ei aiheuta ummetusta tai ripulia ja se on erittäin vatsaystävällinen.

Rautasuihke ei maistu metalliselle vaan se on erittäin miellyttävän uuniomenan makuinen. Se sopii myös lapsille ja raskauden aikana sekä vegaaneille. Erinomainen myös henkilöille, joilla on nielemisvaikeuksia. Rauta-suusuihkeessa on muodossa ferriammoniumsitraatti, makeutusaineena toimii stevia ja raakaruokosokeri.

Suositeltu annostus: 4 suihkaisua päivässä. Pullosta saat 192 suihkaisua ja se riittää 48 päivän ajan. Suosittelemme testaamaan!

Osta v.2018 Euroopan parhaaksi uudeksi terveystuotteeksi valittu Nordic Health Rauta suusuihke Ruohonjuuren verkkokaupasta >>

Valikoimistamme löytyy myös vahvempi rautasuihke Nordic Healthiltä >>

Oletko kokeillut vielä raudan imeytymistä edistävää Laktoferriiniä? 

Vitatabs Laktoferriini + C -ravintolisä on suunniteltu raudan imeytymistä edistämään. Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka edistää raudan biologista hyväksikäytettävyyttä sitomalla rautaa itseensä jo suolistossa. Laktoferriini säätelee solunsisäistä rautatasapainoa edistämällä raudan siirtymistä solujen varastoista verenkiertoon ja ehkäisten ylimääräisen raudan kertymistä soluihin. Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi Vitatabs® Laktoferriini + C:n vuoden 2023 terveystuotesarjan voittajaksi. 

Puhdistamon Tripla Rauta on puolestaan tavanomaista rautaa hellävaraisempi vatsalle ja imeytyy erinomaisesti, mikä on ilouutinen erilaisista imeytymishäiriöistä kärsiville ja niille keiden vatsa kapinoi yleensä rautavalmisteita vastaan. 

Kurkkaa tästä Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >