Breku kannustaa kotileipureita hapanjuurileivontaan

Yrittäjäsiskosten rakkaasta harrastuksesta hapanjuurileivontaan syntyi tuotesarja Breku, jonka avulla kaikki muutkin voivat loihtia aamupalapöytään tuoretta hapanjuureen leivottua leipää. Lue lisää hapanjuurileivonnasta tästä jutusta!
Breku kannustaa kotileipureita hapanjuurileivontaan

Brekuday -yritys syntyi kahden yrittäjäsiskoksen Tiinan ja Jaanan intohimosta leivontaan ja ruuanlaittoon. Rakkaasta harrastuksesta hapanjuurileivontaan syntyi tuotesarja Breku, jonka avulla kaikki muutkin voivat loihtia aamupalapöytään tuoretta hapanjuureen leivottua leipää. Todella mahtava idea, joten jututimmekin Tiinaa & Jaanaa hapanjuurileivonnan saloista.

Mistä kaikki sai alkunsa?

”Äitimme yrittäjyys alalla sekä isämme leipurihommien seuraaminen jo lapsena ovat varmasti vaikuttaneet siihen, mitä teemme tänä päivänä. Erityisen tärkeitä meille ovat herkulliset aamiaiset ja brunssit sekä hapanjuurileivonta, joilla olemme ilahduttaneet perheitämme ja ystäviämme jo vuosia.” 

Näiden ajatusten ja kokemusten innoittama syntyi Breku -tuotesarja. Breku on ollut siskosten ajatuksissa jo vuosia ja koronan aiheuttaman tilanteen vuoksi he saivat mahdollisuuden kehittää kunnolla tuotesarjaa ja sen tulevaisuutta. Pyörät lähtivät kunnolla pyörimään käytännön tasolla kesällä 2020 ja verkkokauppa avattiin saman vuoden marraskuussa.

Hapanjuurileivonta Breku Tintti ja Jaana

Mikä on yrityksenne filosofia ja miksi keskittyminen nimenomaan hapanjuurihommiin? 

”Nimensä mukaisesti Breku keskittyy aamiaisiin, sillä hyvä päivä alkaa hyvällä aamiaisella. Kantavana ajatuksena on alusta alkaen ollut puhtaat, kotimaiset raaka-aineet, laadukkaiden tuotteiden valmistaminen sekä kotimaisten tuottajien suosiminen. Hapanjuurileivonta on ihana harrastus sekä täydellinen lisä aamiaispöytään on tietenkin itse leivottu leipä. Ja meidän mielestämme hapanjuurileipä on leipien kunkku. Kehitämme toimintaamme sekä tuoteperhettämme jatkuvasti.”

Mikä oli ensimmäinen tuotteenne ja miten se sai alkunsa?

”Ensimmäinen tuotteemme oli vaalean hapanjuurileivonnan aloituspakkaus. Yleinen ajatus hapanjuurella leipomisesta on se, että se on hankalaa ja aloittaminen vaikeaa. Halusimme tehdä tämän helpoksi kokoamalla aloituspakkauksen, jossa on mukana kaikki, mitä juurileivontaan tarvitaan.”

Ruohonjuuressa myytävän Brekun aloituspakkaus sisältää Tiinan valmistaman kuivatun vehnäjuuren, Strömsbergin perinnemyllyn laadukkaat jauhot, kaikki tarvikkeet sekä selkeät ohjeet. Näillä pääsee jokainen helposti uuden harrastuksen pariin.

Hienointa sisarusten mukaan on se, ettei hapanjuuri ole kertakäyttöinen, vaan se säilyy vaikka seuraaville sukupolville. Hapanjuuri tuo leipään ihanan maun sekä mehevyyden, tuoksusta puhumattakaan. Hapanjuurella leivotun leivän moni kokee vatsaystävällisemmäksi kuin teollisella hiivalla leivotun.

Juurileipä säilyy myös hyvänä pidempään leivinliinaan kietaistuna ja tuotetta voi varioida oman maun mukaan esimerkiksi eri jauhoilla, pähkinöillä, juureksilla, kuivatuilla hedelmillä tai mausteilla. Yksi jännittävimmistä hetkistä hapanjuurileivonnassa on taikinan kohoamisen seuraaminen uunissa. Taiteellista puoltaan pääsee jokainen toteuttamaan leivän koristeviiltelyn myötä. Tässäkin lajissa tekee harjoitus mestarin ja vinkkinä kerrottakoon, että netissä löytyy paljon ideoita koristeviiltelyyn!

Millaisille ihmisille suosittelette tuotteitanne aivan erityisesti ja miksi?

”Hapanjuurileivontaa voi suositella ihan kaikille. Erityisesti hyvän leivän ystäville, innokkaille leipureille sekä vaikkapa uutta harrastusta tai kotoiluun piristystä etsiville. Hapanjuurileivonnan aloituspaketti on ollut myös suosittu lahjaidea läheisille, asiakkaille tai työntekijöille. Omista lapsistamme hapanjuurileipää on leiponut jo Onni (12 v.) sekä Aamu (10 v.), eli laidasta laitaan löytyy osaajia. Jopa Johan, 41 -vuotias DI, onnistui ohjeillamme elämänsä ensimmäisen leivän leipomisessa. Isovanhemmille tämä usein onkin tuttua hommaa, mikä ehkä vuosien saatossa on unohtunut, mutta onkin nyt ihana löytää uudelleen. Pikaleivontaa tämä ei tietenkään ole eli hapanjuurileivonnan parissa tulee pysähdyttyä perusasioiden äärelle, vaikka arki olisi muuten kiireistäkin.”

Ruohonjuuri Breku Hapanjuurileivonnan aloituspakkaus

Hapanjuurileivonta on monipuolista

Hapanjuurta voi käyttää hyvin monipuolisesti. Esimerkiksi Tiina valmistaa juurella pizzat, pullataikinan sekä siman. Reseptejä voi käydä myös kurkkaamassa. Hapanjuuren käyttömahdollisuudet ovat todella monipuoliset ja koostumuksesta tulee aina aivan ihanan mehevä. Erilaisten reseptien kokeilu tuokin suurta iloa.

Hapanjuurileivonnasta voikin pian tulla harrastus, joka vie mukanaan! Leivänleivontaan kannattaa varata aikaa, mutta lopputulos palkitsee mahtavasti kotileipurin. Leipominen tuo myös erinomaista vaihtelua kotoiluun. Usein ensimmäinen mielikuva hapanjuurileivonnasta puhuttaessa on se, että kyseessä olisi vain ruislimppumainen tumma juurileipä. Ruohonjuuressa myynnissä olevasta valikoimasta löytyy vehnäjuuri vaalean leivän leipomiseen sekä nyt myös ruisjuuri ruisleivän leipomiseen.

Nyt viimeistään rohkeasti mukaan hapanjuurimaailmaan kaikki innokkaat kotileipurit, kotolijat ja muut fiilistelijät! Pian pääset nauttimaan omin käsin tehdystä leivästä. Have a nice brekuday!