Rauta on raskasta sulatettavaa - näin varmistat raudan imeytymisen!

Painaako väsymys ja tuntuuko, ettei rauta nouse salillakaan? Apua rautapulmiin saatat hyvinkin saada tästä jutusta.
Rauta on raskasta sulatettavaa - näin varmistat raudan imeytymisen!

Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine, jonka puutteesta tunnetusti voi seurata väsymystä ja voimattomuutta. Usein ongelman taustalla on huonolle tolalle päässyt ruokavalio. Raudan imeytyminen voi kuitenkin olla yllättävän haastavaa, vaikka rautaa ravinnosta saataisiinkin.

Rautavajauksen syntymiselle on monia syitä

Rauta on monella tavalla kytköksissä jaksamiseen ja energisyyteen, ja väsymys onkin yksi tyypillisimmistä raudanpuutteen oireista. Se voi oireilla myös huimauksena, vastustuskyvyn alenemisena sekä keskittymiskyvyn häiriöinä. Raudan puute voi johtua monesta syystä. Joskus raudan saanti on vähäistä (rajoitetut ruokavaliot, laihduttaminen, imeytymishäiriöt). Joskus taas raudankulutus on normaalia suurempi (runsaat kuukautiset, ehkäisykierukka, raskaus, imetys, kova fyysinen rasitus).

Rauta imeytyy ravinnosta vaihtelevasti

Monipuolinen sekaruokavalio kattaa yleensä raudantarpeen. Parhaiten imeytyvät raudanlähteet ovat eläinperäisiä; liha, kala ja sisäelimet. Kasvikunnan rautalähteiden (mm. pähkinät, palkokasvit) ongelmana on heikompi imeytyvyys ja tämä voi aiheuttaa ongelmia hyvin kasvispainotteisesti syöville ja vegaaneille. Raudan imeytyminen ei itse asiassa ole itsestäänselvyys, vaikka sitä olisikin ravinnossa tarjolla. Nykytiedon mukaan yllättävän vähäinen määrä, vain noin 10 %, ravinnon raudasta imeytyy elimistöön. Raudan imeytymistä häiritsevät monet tekijät; ainakin runsas kahvin, teen ja kolajuomien käyttö. Ravinnossa on onneksi myös tekijöitä, jotka parantavat raudan imeytymistä. Näitä ovat erityisesti C- ja B-vitamiinit, joita kannattaa nauttia samaan aikaan rautapitoisten ruokien kanssa.

Rautavalmisteiden imeytymisessä on eroja

Rauta-arvoja voidaan korjata tehokkaasti rautaravintolisällä. Raudan imeytyminen on kuitenkin ravintolisästäkin haastavaa, ja monet vatsan kautta nautittavat ravintolisät voivat aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja, jotka johtuvat pääosin juuri puutteellisesta imeytymisestä. Moni voi joutua kokeilemaan useita valmisteita eikä omalle vatsalle sopivaa aina ole helppo löytää.

Sen sijaan suusuihkemuotoista ravintolisää käytettäessä vatsavaivat voidaan unohtaa kokonaan. Nordic Health´in suihkeista rauta imeytyy suun limakalvolta suoraan verenkiertoon eikä päädy ruuansulatuselimistöön. Nordic Health´in rautasuusuihkeissa yhdistyy muitakin etuja. Tuotteiden sisältämät rauta(III)natrium-EDTA ja ferriammoniumsitraatti eivät lisää elimistön antioksidanttista stressiä, jonka lisääntymistä on havaittu varsinkin paljon eläinperäistä rautaa nauttivilla. Lisäksi näiden rautamuotojen on havaittu tutkimusten mukaan olevan erinomaisesti elimistön hyödynnettävissä jo pienemmilläkin annosmäärillä.

Vatsavaivaton ja helppo tapa – sopii kaikille

Perinteisiä rautavalmisteita nautittaessa on huomioitava useita seikkoja, esimerkiksi vuorokaudenaika, ja vältettävä yhdistämästä valmisteeseen tiettyjä muita ravintoaineita. Suusuihkemuotoisen rautavalmisteen voi sen sijaan nauttia mihin kellonaikaan tahansa eivätkä maitotuotteet, kahvi tai lääkkeet häiritse imeytymistä. Jos siis rauta-arvoja on tarpeen kohottaa, mutta halutaan välttää vatsavaivat ja valmisteen nauttimisen kanssa kikkailu, on suihkemuotoinen rautavalmiste erinomainen ratkaisu. Samalla voidaan olla varmoja raudan optimaalisesta imeytymisestä ja hyödynnettävyydestä. Nordic Health -rautasuusuihkeita on saatavilla kahta vahvuutta, 5 mg ja 10 mg, ja ne ovat gluteenittomia, laktoosittomia, lisäaineettomia ja vegaanisia. Ne sopivat käytettäväksi myös raskauden ja imetyksen aikana.